Deși au existat momente de tensiune între cei doi sportivi, ministrul Eduard Novak i-a transmis un mesaj vicecampioanei olimpice de la Tokyo, Ana-Maria Brânză, după ce aceasta a anunțat marți că se retrage din activitate.

Eduard NovakFoto: Guvern

"Una dintre cele mai mari campioane ale României şi-a anunţat retragerea din cariera sportivă: Ana Maria Popescu. De azi, scrima românească a rămas fără un luptător de mare valoare, însă Ana Maria va fi un exemplu pentru viitoarele generaţii şi mi-aş dori ca ea să rămână alături de această frumoasă disciplină, ca să o facă mai puternică. Chiar dacă am avut momente de neînţelegere, respectul între campioni rămâne neştirbit, iar între noi nu pot exista supărări. Respirăm acelaşi aer, avem acelaşi sânge. Îţi mulţumesc, Ana Maria, pentru tot ceea ce ai făcut pentru această ţară! Mult succes mai departe, în tot ceea ce vei realiza!", a scris Eduard Novak pe Facebook.

Spadasina Ana Maria Popescu, campioană şi vicecampioană olimpică, și-a anunțat marți retragerea din sportul de performanță la 37 de ani. Ultimul turneu la care a participat a fost cel de Cupă Mondială din Dubai.

Popescu a revenit de la Tokyo, la 28 iulie, şi a fost întâmpinată festiv, la Salonul Prezidenţial al Aeroporului Internaţional Henri Coandă. Ea a ţinut un discurs-manifest în favoarea sportivilor, în care i-a criticat pe ministrul Tinereului şi Sporturilor, Eduard Novak şi pe reprezentanţii presei.

Ana Maria Popescu a avut o replică acidă la adresa ministrului Novak, care a declarat că ea nu ar fi luat medalia de aur la JO dacă federaţia de scrimă ar fi fost mai bine finanţată. La aeroport, vicecampioana olimpică a refuzat să dea mâna cu ministrul Eduard Novak, potrivit News.ro.

Ana Maria Popescu, o carieră fantastică

Ana Maria Popescu a fost medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 în vara acestui an.

Palmaresul sportivei reține, printre altele, 3 medalii olimpice, 6 mondiale şi 11 europene, cu 9 medalii de aur în total, plus cele 37 de Cupe Mondiale câştigate, ea fiind cea mai titrată scrimeră din România.

Ana Maria Popescu (fostă Brânză) a fost desemnată cea mai bună spadasină a lumii în sezoanele 2007-2008, 2008-2009, 2012-2013, 2019-2020, 2020-2021.