Gabriela Ruse se află în fața celui mai important moment de până acum al carierei: a devenit campioană la Hamburg, turneu WTA de categorie "250". În vârstă de 23 de ani, Ruse a învins-o în finală pe experimentata Andrea Petkovic, scor 7-6(6), 6-4. Partida a durat două ore și 12 minute.

Gabriela RuseFoto: wta/ twitter

De știut:

  • În urma câștigării turneului de la Hamburg, Gabriela Ruse va înregistra un salt de 65 de locuri în ierarhia mondială, urmând ca de luni, 12 iulie, să se afle pe 133 (cea mai bună poziție din carieră).
  • De asemenea, Gabriela va primi € 23.548 și 280 de puncte în clasamentul mondial de simplu.

Ultimul punct al finalei de la Hamburg:

Desfășurarea finalei dintre Gabriela Ruse și Andrea Petkovic:

Gabriela revine fantastic de la 0-40, câștigă toate punctele și devine campioană la Hamburg. Ruse a trecut de Petkovic în două seturi, scor 7-6(4), 6-4.

Ruse salvează o minge de break, iar apoi închide game-ul de serviciu. Jucătoarea noastră conduce cu 5-4, iar acum toată presiunea va fi pe umerii adversarei. Gabriela este la un singur game distanță de titlul de la Hamburg.

Cinci mingi de break a avut Gabriela, dar din păcate nu a reușit să fructifice vreuna. Din păcate, seria pozitivă s-a oprit după patru game-uri consecutive. Este 4-4 în setul al doilea.

Ruse își mai trece în statistică un game, jucătoarea noastră trecând pentru prima dată la conducere în setul al doilea: 4-3.

Gabriela păstrează nivelul ridicat, iar seria câștigătoare continuă: de la 3-0 pentru Petkovic, acum este 3-3.

Tenisul arătat de Ruse în aceste momente este unul încântător: agresivitate, lovituri superbe, atitudine perfectă. Gabriela a bifat al doilea game consecutiv câștigat (3-2 pentru Petkovic).

Gabriela reușește să oprească seria câștigătoare a adversarei. Ruse a recuperat unul dintre break-uri, acum este 3-1 pentru Petkovic.

Petkovic este tot mai stăpână pe joc: mai face un break, iar acum conduce cu 3-0 (cu două break-uri).

Andrea pare pe un val de încredere în aceste momente, iar game-ul de serviciu îi revine cu destulă lejeritate. Este 2-0 pentru Petkovic.

La a doua oportunitate, Petkovic face break-ul și își oferă un debut perfect pentru setul al doilea (1-0).

La 7-6 pentru Gabi, o minge care este dată afară de arbitrul de linie este corectată din scaun. Punctul îi este acordat sportivei noastre, iar Petkovic face o adevărată criză de nervi. Decizia rămâne aceeași, în pofida protestelor. Setul îi revine Gabrielei (7-6(6). A fost o manșă intensă, cu multe lovituri spectaculoase și răsturnări de situație. După o oră și 20 de minute și două mingi de set salvate, Gabi Ruse a avut câștig de cauză.

Petkovic pune presiune, o plimbă dintr-o parte în alta pe Gabi, iar sportiva noastră începe să greșească. Ruse salvează o minge de set, iar apoi câștigă un game extrem de important. Este 6-6, vom avea tiebreak.

Gabriela a cerut intervenția fizioterapeutului, nu pare însă ceva grav. Jocul a fost reluat.

La 15-30, Gabriela trimite foarte puțin în aut: a fost o minge la care Petkovic nu ar fi avut cum să intervină. Ruse joacă variat: a trimis și o scurtă și un contre-pied în acest game. Din păcate, avantajul serviciului s-a dovedit decisiv (a servit bine sub presiune Andrea), iar nemțoaica a scăpat de un game dificil (6-5).

Ruse pune multă forță în lovituri, mingile trimise de Gabi aterizează tot mai aproape de baseline. Nu arată că ar resimți presiunea momentului, iar tabela arată 5-5.

Petkovic mută presiunea pe umerii Gabrielei după ce și-a câștigat game-ul de serviciu. Este 5-4 pentru fosta ocupantă a locului 9 WTA.

Ruse se descurcă bine în game-ul de serviciu, iar egalitatea este restabilită. Ne apropiem de partea finală a primului set, iar de-acum încolo fiecare eroare neforțată va cântări și mai mult (4-4).

Un game echilibrat și intens este trecut până la urmă în statistica lui Petkovic. Gabriela a avut curaj, agresivitate, dar parcă a căutat prea mult liniile, iar erorile și-au făcut apariția (4-3 pentru Andrea).

Gabriela are în backhand o armă importantă, jucătoarea noastră găsind unghiuri interesante cu această lovitură. Ruse scapă cu bine de un game important de serviciu, este 3-3 în primul set.

Ruse nu poate profita de cele două mingi de break avute, iar experiența lui Petkovic și-a spus mai apoi cuvântul. Nemțoaica a câștigat patru puncte la rând și a trecut în avantaj pe tabelă (3-2).

Din păcate, Gabriela nu reușește încă un game de serviciu câștigător. Sunt ceva decizii neinspirate, iar Petkovic se impune și restabilește egalitatea (2-2).

Andrea nu găsește cel mai bun ritm de la lansare, iar Gabi este agresivă de la retur. Jucătoarea noastră are adâncime în execuții, iar primul break al finalei este al ei (a fost un break la zero). Ruse condcuce cu 2-1 în primul set și urmează la serviciu.

Gabriela a egalat la 1 după un game în care a fost nevoită să salveze și o minge de break. Se simt ceva emoții în jocul sportivei noastre, să sperăm că ele vor dispărea odată cu trecerea timpului.

Elena Gabriela Ruse (198 WTA) vs Andrea Petkovic (130 WTA)

Cele două nu s-au mai întâlnit în circuitul WTA.

Gabriela Ruse

23 de ani, născută pe 6 noiembrie 1997. Se află în prezent pe locul 198 WTA. Nu a câștigat vreun titlu WTA la simplu, iar aceasta este prima finală.

Cel mai sus în ierarhia mondială a fost pe 159 (14 decembrie 2020). A adunat în carieră $402.584. Are 197 de victorii și 115 înfrângeri.

În 2021 a câștigat din tenis $29.310.

Andrea Petkovic

33 de ani, născută pe 9 septembrie 1987. Se află în prezent pe locul 130 în clasamentul WTA. A câștigat în carieră la simplu 6 titluri. Cel mai sus în ierarhia mondială s-a aflat pe locul 9 (10 octombrie 2011).

A adunat în carieră din tenis $8.037.860. Are 487 de victorii și 340 de înfrângeri.

În 2021 a câștigat din tenis $197.484.

De știut:

  • Pentru calificarea în finală, Ruse va primi € 13.224 și 180 de puncte în clasamentul WTA de simplu.
  • În clasamentul live al WTA, Garbiela Ruse se află în acest moment pe locul 151 în lume (cea mai bună poziție ocupată în carieră).

Turneul de la Hamburg face parte din categoria "WTA 250", se dispută pe zgură și are premii totale în valoare de $235.238.