Joi a avut loc tragerea la sorţi a programului sezonului regular al Ligii a II-a, ediţia 2023-2024, iar Chindia Târgoviște - CSA Steaua va fi cel mai interesant duel din prima etapă.

minge de fotbal Foto: Sports Bokeh / Alamy / Profimedia

Liga 2, programul primei etape

  • 5 august 2023

AFK Csikszereda Miercurea Ciuc - CS Concordia Chiajna

FC Braşov/Progresul Spartac - CSC Dumbrăviţa

CS Corvinul Hunedoara - ACSM Ceahlăul Piatra Neamţ

CSM Reşiţa - AFC Unirea Slobozia

ACS Viitorul Pandurii Târgu Jiu - Campionii FC Argeş

CS Mioveni - Gloria Buzău

CS Tunari - CSM Slatina

AFC Chindia Târgovişte - CSA Steaua Bucureşti

FC Metaloglobus Bucureşti - CSC 1599 Şelimbăr

FC Unirea Dej - CSM Alexandria

  • Ultima echipă participantă se va decide în urma deciziei TAS la apelul depus de ACS Fotbal Club Braşov - Steagul Renaşte privind neacordarea certificării de Liga a II-a.
  • Dacă apelul va avea un verdict favorabil grupării din Braşov, aceasta îşi va păstra locul în noul sezon, în caz contrar urmând a fi înlocuită de AFC Progresul 1944 Spartac, în conformitate cu prevederile ROAF referitoare la completarea locurilor vacante.

De știut despre noul sezon de Liga 2

Prin decizia Comitetului Executiv al FRF din 13 iulie 2023, actualul format competiţional al eşalonului secund va fi ultimul în formula cu 20 de echipe.

Prima fază a Ligii a II-a va consta într-un sezon regular, la care vor participa toate cele 20 de echipe şi în care vor juca fiecare cu fiecare o singură dată, cu un total de 19 etape. A doua fază a competiţiei va consta într-un play-off şi un play-out, în care echipele vor fi repartizate pe baza clasamentului final al sezonului regular şi în care vor intra cu toate punctele acumulate până atunci.

În play-off vor participa primele şase clasate, iar partidele se vor juca tur-retur, rezultând astfel încă 10 meciuri pentru fiecare formaţie.

La finalul play-off-ului, primele două clasate vor promova direct în Superligă, în timp ce ocupantele locurilor 3 şi 4 vor disputa un meci de baraj cu locurile 8 şi 7 din play-out-ul SuperLigii, după următoarea schemă: locul 3 din Liga 2 contra locului 8 din play-out-ul SuperLigii, locul 4 din Liga 2 contra locului 7 din play-out-ul SuperLigii.

În play-out vor participa celelalte 14 echipe rămase, împărţite în două grupe, A şi B, cu câte şapte echipe fiecare. În grupa A vor evolua echipele clasate la finalul sezonului regular pe locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18 şi 19, iar în grupa B vor evolua echipele de pe locurile 8, 9, 12, 13, 16, 17 şi 20.

Participantele din fiecare grupă vor juca între ele o singură dată, rezultând un program de şapte etape şi câte şase meciuri pentru fiecare echipă.

Din fiecare grupă a play-out-ului vor retrograda direct echipele clasate pe locurile 6 şi 7. Ca urmare a trecerii la un format cu 22 de echipe din ediţia viitoare de campionat, doar pentru sezonul 2023-2024 s-a renunţat la barajul de retrogradare care ar fi trebuit să se dispute între ocupantele locurilor 5 din fiecare grupă a play-out-ului, urmând a se reveni la acesta din sezonul viitor.

Dacă se retrag echipe în timpul sezonului regular, numărul de retrogradate se va micşora corespunzător, însă împărţirea în cele două grupe se va face în acelaşi mod, luând în considerare locurile echipelor retrase ca fiind ultimele.

În ceea ce priveşte ordinea retrogradării în Liga a III-a, aceasta este dată în primul rând de poziţia ocupată la finalul play-out-ului, iar apoi, în cazul a două echipe aflate pe acelaşi loc în grupe diferite, de punctele acumulate la final de play-out, scrie Agerpres.