Sâmbătă, 25 noiembrie, s-au împlinit trei ani de la moartea lui Diego Maradona, iar FIFA l-a omagiat pe cel supranumit „El Pibe D'Oro” într-un amplu material.

Diego Maradona si trofeul CM la editia din Mexic 1986Foto: Carlo Fumagalli / AP / Profimedia

>> AFP: Moartea lui Maradona - "Rebel. Erou. Escroc. Zeu" - Controversa nu s-a oprit niciodată

De știut despre Diego Maradona

  • Diego Maradona este singurul om din istorie care și-a doborât propriul record mondial privind suma de transfer. Barcelona a plătit 3 milioane de lire sterline către Boca Juniors în 1982 pentru ca El Pibe de Oro să devină cel mai scump fotbalist din toate timpurile, depășind astfel suma de 1,75 milioane de lire sterline plătită de Juventus celor de la Vicenza pentru Paolo Rossi în 1976. Doi ani mai târziu, Napoli a cheltuit 5 milioane de lire sterline pentru Maradona - un record care a rămas până când Ruud Gullit a ajuns la AC Milan de la PSV pentru 6 milioane de lire sterline, trei ani mai târziu.
  • După o prestație excepțională în 1983, Maradona a devenit primul jucător al Barcelonei care a fost ovaționat în picioare de fanii lui Real Madrid pe Bernabeu.
  • Când Maradona a sosit la Napoli în 1984, echipa câștigase un singur titlu major în istoria sa de 58 de ani: Coppa Italia 1961/62. În cei șapte ani petrecuți acolo, I Partenopei au câștigat două titluri în Serie A, o Coppa Italia, o Supercupă a Italiei și Cupa UEFA 1988/89, în care Maradona a inspirat o victorie cu scorul general de 5-4 în finala cu un Stuttgart condus de Jurgen Klinsmann.
  • Diego Maradona și Lionel Messi sunt singurii jucători care au câștigat Balonul de Aur la Cupa Mondială Under-20 și la Cupa Mondială.
  • Maradona deține recordul pentru cele mai multe faulturi la o Cupă Mondială (53 în Mexic 1986) și pentru cele mai multe faulturi într-un singur meci (23 împotriva Italiei în Spania 1982) - de necrezut, având în vedere cât de stricți sunt arbitrii în zilele noastre. În total, el a obținut 152 de lovituri libere la Cupa Mondială, fiind urmat în acest top de Jairzinho (64).
  • Cei doi frați mai mici ai lui Diego au fost amândoi fotbaliști. Hugo a jucat în primele ligi din Italia și Spania, în timp ce Raul a reprezentat Boca Juniors și Granada.
  • Maradona a devenit al patrulea om care a participat la cinci Cupe Mondiale ca jucător sau antrenor principal atunci când a condus Argentina la ediția din Africa de Sud (2010). El i-a imitat astfel pe Mario Zagallo, Franz Beckenbauer și Berti Vogts.
  • Maradona este singurul om care a reușit să înscrie cinci goluri și să ofere cinci pase de gol la o singură Cupă Mondială. El a fost implicat direct în 71% din golurile Argentinei în Mexic 1986 - al doilea cel mai bun raport pentru o echipă triumfătoare după David Villa (75% pentru Spania în 2010). Niciun jucător din istoria competiției nu și-a creat mai multe ocazii decât El Pelusa (66).

Diego Maradona - „Golul secolului” și „mâna lui Dumnezeu”

Pe 22 iunie 1986, Argentina câștiga partida cu Anglia (2-1), din sferturile de finala ale Cupei Mondiale din Mexic. În fața a 114.580 de spectatori, pe „Estadio Azteca” s-au petrecut două faze care despre care se discută intens și în zilele noastre: „Mâna lui Dumnezeu” și „Golul secolului”.

Diego Maradona a fost actor principal în ambele, fiind pe rând demon și înger.

În minutul 51, micuțul jucător (1,65 metri) a înscris cu „capul” de lângă portarul Peter Shilton. Pe reluări se poate observa că Diego a marcat cu mâna, iar protestele întemeiate ale britanicilor au rămas fără rezultat - arbitrul Ali Bin Nasser (Tunisia) a validat execuția.

„Maradona la minge acum”, a spus comentatorul Victor Hugo Morales milioanelor de ascultători în momentul în care numărul 10 argentinian a preluat mingea în minutul 55.

„Doi îl închid. Maradona își rostogolește piciorul peste minge și se desprinde pe dreapta, geniul fotbalului mondial. Trece pe lângă un al treilea, îl caută pe Burruchaga. Maradona pentru totdeauna! Geniu! Geniu! Geniu! Încă merge... Gooool! Scuze, îmi vine să plâng! Doamne! Trăiască fotbalul! Ce gol! O execuție memorabilă a lui Maradona. Cea mai spectaculoasă cursă din toate timpurile. Zmeu cosmic, de pe ce planetă ai venit?”

S-a încheiat 2-1 în favoarea argentinienilor (Maradona 51', 55' - Lineker 81'), iar „Pumele” obțineau calificarea în semifinale (aveau să câștige acea ediție a CM de fotbal).

Citate celebre despre Diego Maradona

Michel Platini: „Ceea ce Zidane putea face cu o minge, Maradona putea face cu o portocală”.

Zico: „L-am văzut pe Maradona făcând lucruri de care însuși Dumnezeu s-ar fi îndoit că sunt posibile”.

Gary Lineker: „Când Diego a marcat cel de-al doilea gol împotriva noastră, mi-a venit să aplaud. Era imposibil să înscrie un gol atât de frumos. Este cel mai bun jucător din toate timpurile - cu mult. Un adevărat fenomen”.

Jorge Valdano: „Mingea există de secole. A fost cea mai fericită când a fost pe piciorul stâng al lui Diego”.