Kenyanul Titus Ekiru, fost câștigător al maratonului de la Milano din 2021 cu un timp de 2:02:57 a fost suspendat pe o perioadă de zece ani, după ce a fost testat pozitiv la un control anti-doping la competiția din Italia.

Eveniment de atletismFoto: Sven Beyrich / Zuma Press / Profimedia

Atletul kenyan Titus Ekiru, suspendat 10 ani pentru dopaj

Kenyanul în vârstă de 31 de ani a primit luni o suspendare de zece ani din partea Unităţii de Integritate a Atletismului (AIU), după ce în noiembrie 2021 a fost testat din nou pozitiv la maratonul de la Abu Dhabi.

Ekiru a fost iniţial suspendat provizoriu la 28 iunie 2022 pentru că a folosit acetonidă de triamcinolon - un glucocorticoid care a fost total interzis din ianuarie 2022 - şi petidină (un narcotic).

Confirmarea suspendării sale înseamnă că i se va interzice să concureze până în 2032. AIU a adăugat că kenyanului i-au fost retrase titlurile şi rezultatele de la cursa de la Milano şi că toate premiile pe care le-a câştigat au fost pierdute.

Ekiru susţinuse că această anomalie era rezultatul unui tratament medical legal pentru accidentările sale. Suspendarea vine în urma unei „investigaţii amănunţite" care a scos la iveală o fraudă deliberată din partea lui Ekiru pentru a obstrucţiona ancheta UAI şi o complicitate cu un medic de la un spital din Kenya, a precizat agenţia.

„Ekiru şi-a declarat iniţial intenţia de a contesta acuzaţiile. Dar, încurcat de dovezile substanţiale împotriva sa, atletul kenyan s-a retras din procedura ulterioară", informează News.ro.