Joyskim Dawa, 27 de ani, fundașul central al celor de la FCSB, a acordat un amplu interviu Gazetei Sporturilor în care a discutat și despre problema rasismului în țara noastră.

Joyskim DawaFoto: GSP.ro
  • În luna septembrie, Dawa a publicat o serie de mesaje rasiste pe care le-a primit în urma eliminării din partida Hermannstadt - FCSB 2-2. Printre cei care i-au adresat cuvinte reprobabile se număra și un fotbalist activ, Robert Stănici de la Cetatea Turnu Măgurele. Momentul a declanșat o mulțime de reacții în lumea fotbalului, de la AFAN, FRF și alți jucători din Superliga.

- Legat de episodul de rasism de după partida de la Hermannstadt, crezi că e o problemă generală în România?

- Rasismul e o problemă mare în tot fotbalul, nu doar în România. E o problemă foarte, foarte mare în fotbal și în sport. Toți suntem oameni, nu animale, nu contează culoarea pielii.

- Ce crezi că e în mintea celor care se coboară la asemenea insulte?

- Uneori oamenii nu se pot controla și e atât de trist... Pentru că e vorba despre fotbal, până la urmă! Nu putem să câștigăm tot timpul, uneori mai și pierzi. Suntem oameni, putem juca bine, putem juca rău, dar nu e o scuză să vii și să spui ceva despre jucătorii de culoare sau despre fotbaliștii de altă religie.

- Cât de tare te poate afecta un astfel de incident?

- Poate afecta sportivii. Nu pe mine, dar familia mea nu e bine în astfel de situații. Familia m-a și întrebat: „De ce joci pentru oamenii ăștia care te insultă când joci slab, când pierzi?”. Din păcate, se întâmplă și în Spania, vedem ce pățește Vinicius de la Real Madrid, și în Franța, țări mai dezvoltate decât România, cu multe culturi.

Citește interviul integral pe GSP.ro