FC Porto s-a calificat în optimile Champions League, după ce a câștigat spectaculos meciul cu Șahtior Donețk, scor 5-3, dar presa din Portugalia a criticat prestația brigăzii conduse de arbitrul Istvan Kovacs.

Istvan KovacsFoto: Joaquin Corchero/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

>> Ultimele două echipe calificate în optimile Champions League – AC Milan merge în Europa League

Faza care i-a enervat pe lusitani a avut loc în minutul 29, când Sikan a egalat pentru Șahtior (1-1). Asistentul Vasile Marinescu a ridicat fanionul pentru ofsaid, fundașii lui Porto s-au oprit, dar Istvan Kovacs a lăsat jocul să continue. Zubkov a pasat în fața porții și Sikan a îndeplinit o simplă formalitate.

După ce a fost consultat sistemul VAR, golul a fost validat pentru că nu a fost ofsaid. Antrenorul Sergio Conceicao și rezerva Claudio Ramos au protestat, iar Kovacs i-a sancționat cu cartonașe galbene.

Istvan Kovacs a fost notat cu 5 de publicația portugheză A Bola. Și asistentul Vasile Marinescu a fost criticat.

„Arbitrul asistent s-a precipitat, fapt contrar tuturor indicațiilor în astfel de situații, și a ridicat fanionul pentru un ofsaid care nu a existat, Zubkov plecând din poziție regulamentară. Centralul a făcut foarte bine că a lăsat jocul să meargă, intervenind doar la finalul fazei.

Momentul s-a încheiat cu golul lui Șahtior, asta și pentru că poate defensiva lui Porto s-a relaxat văzând că asistentul a ridicat fanionul. Lecția va rămâne pentru totdeauna: jocul se oprește numai când arbitrul fluieră sau mingea iese afară din teren”, au scris jurnaliștii de la A Bola.

La meciul de pe stadionul Dragao, Kovacs a fost ajutat de asistenții Vasile Marinescu şi Ovidiu Artene. Al patrulea oficial a fost Marcel Bîrsan, arbitru video a fost delegat italianul Massimiliano Irrati, în timp ce Cătălin Popa a fost arbitru asistent video.

Champions League, clasament final Grupa H

1. FC Barcelona (12-6 golaveraj) 12 puncte

2. FC Porto (15-8) 12

3. Șahtior Donețk (10-12) 9

4. Antwerp (6-17) 3.

Echipele calificate în optimile Champions League: Bayern Munchen, FC Copenhaga, Arsenal Londra, PSV Eindhoven, Real Madrid, Napoli, Real Sociedad, Inter Milano, Atletico Madrid, Lazio Roma, Borussia Dortmund, PSG, Manchester City, RB Leipzig, FC Barcelona și FC Porto.

În 16-imile Europa League s-au calificat: Galatasaray, Lens, Braga, Benfica Lisabona, Feyenoord Rotterdam, AC Milan, Young Boys Berna și Șahtior Donețk.