​Aproximativ 60 de poliţişti şi suporteri au fost răniţi la Sofia, joi seara, în cursul incidentelor violente produse cu ocazia meciului dintre Bulgaria și Ungaria (scor 2-2), disputat cu porţile închise, în preliminariile EURO 2024, au anunţat autorităţile bulgare, citate de AFP.

Meci de fotbal intre Bulgaria si UngariaFoto: Laszlo Szirtesi / Alamy / Alamy / Profimedia

Suporterii bulgari cer demisia lui Borislav Mihailov, preşedintele Uniunii Bulgare de Fotbal

De partea protestatarilor, „24 de răniţi au fost examinaţi de personalul medical, dintre care şapte spitalizaţi pentru traumatisme craniene, între care fracturi şi iritaţii legate de spray-urile cu piper”, a indicat Katia Sungarska, purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă din capitala Bulgariei.

În rândul poliţiei s-au înregistrat 33 de răniţi, printre care „unii grav răniţi”, conform responsabilului adjunct Stefan Ivanov.

Totodată, 33 de suporteri „ultras” au fost arestaţi.

Plasat sub condiţii de maximă securitate, meciul s-a încheiat la egalitate, permiţând Ungariei să obţină calificarea la turneul final al EURO 2024 (scorul a fost 2-2, după ce bulgarul Petkov a înscris în propria poartă la ultima fază).

Suporteri veniţi din toată Bulgaria au făcut deplasarea pentru a cere demisia preşedintelui Federaţiei, Borislav Mihailov, aflat la comanda forului bulgar de specialitate de 18 ani, scrie Agerpres.

Petarde, fumigene, sticle de bere şi chiar pietre sau semne de circulaţie au fost aruncate de protestatari, care au incendiat şi o maşină de poliţie, în cursul unor incidente considerate rare în această ţară din Balcani.

Din cauza tensiunilor anticipate, meciul, programat iniţial la Plovdiv, a fost transferat în ultimul moment în capitala Sofia, desfăşurându-se fără public.

Nemulţumirea fanilor a continuat să se accentueze din cauza rezultatelor slabe ale echipei naţionale, care nu s-a calificat la nicio competiţie importantă şi a asistat la un val de schimbări de selecţioneri în ultimele două decenii. Ultimul turneu final disputat de Bulgaria datează de la EURO 2004 din Portugalia.

Controversatul preşedinte al Federaţiei bulgare de fotbal (BFU), Borislav Mihailov (60 ani), a demisionat în 2019 înainte de a reveni asupra deciziei.

Clasamentul Grupei G a preliminariilor Euro 2024

1. Ungaria – 15 puncte / 7 meciuri

2. Serbia – 13 p / 7 m

3. Muntenegru – 11 p / 7 m

4. Lituania – 6 p / 8 m

5. Bulgaria – 3 p / 7 m.