Sportiva Andreea Chitu a cucerit, joi, medalia de aur in finala categoriei 52 de kilograme, la Campionatul European de judo, organizat in cadrul Jocurilor Europene de la Baku, judoka tricolora devenind pentru a doua oara campioana europeana dupa titlul din 2012, anunta Mediafax.

In grupa C a categoriei 52 de kilograme, Andreea Chitu a invins-o pe Roni Schwartz (Israel) si Giuffrida Odette (Italia), calificandu-se in semifinale. In aceasta faza, Andrea Chitu a trecut de sportiva germana Mareen Kraeh si s-a calificat in finala categoriei, in care a invins-o pe judoka franceza Annabelle Euranie prin yuko.

Andreea Chitu a fost campioana europeana in 2012, cucerind ulterior o medalie de argint (2013) si una de bronz (2014) in competitia continentala, iar in palmares mai are una de argint si una de bronz la Campionatele Mondiale, in 2014 si 2011.

In grupa A, de la aceeasi categorie, Larisa Florian a obtinut victorii cu Jaana Sundberg (Finlanda) si Kelly Edwards (Marea Britanie), dar in lupta pentru calificarea in semifinale a fost invinsa de Natalia Kuziutina (Rusia). In prima confruntare din recalificari, sportiva noastra a invins-o pe Birgit Ente (Olanda), insa in disputa pentru medalia de bronz a cedat in fata sportivei germane Mareen Kraeh in mai putin de un minut, incheind astfel competitia pe locul 5.

Tot joi, la categoria 48 de kilograme, Violeta Dumitru a fost eliminata in primul tur al grupei A de portugheza Leandra Freitas, iar Monica Ungureanu a pierdut la Ebru Sahin (Turcia) in turul doi al grupei C.

De asemenea, Loredana Ohai a fost invinsa in turul doi din grupa A, categoria 57 de kilograme, de olandeza Sanne Verhagen, dupa ce sportiva tricolora castigase prima lupta cu Larissa Csatari (Elvetia).

La aceeasi categorie, viceampioana olimpica in 2012 Corina Caprioriu a avut un prim tur liber in grupa C, dupa care a invins-o pe Giulia Quintavalle (Italia), dar pentru castigarea grupei si calificarea in semifinale a fost invinsa de kosovara Nora Gjakova, dupa prelungiri, astfel ca a intrat in recalificari pentru medalia de bronz. In prima lupta din aceasta faza, Caprioriu a cedat insa in fata sportivei Miryam Roper (Germania), astfel ca a incheiat pe locul 7.

La masculin, Amado Lazea a fost eliminat in primul tur al categoriei 60 de kilograme, grupa C, de Artiom Arsanski, iar Remus Lazea a pierdut tot in primul tur, la categoria 66 de kilograme, grupa C, cu Jasper Lefevere (Belgia).

Competitia de judo programata in cadrul Jocurilor Europene este, de fapt, Campionatul European din 2015, care a fost alocat initial orasului Glasgow si trebuia sa aiba loc in luna aprilie. In urma unor neintelegeri cu organizatorii, EJU a decis sa mute competitia in cadrul Jocurilor Europene.

In competitie s-au inscris 247 de judoka din 47 de tari.