Borussia Dortmund i-a retras, miercuri, statutul de membru de onoare al clubului lui Gerhard Schroeder, din cauza relaţiei de prietenie cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a funcţiilor pe care fostul cancelar german le deţine în companiile ruse, informează agenţia EFE, citată de mundodeportivo.com.

Vladimir Putin si Gerhard SchroederFoto: faz.de

Clubul i-a cerut lui Schroeder să rupă legăturile sale cu companiile ruseşti pentru că altfel, în plin război al Rusiei cu Ucraina, va fi obligat să ia o decizie.

Schroeder este preşedintele Consiliului de Supraveghere al companiei petroliere Rosneft, are o poziţie în Nord Stream şi este de aşteptat să devină membru al Consiliului de Supraveghere al Gazprom.

Într-un comunicat, Borussia Dortmund a subliniat că, având în vedere invadarea Ucrainei, apartenenţa la organele de conducere ale consorţiilor ruseşti este incompatibilă cu statutul de membru de onoare al clubului.

Între Schroeder şi Putin există o relaţie de prietenie, care a început în timpul mandatelor fostului cancelar (1998-2005). În timp ce Schroeder era încă în funcţie, a fost semnat acordul pentru construirea Nord Stream I, o conductă care transportă gazul rusesc în Germania, prin Marea Baltică.

După ce nu a mai fost cancelar, Schroeder a devenit parte din conducerea Nord Stream şi Rosneft, ceea ce i-a adus critici constante, scrie News.ro.

În urmă cu două săptămâni, când Schroeder a făcut o vizită la Moscova, Putin şi-a exprimat aprecierea deosebită faţă de acesta, declarând că fostului cancelar i se datorează faptul că germanii au facturi la gaz mai mici decât alţi europeni. Criticii susţin, potrivit Reuters, că dependenţa Germaniei de Rusia, care îi asigură jumătate din necesarul de gaze, a restricţionat multă vreme capacitatea şi chiar voinţa Berlinului de a adopta o poziţie dură faţă de Moscova.