Arkady Dvorkovitch, fost viceprim-ministru rus, a fost reales duminică preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE), în cadrul Congresului Federaţiei care a avut loc în India, scrie AFP.

Arkady DvorkovitchFoto: JACQUES DEMARTHON / AFP / Profimedia

Conform sursei citate, un total de 157 federaţii internaţionale din cele 179 prezente au votat în favoarea rusului, care deţinea funcţia de preşedinte din 2018.

Dvorkovitch l-a avut ca şi contracandidat pe marele maestru ucrainean Andriy Baryshpolets, care a primit însă doar 16 voturi, cinci federaţii abţinându-se, scrie Agerpres.

Cu puţin timp înainte de vot, ucraineanul l-a acuzat pe Dvorkovitch că are „legături uriaşe cu guvernul rus”.

„Tu, Arkady, eşti responsabil pentru ceea ce se întâmplă acum în Ucraina. Sunteţi responsabil pentru ascensiunea guvernului rus şi a maşinii de război ruseşti. Cum ne putem permite noi, lumea şahului, să-l alegem din nou în fruntea noastră pe dl. Dvorkovitch?”, a spus Baryshpolets.

Dvorkovitch (50 de ani) a răspuns că a luat „o poziţie puternică faţă de evenimentele tragice din Ucraina”.

În martie, Arkady Dvorkovitch, vicepremier al Federaţiei Ruse în perioada 2012-2018, a devenit una dintre principalele voci din Rusia care a pus sub semnul întrebării justificarea războiului din Ucraina atunci când a declarat, în media din SUA, că se gândeşte la soarta civililor ucraineni.

„Războaiele nu ucid doar vieţi. Războaiele ucid speranţe şi aspiraţii, îngheaţă sau distrug relaţiile şi legăturile între oameni”, declara el atunci pentru un site de ştiri din SUA.