Xavi Pascual va fi înlocuit de George Buricea în funcția de selecționer al naționalei masculine a României, a anunțat Federația Română de Handbal, miercuri, într-o conferință de presă.

Xavi PascualFoto: Alex Nicodim / Sipa Press / Profimedia

Xavi Pascual spune că renunță la funcția de selecționer al României pentru că este obosit

Antrenorul lui Dinamo a precizat că este obosit și că decizia a fost luată încă de anul trecut.

„Cel mai important este handbalul românesc. Eu vreau să ajut şi cred că decizia mea nu este de acum, am vorbit cu preşedintele că sunt obosit. Cred că în martie anul trecut am vorbit despre asta. Sunt aici pentru a ajuta, dar cred că avem nevoie de o schimbare, să înceapă alt ciclu la naţională” - Xavi Pascual.

Constantin Din, preşedintele FR Handbal, a declarat că schimbarea antrenorului vine chiar la propunerea lui Xavi Pascual, care va rămâne consilier tehnic.

„Eu personal ca preşedinte sunt foarte mulţumit de modul în care şi-a făcut datoria pentru echipa naţională masculină. Cred că implicarea dânsului în handbalul românesc a însemnat bazele redresării handbalului românesc. A pus bazele unei fundaţii solide în reconstrucţia handbalului masculin.

Îi mulţumesc pentru ceea ce a reuşit să facă pentru această echipă. Au existat discuţii despre renunţarea domnului Xavier Pascual. Indiferent ce se va întâmpla în următoarea perioadă, domnul Xavier Pascual va fi alături de noi, are ce sfaturi să ne dea în continuare. Această decizie s-a luat la propunerea domnului Xavi Pascual, spre binele echipei naţionale. Domnul Pascual este sută la sută alături de handbalul românesc” - Constantin Din.

George Buricea, noul selecționer al naționalei României de handbal masculin

Președintele FRH a precizat că naționala României va fi pregătită în următoarea perioadă de George Buricea, antrenorul echipei CSM Constanța.

„În acest moment selecţionerul este Xavi Pascual. Domnul George Buricea va fi. Urmează să se întâmple nişte contracte, nişte hârtii, nişte negocieri. Domnul Pascual va rămâne consilier tehnic. Se retrage din a fi antrenorul principal al echipei naţionale. Nu va mai fi antrenorul echipei naţionale.

Este o relaţie de colegialitate şi încercăm să obţinem de la fiecare în parte maxim pentru binele acestei echipe naţionale. Frâiele probabil vor fi preluate de George Buricea. În acest moment nu există un contract. Antrenor avem acum, este sub contract domnul Pascual.

Urmează ca după această conferinţă de presă să demarăm procesul actelor prin care Xavi Pascual îşi încetează contractul şi domnul Buricea va prelua naţionala” - Constantin Din.

Constantin Din a precizat că decizia cu privire la Pascual a fost luată de comun acord cu antrenorul.

„Împreună am luat decizia să încheiem activitatea acum. E mai bine să ne oprim acum această şansă unui alt antrenor. Am încercat să îl conving să nu renunţe. Am înţeles împreună că e mai bine aşa pentru echipa naţională. Au fost şi alte nume pe listă, ne-am cosultat cu domnul Xavi Pascual. Buricea va rămâne antrenor şi la Constanţa pentru că are contract acolo” - Constantin Din.

Naţionala de handbal masculin a României se va duela cu reprezentativa Cehiei, în faza play-off europeană a Campionatului Mondial din 2025. Meciurile vor avea loc tur-retur, între 8-12 mai 2024.

„Nu m-a surprins propunerea. S-a tot vorbit în ultima perioadă. Sunt un luptător şi îmi plac provocările. Vreau să fac ceva pentru ţara mea. Uşa naţionalei este deschisă doar pentru jucătorii care vor să vină sută la sută.

Favorită România în faţa Cehiei nu ştiu dacă este. Dar dacă nu credeam că noi putem face chestia asta nu eram acum în faţa dumneavoastră. Nu pot promite o calificare, dar pot promite că vom da totul pe teren” - George Buricea.

La Campionatul European din Germania, tricolorii au pierdut toate cele trei partide disputate în grupa B - 21-34 cu Austria, 24-36 cu Spania şi 25-31 cu Croaţia.