Douăzeci şi unu de sportivi din opt ţări au utilizat transfuzii de sânge ilegale, pentru îmbunătăţirea performanţelor, şi au fost identificaţi de procurorii germani, care au dezmembrat o reţea de dopaj condusă de medicul german Mark Schmidt, informează agenţia DPA, conform Agerpres.

Control antidopingFoto: AGERPRES

Kai Graeber, procurorul şef al unităţii din Munchen, unitate însărcinată cu dezmembrarea reţelei de dopaj, a precizat că sângele pentru transfuziile sangvine ale sportivilor a fost transportat în Germania, Austria, Italia, Suedia, Finlanda, Estonia, Croaţia, Slovenia, Coreea de Sud şi statul american Hawaii între 2011 şi februarie 2019, când au fost efectuate primele arestări după o razie la Seefeld (Austria), gazda Mondialelor de schi nordic. În această perioadă, în Hawaii a avut loc concursul de triatlon Ironman, în timp ce Coreea de Sud a găzduit în 2018 Jocurile Olimpice de iarnă.

Unii sportivi nu au aflat că au fost identificaţi, a explicat Graeber, pentru a motiva de ce nu au fost furnizate numele suspecţilor şi a disciplinelor în care activează: ''Suntem în faţa unui istorii care nu şi-a scris ultimul capitol''.

Medicul Mark Schmidt primea între 4.000 şi 12.000 euro de la fiecare client în timpul unei sezon.