​Zvonimir Boban, „șef al fotbalului” în cadrul UEFA, a anunțat că părăsește forul de conducere al fotbalului european în semn de protest față de președintele Aleksander Ceferin, care plănuieşte să modifice statutul astfel încât să aibă posibilitatea de a rămâne în funcţie încă patru ani, scrie Reuters.

UEFA, logoFoto: Peter Schatz / Alamy / Alamy / Profimedia

Zvonimir Boban nu mai este „șef al fotbalului” în cadrul UEFA

Fost mijlocaș la AC Milan și căpitan al Croației, Boban și-a anunțat decizia într-o scrisoare deschisă publicată de site-ul croat Telesport: „Îmi pare rău și sunt trist, dar părăsesc UEFA”.

Boban a adăugat că motivul plecării sale a fost dorința lui Ceferin de a modifica regulile UEFA la următorul Congres, care va avea loc pe 8 februarie, lucru care i-ar permite slovenului să candideze pentru realegere atunci când actualul său mandat se va încheia în 2027.

Regulile actuale ale UEFA împiedică președintele și membrii Comitetului Executiv să candideze de mai mult de trei ori sau să rămână în funcție pentru mai mult de 12 ani.

„În mod paradoxal, Ceferin a fost cel care a propus și a lansat pachetul de reforme în 2017, care trebuia să protejeze UEFA și fotbalul european. Abaterea sa de la aceste valori și modificările aduse principalelor reforme sunt greu de înțeles, mai ales în această perioadă delicată a fotbalului.

Dacă aș accepta o decizie atât de dificilă și greșită și aș întoarce capul, aș merge împotriva principiilor și valorilor generale în care cred profund.

Nu fac pe eroul și știu foarte bine că mulți sunt de aceeași părere - poate naivă, dar cu siguranță corectă” - Zvonimir Boban.

Aleksander Ceferin a fost reales președinte al UEFA în aprilie 2023.