​​Pe 14 iunie s-a încheiat turneul de șah Superbet Chess Classic Romania 2021, prima etapă a circuitului mondial Grand Chess Tour 2021, proiect creat de multiplul campion de șah Garry Kasparov. Turneul organizat de Fundația Superbet i-a adus la București pe opt dintre cei mai buni jucători de șah din lume ai acestui moment și, în mod excepțional, a permis intrarea în competiție, ca wildcard, a celor mai buni jucători din România - Constantin Lupulescu (numărul 1 național) și Bogdan Deac (numărul 2 național). Câștigător a fost marele maestru azer Shakhriyar Mamedyarov, care a plecat acasă cu trofeul concursului și cu marele premiu de 90.000 de dolari.

Au fost nouă zile de concurs intens, urmărit cu pasiune de iubitorii șahului din România. Maestrul International Gabriel Grecescu analizează, în interviul de mai jos, evoluțiile din turneu și consecințele acestuia.

Nouă runde de șah, 10 șahiști care au jucat fiecare cu fiecare, un singur mare câștigător al turneului. Care au fost, din punctul dvs. de vedere, cele mai interesante momente ale competiției?

Gabriel Grecescu: Primul șoc al turneului a fost victoria lui Bogdan Deac din runda a II-a, când l-a învins cu piesele negre pe marele maestru francez Maxime Vachier-Lagrave. Momentul culminant s-a petrecut când Maxime a împins pionul la g4. Această mutare este surprinzătoare, pentru că și-a slăbit propriul Rege și a dat startul unui atac extrem de periculos. Replica lui Bogdan a fost pe măsură: el a găsit un sacrificiu de pion prin care i-a descentrat piesele marelui maestru francez. Să nu uităm, Bogdan a fost singurul junior din competiție, deci performanța lui este cu atât mai notabilă.

Un alt moment de bucurie pentru șahul românesc s-a petrecut imediat în runda următoare, când cel mai bine cotat jucător român, Constantin Lupulescu a reușit să-l învingă pe numărul 6 mondial, Anish Giri. Era cea de-a doua victorie românească într-o competiție cu cei mai buni jucători de șah ai lumii. Grupul de jucători a rămas compact până la jumătatea turneului, dar Shakhriyar Mamedyarov a rupt ritmul și a reușit trei victorii consecutive, iar astfel s-a distanțat de plutonul urmăritor. Momentul în care s-a decis cu adevărat câștigătorul întrecerii, s-a petrecut în runda a 7-a, când marele maestru azer a reușit o victorie extrem de importantă în fața numărul doi mondial, Fabiano Caruana.

Bogdan Deac a ieșit pe locurile VII-VIII, la egalitate cu Fabiano Caruana, numărul 2 mondial, iar Constantin Lupulescu pe locul IX-X, la egalitate cu Maxime Vachier-Lagrave, campionul național al Franței și numărul 14 mondial. Dincolo de clasament, ce a însemnat pentru jucătorii români acest turneu?

Gabriel Grecescu: Aș pune pe primul loc faptul că au avut șansa de a lupta împotriva celor mai buni din lume. Și-au testat forțele, deschiderile, rezistența, inventivitatea, avându-i ca adversari pe cei mai experimentați jucători ai planetei. Pe lângă aspectele tehnicile, jucătorii noștri au beneficiat de o expunere mondială cum nu au mai avut până în acest moment. Acest lucru îi va ajuta cu siguranță în viitorul apropiat să obțină invitații și la alte turnee de top și oferte de la marile echipe de șah din Europa.

Ce urmează acum în Circuitul Grand Chess Tour 2021?

Gabriel Grecescu: Favorit pentru câștigarea circuitului este Shakhriyar Mamedyarov în urma celor 13 puncte Grand Chess Tour acumulate. Dar mai sunt încă 4 etape de jucat, iar ceilalți jucători nu au abandonat lupta: Paris Rapid & Blitz: June 16 - 23, 2021, Paris, France; Croatia Rapid & Blitz: July 5 - 12, 2021, Zagreb, Croatia; St Louis Rapid & Blitz: August 9 - 16, 2021, St. Louis, Missouri USA; Sinquefield Cup: August 16 – 28, 2021, St. Louis, Missouri USA.

Ce s-a schimbat în clasamentul mondial în urma turneului Superbet Chess Classic Romania 2021?

