Ons Jabeur a fost eliminată de Marta Kostyuk în turul secund al competiției de categorie „WTA 1000” de la Beijing. Înaintea partidei de marți, tripla finalistă de Grand Slam vorbise despre noile reguli din circuitul feminin.

Ons JabeurFoto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

>> WTA Beijing: Lidera mondială, în optimi - Victorie cu emoții în fața unei jucătoare din afara TOP 50

Ons Jabeur, eliminată de la Beijing: „Ar trebui ca WTA să explice mai bine regula primului tur liber”

Maria Sakkari și Caroline Garcia s-au întâlnit în semifinale la Guadalajara (WTA 1000), iar grecoaica a câștigat competiția din Mexic. Apoi, cele două jucătoare au beneficiat de un „performance bye” (prim tur liber) la Tokyo (WTA 500).

Campioană la Ningbo (WTA 250), Jabeur ar fi dorit să aibă parte de un prim tur liber la Beijing (WTA 1000), dar acest lucru nu s-a întâmplat și tunisianca a fost nevoită să joace în două zile consecutive.

Ons (finalistă la US Open în 2022 și la Wimbledon în 2022 și 2023) a învins-o luni pe americanca Ashlyn Krueger, dar a pierdut marți în fața ucrainencei Marta Kostyuk (44 WTA), scor 7-6(5), 6-1.

„Regulile pentru a primi un prim tur liber sunt confuze. În cazul meu, mi-ar fi plăcut să am un prim tur liber pentru rezultatele de la Ningbo. Dacă se iau în considerare cele de la un turneu de 500 de puncte la unul de 1000, atunci se pot lua în considerare și rezultatele de la un turneu de 250 de puncte.

Cred că ar trebui să fie câteva schimbări în calendar. Nu ar trebui să avem un turneu în Mexic (Guadalajara), apoi în Tokyo și din Tokyo să venim aici (Beijing). Cred că dacă oferă aceste calificări direct în turul 2, atunci ar trebui să o facă normal și să explice mai bine regulile.

Nu cred că avem o explicație pentru asta. Credeam că o să am un prim tur liber, dar nu am mai avut. E frustrant. O înțeleg pe Elena Rybakina (n.r. și kazaha s-a plâns de această situație) și sper că WTA va găsi o soluție pentru a preveni astfel de situații. Ar trebui clarificate aceste situații odată pentru totdeauna”, spunea Ons Jabeur înaintea meciului cu Marta Kostyuk.

China Open are loc la Beijing, în perioada 30 septembrie - 8 octombrie, pe hard, face parte din categoria WTA 1000 și are premii totale în valoare de $8,127,389.

Ultima ediție a competiției a avut loc în 2019 (a tot fost amânată din cauza pandemiei de Covid-19), iar atunci campioană s-a încoronat Naomi Osaka.