FC Argeș comemorează 16 de ani de la moartea lui Nicolae Dobrin, iar gruparea piteșteană a anunțat joi că retrage definitiv tricoul cu numărul 10.

Jucatorii celor de la FC ArgesFoto: Inquam Photos / Vali Marin

FC Argeș retrage numărul 10, la 16 ani de la moartea lui Nicolae Dobrin

„Astăzi, 26 octombrie 2023, ziua în care omagiem cei 16 ani de când ne-a părăsit Nicolae Dobrin, clubul FC Argeș anunță retragerea definitivă a tricoului cu numărul 10.

Propunerea a fost inițiată de primarul Cristian Gentea. Împreună am luat această decizie pentru a onora cum se cuvine munca pe care a depus-o Nicolae Dobrin în slujba Argeșului, devenind astfel un simbol al excelenței, al pasiunii și al loialității față de clubul alb-violet.

Acesta a fost o figură emblematică pentru FC Argeș și pentru fotbalul românesc. El nu a fost doar un mare jucător de fotbal, ci și un ambasador al României. Driblingurile sale nu doar că au amuțit stadioane întregi, ci au și făcut ca numele său și al României să fie scris în publicații de pe întreg mapamondul.

Contribuția sa la succesul echipei FC Argeș, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, nu poate fi niciodată uitată. Prin retragerea tricoului cu numărul 10, clubul nostru dorește să asigure că amintirea și spiritul lui Nicolae Dobrin vor trăi veșnic în inimile tuturor iubitorilor de fotbal din România.

În această zi solemnă, dorim să transmitem familiei lui Nicolae Dobrin, precum și tuturor suporterilor argeșeni, sentimentele noastre de recunoștință și respect.

Nicolae Dobrin va rămâne mereu unul dintre pilonii de bază pe care acest club își fundamentează viitorul, iar moștenirea sa cu siguranță va continua să inspire generațiile viitoare de fotbaliști români.

A fost cel mai mare și a fost al nostru. Te vom iubi mereu!”, se arată în comunicatul clubului FC Argeș.

L'Equipe: „Nicolae Dobrin, cel mai valoros jucător român din istorie”

În 2016, L'Equipe l-a desemnat pe Nicolae Dobrin cel mai bun fotbalist român din istorie. Gazetarii francezi au realizat un portret al „Gâscanului”.

„Un tehnician fără pereche, prima vedetă a fotbalului românesc, a debutat în prima divizie la 14 ani și 10 luni, la FC Argeș, unde a jucat aproape toată cariera.

În 1972, Dobrin a fost la un pas să ajunga la Real Madrid, însă afacerea a căzut, în ciuda celor 2 milioane de dolari oferite, atunci o sumă uriașă.

Jocul lui amintea în același timp de Ivica Osim și de Gunter Netzer. Dobrin însa diviza. Unii îi reproșau că joaca lent și ca are schimbări de dispoziție, alții erau de părere că e inadmisibil să te lipsești de un asemenea talent.

Fals atacant central, Dobrin a fost liderul tehnic al naționalei României timp de vreo 15 ani, între 1966 și 1980. El n-a jucat la Mondialul 1970 din cauza unui conflict cu Angelo Niculescu. Apoi, în ultimul tur preliminar al EURO 1972, echivalentul sferturilor de finală, România a fost eliminată de Ungaria după un meci de baraj”- L'Equipe.