​​RedBull a dominat de-o manieră categorică sezonul 2023 din Formula 1, mulți dintre fanii Marelui Circ plângându-se de lipsa spectacolului. Max Verstappen a bătut mai multe recorduri importante și a încheiat stagiunea cu 19 victorii (!), dar Christian Horner (șeful echipei campioane) spune că acest fel de supremație nu se va mai repeta.

Max Verstappen Foto: Qian Jun / Xinhua News / Profimedia

>> Formula 1 - Șeful Mercedes îl are deja în minte pe înlocuitorul lui Lewis Hamilton

David Coulthard spune că RedBull „a distrus” magia din Formula 1 cu victoriile sale pe bandă rulantă

Pentru susținătorii celor de la RedBull a fost un sezon magic, irepetabil spune Christian Horner, șeful echipei cu sediul la Milton Keynes.

Din cele 23 de Grand Prixuri, unul a fost anulat din cauza condițiilor meteo (Imola, pe 21 mai), iar din cele 22 care au fost duse la bun sfârșit au fost consemnate 19 victorii ale lui Max Verstappen.

S-a impus și Sergio Perez (coechipierul lui Max) în două rânduri, iar onoarea celorlalte echipe din Formula 1 a fost salvată de Scuderia Ferrari: Carlos Sainz s-a impus în Singapore și a bifat singurul Mare Premiu din tot 2023 care nu i-a revenit lui RedBull.

Cu o lună de zile înainte de startul noului sezon (va avea loc pe 2 martie, pe circuitul de la Sakhir), Christian Horner este optimist în privința șanselor echipei sale de a-și păstra titlurile mondiale.

Cu toate acestea, șeful celor de la RedBull este de părere că un sezon fantastic precum a fost 2023 nu se va mai repeta pentru echipa pe care o conduce.

Mai mult, Horner anticipează că vom avea parte de curse mai strânse, cu mai mult dinamism și fără acel monopol fantastic al piloților RedBull.

Britanicul se mai așteaptă ca monoposturile rivalilor să semene tot mai mult cu cele ale RedBull.

„Nu vom repeta anul trecut (n.r. performanțele aparte). 2023 va rămâne ca un an unic pentru noi, de asta suntem siguri.

Mă aștept că monoposturile să fie asemănătoare cu cele ale RedBull, pentru că este inevitabil că așa va fi. Sunt sigur că în următorii doi ani vom vedea curse mai strânse”, a fost de părere Christian Horner.

Fost important pilot în Formula 1 și unul dintre cei care au urcat printre primii la volanul monoposturilor RedBull (între 2005 și 2008), David Coulthard a vorbit și el despre dominația echipei austriece din Marele Circ.

„Prea mult succes îndepărtează magia (n.r. face referire la lipsa spectacolului). Cu sportul căutăm să fim inspirați, să creștem, să mergem înainte, iar dacă o echipă face toate acestea, atunci nu dă suficientă speranță pentru toată lumea” - David Coulthard, despre supremația fantastică a celor de la RedBull din 2023.

De știut despre sezonul fantastic al lui Max Verstappen

  • Max Verstappen şi-a doborât propriul record istoric de victorii pe parcursul unui singur sezon, după ce a reuşit să urce de 19 ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.
  • Pilotul olandez a câştigat titlul mondial anul trecut cu 575 de puncte - un alt record istoric, îmbunătăţind totalul din anul precedent (454 puncte).
  • El l-a devansat cu 290 de puncte pe mexicanul Sergio Perez, coechipierul său de la Red Bull, clasat pe locul secund în ierarhia finală.
  • Pe parcursul lui 2023, Verstappen a ajuns la un total de 54 de victorii în cariera sa, reuşind astfel să-i devanseze pe Sebastian Vettel (53 de victorii) şi pe francezul Alain Prost, un alt cvadruplu campion mondial (51 de victorii), precum şi pe regretatul triplu campion mondial brazilian Ayrton Senna (41 de victorii).
  • Max Verstappen a mai doborât şi alte recorduri istorice, legate de numărul de podiumuri (21), numărul de victorii din pole position (12), numărul de victorii consecutive (10), precum şi numărul de „hat-trick-uri” - victorii cu start din pole position şi realizarea celui mai rapid tur de pistă - (6) în acelaşi sezon.
  • Max este, de asemenea, pilotul cu cele mai multe tururi de circuit din postura de lider al cursei (1.003) într-un singur sezon, care reprezintă un record şi din punct de vedere al procentajului (s-a aflat la conducere în 75,7% din tururi).

Cum va arăta sezonul 2024 din Formula 1

1) MP din Bahrain / 2 martie / Sakhir

2) MP din Arabia Saudită / 9 martie / Jeddah

3) MP din Australia / 24 martie / Albert Park Circuit

4) MP din Japonia / 7 aprilie / Suzuka

5) MP din China / 21 aprilie / Shanghai

6) MP din Miami / 5 mai / Miami International Autodrome

7) MP din Emilia Romagna / 19 mai / Imola

8) MP din Monaco / 26 mai / Monaco

9) MP din Canada / 9 iunie / Gilles Villeneuve, Monteal

10) MP din Spania / 23 iunie / Barcelona, Montmelo

11) MP din Austria / 30 iunie / Spielberg

12) MP din Marea Britanie / 7 iulie / Silverstone

13) MP din Ungaria / 21 iulie / Hungaroring

14) MP din Belgia / 28 iulie / Spa-Francorchamps

15) MP din Olanda / 25 august / Zandvoort

16) MP din Italia / 1 septembrie / Monza

17) MP din Azerbaidjan / 15 septembrie / Baku

18) MP din Singapore / 22 septembrie / Marina Bay

19) MP din SUA / 20 octombrie / Texas, Austin

20) MP din Mexic / 27 octombrie / Autodromo Hermanos Rodriguez

21) MP din Sao Paulo / 3 noiembrie / Interlagos

22) MP din Las Vegas / 23 noiembrie / Las Vegas Strip Circuit

23) MP din Qatar / 1 decembrie / Lusail

24) MP din Abu Dhabi / 8 decembrie / Yas Marina.

>> Șeful Mercedes, mesaj pentru RedBull înainte de sezonul 2024 din Formula 1: „Vor regreta înfrângerile noastre”