​Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) va vota pe 21 iulie pentru atribuirea Jocurilor Olimpice de vară din 2032 oraşului australian Brisbane, a anunţat joi această organizaţie, deschizând drumul pentru "candidatul său preferat", informează AFP.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Reunit începând de marţi, Comitetul Executiv al CIO a decis să "supună proiectul Brisbane 2032" votului în cadrul celei de-a 138-a Sesiuni a mişcării olimpice, prevăzută chiar înaintea debutului Jocurilor de la Tokyo (23 iulie - 8 august), transmite Agerpres.

Suspansul privind gazda JO 2032 s-a spulberat practic, în condiţiile în care candidatura oraşului Brisbane s-a dovedit a fi "irezistibilă"' pentru Executivul CIO, al cărui preşedinte, Thomas Bach, a lăudat "dragostea" australienilor "pentru sporturile şi sportivii lor", precum şi capacitatea acestora "de a încuraja şi de a primi sportivi din întreaga lume".

El a respins argumentul conform căruia aceste Jocuri de vară se vor derula în timpul iernii sudice, la fel ca şi cele de la Sydney, din anul 2000, considerând că "este mai importantă" căldura ambianţei "decât dacă sunt 10 grade sau 25".

În plus, Comitetul Executiv a salutat utilizarea planificată a "84% din siturile existente şi temporare'', un criteriu cheie, deoarece organismul olimpic a decis să vâneze "elefanţii albi", cum sunt supranumite marile construcţii olimpice noi, care rămân abandonate după JO, cum s-a întâmplat în anii anteriori, o sursă de întârzieri, costuri suplimentare şi controverse.

Dacă membrii CIO validează această recomandare, aşa cum fac de obicei cu o majoritate foarte clară, Brisbane ar fi primul oraş gazdă care va fi nominalizat în cadrul noului proces de desemnare a gazdelor Jocurilor Olimpice, adoptat în 2019.

În loc să organizeze o confruntare între mai multe dosare, asupra cărora CIO rămâne neutru până la vot, organismul olimpic desemnează acum o candidatură "preferenţială", aşa cum a făcut în februarie pentru oraşul australian.

Acest lucru este menit, în special, să dezamorseze reticenţa crescândă a oraşelor de a găzdui evenimentul olimpic şi pentru a reduce cheltuielile pentru susţinerea dosarului lor.

Dar această favoare afişată a nemulţumit Qatarul, care şi-a menţinut în martie intenţia de aplica pentru a găzdui JO din 2032, în timp ce Seulul şi Phenianul şi-au oficializat candidatura comună în aprilie.

"Avantajul acestei abordări este că avem acum un rezervor de părţi interesate pentru a organiza Jocurile în 2036 şi 2040", a argumentat Thomas Bach, apărând "transparenţa" procedurii CIO.