Cele două competiții europene avansează spre final și se cunosc ultimele opt echipe care își vor disputa trofeele. Iar suporterii Premier League sunt tot mai entuziasmați, întrucât au câte două reprezentante din așa-numitele „Big Six” în fiecare competiție.

Solskjaer și Guardiola, United și CityFoto: youtube.com

Manchester City și Chelsea dau piept cu Paris Saint-Germain și Real Madrid în cursa pentru cupa „Urechi mari” a Champions League, în vreme ce Arsenal și Manchester United se vor confrunta cu Villareal și Roma în Europe League.

În consecință, sunt mari șanse ca măcar o piesă de argintărie europeană să ajungă în Anglia, dacă nu amândouă – ca în sezonul 2018/19.

Analiștii de date de la FiveThirtyEight și-au și pus la treabă complecșii lor algoritmi ca să vadă care echipe au cele mai mari șanse de succes. Reputații guru ai statisticii, care fac previziuni și în materie de știință sau politică, au ordonat cele patru echipe din fiecare competiție după șansele de a câștiga finala – iar rezultatele prezentate de GiveMeSport sunt interesante.

Europa League

4. AS Roma – 11% șanse de succes

3. Villareal – 19% șanse de succes

2. Arsenal – 26% șanse de succes

1. Manchester United – 44% șanse de succes

Champions League

4. Paris Saint –Germain – 8% șanse de succes

3. Chelsea – 17% șanse de succes

2. Real Madrid – 20% șanse de succes

1. Manchester City – 55% șanse de succes

Ar fi uimitor ca două cluburi din Anglia să triumfe din nou în cupele europene, în special dacă vor fi din același oraș. Poate părea o fantezie ca United și City să-și dispute Spercupa Europei, dar este ceva care chiar s-ar putea întâmpla.

Nu numai că trebuie să fii îndrăzneț ca să contrazici un algoritm complex de date, dar este și ușor de văzut de ce echipele din Manchester sunt văzute ca favorite.

Obiectiv vorbind, este limpede pentru mulți că City este văzută drept cea mai bună echipă din Europa în prezent, iar United este în Europe League doar pentru că a avut o grupă prea grea în Champions League.

Credem că PSG poate avea un cuvânt de spus și că nu poți să neglijezi o echipă a lui Unai Emery în Europe League, dar nu este greșit să crezi că cele două cluburi din Manchester sunt hotărâte să cucerească Europa.