Gabriel Grecescu: Deși Fabiano Caruana a pierdut 14,4 puncte ELO, își menține poziția a doua. Shakhriyar Mamedyarov a câștigat 12,4 puncte ELO și a urcat 3 locuri în clasamentul FIDE, până pe poziția a 5-a. Levon Aronian a strâns doar 0,7 puncte ELO și coborât o poziție, până pe locul 6. În urma celor 1,6 puncte câștigate Alexander Grischuk se menține pe poziția a 7-a. Anish Giri a pierdut 3,9 puncte ELO și a coborât două trepte până pe locul 8. Wesley So a câștigat 2,4 puncte și se menține pe poziția 9. Teimour Radjabov a pierdut 1,9 puncte și se menține pe poziția a 10-a. Francezul Maxime Vachier-Lagrave a pierdut 11,3 puncte și a coborât 4 locuri până pe poziția 16. Constantin Lupulescu a câștigat 2,9 puncte și a urcat până pe locul 82 mondial, asta însemnând un progres de 5 poziții. Bogdan Deac a câștigat 12 puncte ELO și a urcat 25 de poziții în clasamentul mondial, și se apropie cu pași repezi de top 100. În topul celor mai buni juniori din lume, a urcat pe locul al treilea.

Cum am putea să explicăm publicului larg, celor care nu urmăresc neapărat lumea șahului, ce înseamnă Grand Chess Tour și ce înseamnă această competiție pentru România?

Gabriel Grecescu: Pentru publicul larg, cel mai elocvent este să comparăm Grand Chess Tour cu seria turneelor de Grand Slam din tenis sau circuitul de Formula 1. Dincolo de această comparație, Grand Chess Tour înseamnă pentru România un vis nebun devenit realitate. Dacă în urmă cu câțiva ani mi-ar fi spus cineva că România va găzdui două etape Grand Chess Tour, în 2019 și 2021, i-aș fi spus că poate liniștit să se deplaseze numai în diagonală. Acum însă avem deja anunțul oficial că România va găzdui o nouă etapă a competiției în mai 2022 și va fi tot de șah clasic. Pentru șahul românesc este extraordinar!

Apoi mai este și această șansă pe care au primit-o jucătorii români în 2021. Dacă în 2019 a părut incredibil să-i vedem pe toți acești super mari maeștri jucând la București, nimeni nu și-ar fi imaginat că în 2021 vom vedea și un jucător român printre acești titani. Dar doi jucători români?!

Au fost mulți copii în sală, printre invitați. Urmăreau cu pasiune jocul, anticipau mișcări, iar, la finalul partidelor, le cereau autografe jucătorilor. Ce pot învăța copiii din această competiție și, în general, din șah?

Gabriel Grecescu: Pentru copiii prezenți la acest turneu mesajul a fost foarte clar: dacă muncești, ai șansa să faci performanță în România, să lupți împotriva celor mai buni, chiar la tine acasă. Câte sporturi de la noi din țară se pot lăuda cu așa ceva? Cu siguranță mulți dintre ei au fost inspirați de Bogdan Deac, pentru că el este încă junior, iar diferența de vârstă nu este atât de mare. L-au văzut făcând remiză împotriva numărului doi mondial, Fabiano Caruana. Să nu uităm că marele maestru american nu a pierdut nici o partidă de șah clasic la meciul meciul pe care l-a avut pentru titlul mondial împotriva lui Magnus Carlsen. L-au văzut și pe Constantin Lupulescu, pe care mulți dintre îl mai întâlniseră și la alte turnee, dar acum el se lupta cu cei mai buni din lume. Au înțeles că se poate și că barierele sunt făcute ca să fie doborâte, și orice este posibil. Trebuie doar să crezi și să muncești.

Faptul că au reușit să-și vadă idolii, să facă poze cu ei, să primească autografe, este un alt vis devenit realitate pentru micii șahiști. Mai există și o altă categorie de copii. Cei care nu s-au apucat încă de șah. Dar acest turneu le poate schimba viața și să înceapă să se bucure de magia jocului cu 64 de pătrățele. Este un joc care dezvoltă inteligența, gândirea analitică, abilitățile de a dezvolta strategii și tactici. Adică abilități pe care le pot folosi apoi în viața lor de zi cu zi, la școală și, mai târziu, în viața profesională.