Designul medaliilor se schimbă pentru fiecare Olimpiadă, iar de data aceasta sunt opera lui Junichi Kawanishi. Fiecare dintre medaliile de aur, argint și bronz au un diametru de 85 milimetri și o grosime cuprinsă între 7,7 mm și 12,1 mm, potrivit CNN.

Medaliile olimpice Tokyo 2020Foto: tokyo2020.org
  • Medalia de aur este de fapt realizată din argint pur placat cu aur, cu aproximativ 6 grame de aur dintr-o greutate totală de 556 grame.
  • Medalia de argint este fabricată din argint pur și cântărește aproximativ 550 de grame,
  • Medalia de bronz cântărește aproximativ 450 de grame și este de fapt realizată din cupru 95% și zinc 5%.

La prețurile de astăzi, asta înseamnă că medalia de aur ar fi în valoare de aproximativ 800 USD dacă ați topi-o, în timp ce argintul ar valora aproximativ 450 USD și bronzul în jur de 5 USD.

La începutul acestei luni, o medalie câștigată la Jocurile Olimpice de la Atena din 1896 s-a vândut cu 180.000 de dolari la licitație, medalia de aur a cubanezului Leuris Pupo obținută la tir la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 a obținut 73.200 de dolari, iar medalia de aur a săritorului în lungime Iván Pedroso de la Sidney 2000 a fost vândută cu 71.335 de dolari. Toate trei au fost vândute de RR Auction, cu sediul în Boston.

La Jocurile din 1896 - Jocurile Olimpice moderne inaugurale - câștigătorii au primit medalii de argint, iar cei care au terminat pe locul doi au obținut bronzul, conform RR Auction.

Dar aceste prețuri devin nesemnificative lângă cele 1,46 milioane de dolari plătite pentru medalia de aur a lui Jesse Owens de la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936 la licitație în 2013. Această medalie este considerată una dintre cele mai importante din istoria Jocurilor Olimpice și este una dintre cele patru pe care Owens, un american de culoare, le-a câștigat la JO din 1936, stricând teoria superiorității ariene a lui Hitler.

Olimpicii tind să păstreze medaliile pe care le-au câștigat, potrivit lui Richard Gladdle, de la casa de licitații Baldwin din Londra, a declarat joi pentru CNN Sport. "Foarte rar vin la vânzare. Când au fost scoase la licitație, acest lucru s-a făcut în general din motive filantropice, a adăugat Gladdle. Singura medalie olimpică pe care a vândut-o Baldwin a fost o medalie de aur din 1912, ultimul an în care au fost realizate doar din aur.