Triplul campion paralimpic Markus Rehm nu va putea lua parte la Jocurile Paralimpice de la Tokyo după ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) i-a interzis pentru a doua oară în carieră participarea. El poartă o proteză din fibră de carbon și există controverse cu privire la avantajele pe care le aduce aceasta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Săritorul în lungime german a ratat ocazia de a deveni al doilea atlet cu proteză din fibră de carbon care participă la o Olimpiadă, după sud-africanul Oscar Pistorius în 2012.

Solicitarea lui Rehm de a lua parte la Jocurile Olimpice de la Rio, în 2016, a fost blocată pe fondul dezbaterii cu privire la avantajul pe care i l-ar putea oferi proteza în timpul săriturii.

Cinci ani mai târziu, sportivul în vârstă de 32 ani îndeplinea baremul de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo. CIO a transmis cazul său Federaţiei internaţionale de atletism (World Athletics), iar Tribunalul de Arbitraj Sportiv s-a pronunţat împotriva participării sale la Olimpiada niponă, deşi Rehm a fost inclus în delegaţia Germaniei.

"A fost o ocazie ratată de a transmite un mesaj de incluziune", a declarat Rehm înaintea Jocurilor Paralimpice din capitala Japoniei, care vor debuta marţi.

Rehm, supranumit "Blade Jumper" s-a plâns de ceea ce consideră ca fiind standardele duble ale CIO.

"Ei exploatează imaginea frumoasă pe care o oferă sportivii paralimpici. Dar când vine vorba de realitatea acelei imagini, pare prea mult să fie un lucru bun. Apoi s-a terminat cu incluziunea. Mai ales dacă sportivul care ar putea aduce acea imagine frumoasă este la fel de bun ca sportivii olimpici", a adăugat germanul.

Medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo în proba masculină de săritură în lungime a fost câştigată de grecul Miltiadis Tentoglou, cu o săritură de 8,41 metri.

Markus Rehm a sărit 8,62 metri în luna iunie, când a doborât recordul mondial cu ocazia Campionatelor Europene rezervate atleţilor cu dizabilităţi, care au avut loc în Polonia, conform Agerpres.

Atletul paralimpic este campion la Rio la săritura în lungime și 4x100 de metri, obținând cea mai înaltă distincție și la Londra, în proba de săritură în lungime.