​Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) va anunţa decizia sa în cazul de dopaj al patinatoarei ruse Kamila Valieva (care a zguduit Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022) până la sfârşitul lunii ianuarie 2024, a precizat vineri instanţa cu sediul la Lausanne, citată de AFP.

Kamila ValievaFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

TAS va anunţa verdictul în cazul Kamilei Valieva până la sfârșitul lunii ianuarie

Kamila Valieva a fost testată pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă, cu ocazia unui control efectuat în decembrie 2021, în timpul Campionatelor naţionale ale Rusiei, dar rezultatul a fost făcut cunoscut doar pe 8 februarie, la o zi după ce adolescenta a ajutat echipa Rusiei să cucerească aurul la Jocurile Olimpice de la Beijing.

În apărarea sa, Valieva a spus că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări accidentale, în condiţiile în care bunicul ei, care o ducea în fiecare zi la antrenamente, urma la momentul respectiv un tratament cu trimetazidină, substanţă depistată într-o concentraţie mică în eşantioanele patinatoarei.

Juriul TAS, care a audiat ultimele pledoarii în cursul zilei de vineri, „va delibera în continuare” şi va anunţa decizia sa părţilor interesate „până la finele lunii ianuarie 2024”, potrivit unui comunicat.

Audierea cu uşile închise a fost reluată pe 9 noiembrie, judecătorii estimând că au nevoie de informaţii suplimentare după o primă rundă de audieri, care a avut loc în septembrie.

Kamila Valieva avea 15 ani în 2022 şi, ţinând cont de vârsta sa, ar fi trebui să beneficieze de confidenţialitate totală, conform regulilor Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA). Însă faptul că rezultatul pozitiv a fost dezvăluit chiar în timpul Jocurilor Olimpice şi după victoria sa în concursul pe echipe, în care a reuşit prima săritură cvadruplă din istoria JO, a dat acestui caz o amploare deosebită.

În timpul Jocurilor de la Beijing, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis să nu atribuie medalii pentru concursul de patinaj artistic pe echipe până când cazul Valieva nu va fi rezolvat, scrie Agerpres.