În vârstă de doar 17 ani, David Popovici a devenit dublu campion mondial la Budapesta (100 și 200 m liber). După ce s-a impus în finala care a avut loc miercuri, copilul-minune al natației a fost elogiat de publicații din întreaga lume.

David PopoviciFoto: Petr David Josek / AP - The Associated Press / Profimedia

David Popovici poate schimba fața stilului liber: „Vrea să facă imposibilul posibil”

Popovici a fost comparat de britanicii de la The Times cu australianul Ian Thorpe, o adevarată legendă a natației mondiale (5 titluri de campion olimpic și de 11 ori campion mondial).

The Times: „Să facem cunoștință cu David Popovici, noua 'Torpilă' (porecla legendarului Ian Thorpe) care poate schimba fața stilului liber. Românul în vârstă de 17 ani a luat cu asalt Campionatul Mondial de Natație și vrea să „facă imposibilul posibil”.

L'Equipe: „Am visat la aur pentru Maxime Grousset (23 de ani) la 100 de metri liber, dar el a câștigat argintul. A condus aproape de la început până la sfârșit, dar a ratat la o respirație, exact șase sutimi, șansa de a termina primul. Francezul a fost întrecut de românul David Popovici (17 ani). Iată-l al doilea, așadar. Această medalie de argint a fost cu atât mai ușor de obținut, după locul 4 de la Jocurile Olimpice, cu cât niciunul dintre primii trei de la Tokyo nu a fost în bazin”.

RMC Sport: „A fost aproape! Maxime Grousset era pe prima poziție cu 15 metri înainte de perete, dar în final, a fost depășit de Popovici. A câștigat medalia de argint, la 6 sutimi de cea de aur”.

Nieuwsblad: „Fenomenul din România, David Popovici, a câștigat la fotografie titlul mondial la Campionatele Mondiale de natație”

Swimming World Magazine: „David Popovici a fost nevoit să muncească din greu pe ultima parte a cursei pentru a-și adjudeca a doua medalie de aur de la Campionatul Mondial de la Budapesta”.

Cursa în urma căreia David Popovici a devenit campion mondial în proba regină de 100 m liber:

*sursă video: TVR

David a câștigat cu timpul de 47.58 (în semifinale a avut 47.13). Podiumul a fost completat de francezul Maxime Grousset (47.64) și de canadianul Liendo Edward (47.71).

În vârstă de 17 ani, Popovici este noua senzație a înotului mondial, el câștigând aurul mondial și în proba de 200 m liber de la Campionatul Mondial de la Budapesta.

David Popovici și recordul unic de 49 de ani pe care l-a egalat

De-a lungul Campionatului Mondial de Natație un singur sportiv reușise să câștige probele de 100 și 200 m liber de la aceeași ediție.

Se întâmpla în urmă cu 49 de ani, iar cel care bifa această performanță se numește Jim Montgomery (SUA - are în prezent 67 de ani). Ediția din acel an a competiției a fost găzduită de Belgrad.

S-ar putea să te intereseze și:

INTERVIU David Popovici și lecțiile pe care le putem învăța de la un campion mondial- „Speranța este convingerea că poți orice îți propui în viață”