Sportiva română Andreea Beatrice Ana a fost învinsă prin superioritate tehnică (10-0) de Vanesa Kolodinskaia (Belarus), în optimile categoriei 53 kilograme a turneului olimpic feminin de lupte libere, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, disputat joi la arena Makuhari Messe.

Andreea AnaFoto: COSR/TEAM ROMANIA/Cristian Nistor

Andreea Ana, 20 ani, a încercat să opună rezistenţă mult mai experimentatei sale adversare, Vanesa Kolodisnkaia, dublă campioană mondială şi dublă campioană europeană, dar sportiva din Belarus a finalizat o serie de atacuri şi s-a distanţat rapid la 2-0, 6-0, 8-0 şi 10-0, când arbitrul a oprit meciul, cu 12 secunde înainte de finalul primei reprize, şi a acordat victoria prin superioritate tehnică a luptătoarei din Belarus.

Andreea Ana, 20 ani, are în palmares două medalii de bronz la Europenele din 2019 şi 2021 la categoria 55 kg şi alte două medalii de bronz la Mondialele U23 din 2018 şi 2019. Sportiva română s-a calificat pentru prima oară la Jocurile Olimpice prin intermediul turneului preolimpic de la Sofia, din luna mai, informează Agerpres.

Ce a spus Andreea Ana

''A fost un meci greu, încărcat cu foarte multe emoţii şi din păcate am pierdut. Nu am mai luptat niciodată cu ea. M-a surprins cu nişte atacuri, este mai puternică ca mine şi asta a fost. Este şi mai experimentată decât mine.

Participarea mea la Jocurile Olimpice rămâne cea mai frumoasă experienţă a mea pe care am avut-o până acum ca sportivă. Şi am avut multe de învăţat, nu doar cât am stat pe saltea, dar am văzut şi nişte meciuri care au fost la nivel foarte înalt. Cred că pot să muncesc mai mult şi o să-mi îmbunătăţesc şi performanţele.

La început, mi-am dorit doar să mă lupt, să dau tot ce am mai bun. Ca orice sportiv, am visat la o medalie, dar cel mai mult mi-am dorit să mă lupt şi să fiu mulţumită de mine atunci când ies de pe saltea. Da, este de departe cel mai tare concurs la care am participat până acum. Sunt cei mai buni 16 sportivi din toată lumea, dar sunt foarte mulţi sportivi buni care au rămas acasă. Pentru mine este ceva şi că sunt aici. A fost o realizare că m-am calificat'', a spus Andreea Ana, potrivit Agerpres.

România participă cu cinci luptători la JO de la Tokyo, Alin Alexuc-Ciurariu (cat. 130 kg) la lupte greco-romane, ceilalţi patru fiind la lupte libere, Alina Vuc (cat. 50 kg), Andreea Beatrice Ana (cat. 53 kg), Kriszta Tunde Incze (cat. 62 kg), Albert Saritov (cat. 97 kg), medaliat cu bronz la JO de la Rio.