Dino Prizmic i-a făcut viața grea lui Novak Djokovic, ocupantul locului 178 în lume ținându-l patru ore pe teren pe principalul favorit de la Melbourne. Sârbul s-a calificat în turul al doilea de la Australian Open 2024 după o victorie în patru seturi (scor 6-2, 6-7(5), 6-3, 6-4).

Novak DjokovicFoto: Jason Heidrich/Icon Sportswire / AP / Profimedia

>> Australian Open 2024: Prima favorită eliminată de la Melbourne

Campion în 10 rânduri la Melbourne, Nole a început meciul așa cum și-a dorit: a preluat inițiativa, a dominat primul set și s-a impus cu 6-2.

Venit din calificări, Dino a început să lovească tot mai aspru, să se apere foarte bine și să-l oblige pe Nole să lovească constant o minge în plus.

Neintrat încă în forma care-l poartă aproape an de an spre titlul de la Australian Open, Djokerul a ajuns în tiebreak, acolo unde a fost neinspirat. A cedat setul (7-5), iar egalitatea era restabilită surprinzător.

Nici setul al treilea nu a fost o plimbare prin parc pentru Djokovic, cu toate că manșa a început cu 2-0 în favoarea liderului ATP. S-a ajuns la 3-2 pentru croat, Prizmic reușind două breakuri împotriva unui Nole care a avut câteva momente modeste de joc.

A fost însă finalul speranțelor pentru croatul în vârstă de 18 ani și clasat în afara primelor 150 de locuri ale lumii.

Și-a găsit tot mai greu ritmul, a părut tot mai obosit fizic, loviturile nu și-au mai atins ținta și nu l-au mai incomodat pe mult mai celebrul său adversar (Djokerul a câștigat setul cu 6-3).

De fapt, de la 3-2 în favoarea sa cu break în setul al treilea, Dino a cedat următoarele opt gameuri consecutive, Djokovic punând în scenă un monolog sub privirile spectatorilor de pe Rod Laver Arena.

Croatul a luptat într-o primă fază să evite bagelul (pierderea setului cu 6-0), iar mai apoi a reușit chiar „să lege” trei gameuri consecutive (de la 4-0 la 4-3).

Nu a avut însă forța necesară să-l întoarcă din drum pe Djokovic (cu toate că a salvat șase mingi de meci), sârbul închizând setul de la lansare (6-4) și partida după patru ore și un minut.

De știut:

  • A fost victoria cu numărul 90 pentru Nole în istoria participărilor la Australian Open.
  • În turul al doilea, Djokovic îl va întâlni pe învingătorul partidei dintre Alexei Popyrin (43 ATP) și Marc Polmans (156 ATP).
  • Recordman al titlurilor de Grand Slam (24 de trofee), Novak Djokovic s-a impus în zece rânduri la Australian Open: la edițiile din 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021 și 2023.

>> Australian Open 2024: Ana Bogdan, eliminată în turul întâi de o jucătoare venită din calificări

Sferturi de finală, dacă favoriții își vor respecta statutul

Novak Djokovic (1) - Stefanos Tsitsipas (7)

Jannik Sinner (4) - Andrey Rublev (5)

Holger Rune (8) - Daniil Medvedev (3)

Alexander Zverev (6) - Carlos Alcaraz (2).

Australian Open 2024 are loc în perioada 14-28 ianuarie. Campionii en-titre sunt Novak Djokovic și Aryna Sabalenka.