Aflat la București cu ocazia deschiderii turneului Suberbet Chess Classic Romania 2023, Garry Kasparov a vorbit despre sportivii români care au reușit performanțe mari.

Garry KasparovFoto: CARLOS COSTA / AFP / Profimedia

Garry Kasparov și-a amintit de Nadia Comăneci și Generația de Aur de la CM 1994

Multiplul campion de șah a declarat că primele amintiri legate de sportul românesc sunt performanțele Nadiei Comăneci de la JO Montreal 1976 și prestația echipei naționale de fotbal la Campionatul Mondial din 1994.

„Prima amintire legată de sportul din România o am din 1976. Îmi amintesc clar performanţa Nadiei Comăneci de atunci de la Jocurile Olimpice de la Montreal. Iar apoi ţin minte parcursul extraordinar al echipei naţionale de fotbal a României de la Cupa Mondială din 1994.

Atunci România nu a fost atât de norocoasă, dar a fost aproape de a ajunge şi mai sus. Acestea sunt primele două amintiri puternice care îmi revin în minte legat de sportul românesc”, a declarat multiplul campion, conform Agerpres.

Referitor la ediţia 2023 a Superbet Chess Classic Romania, Kasparov a menţionat că îşi doreşte să fie mai puternică decât precedenta.

„Mă aştept ca fiecare ediţie a turneului de la Bucureşti să fie mai puternică decât precedenta şi îmi doresc ca aceşti jucători să se ridice la nivelul organizării competiţiei.

Este minunat că avem cei mai buni jucători în Grand Chess Tour, iar aici, la Bucureşti chiar pe Ding Liren şi Ian Nepomniaşci care şi-au disputat recent titlul mondial", a menţionat Kasparov.