​Vicepreşedintele Federaţiei germane de tenis, Dirk Hordorff, l-a acuzat pe tenismanul elveţian Roger Federer că şi-a folosit influenţa sa din Consiliul jucătorilor ATP pentru a manipula modificarea sistemului de stabilire a clasamentului ATP în interes personal, relatează EFE.

HotNews.roFoto: Hotnews

''Roger Federer a schimbat pur şi simplu sistemul pentru a se proteja, ceea ce este greşit şi iresponsabil. A profitat de influenţa sa asupra Consiliului jucătorilor ATP'', a declarat Hordorff cu prilejul podcast-ului ''Quiet please'' de pe platforma ''Tennisnet''.

Din cauza pandemiei de coronavirus şi pentru a împiedica jucătorii, incapabili să joace, să piardă multe locuri, ATP a decis în iulie îngheţarea punctelor acumulate şi trecerea de la utilizarea clasamentului pe baza celor mai bune 18 rezultate dintr-o perioadă de 52 săptămâni, la cele mai bune 18 rezultate înregistrate pe o perioadă de 22 de luni, prin îngheţarea punctelor obţinute între martie 2019 şi decembrie 2020.

În acest fel, tenismenii care nu au jucat niciun turneu anul acesta nu au pierdut poziţii în clasament, aşa cum a fost cazul lui Federer, care, în ciuda faptului că nu a mai evoluat după Australian Open, din cauza unei leziuni la genunchi, a rămas pe locul cinci mondial.

Dacă s-ar fi luat în considerare punctele obţinute în 2020 de campionul elveţian, atunci el ar fi ocupat doar locul 29.

Noul sistem l-a avantajat şi pe Novak Djokovic să se menţină pe primul loc în ierarhia ATP la finele anului 2020 cu un avans comod faţă de Rafa Nadal, scrie Agerpres.