Scene rar întâlnite în sport la un campionat regional indian de atletism: mai mulți participanți s-au retras, după ce agenți ai Agenției Naționale Antidoping din India (NADA) s-au prezentat marți pe stadionul Jawaharlal Nehru din New Delhi.

Eveniment de atletismFoto: Sven Beyrich / Zuma Press / Profimedia

Potrivit AFP, campionatele de atletism din statul Delhi „s-au transformat într-o farsă”, după ce pe rețelele de socializare a fost postat, luni, un videoclip în care se vedea un vestiar plin de seringi şi cutii de eritropoietină (EPO), un hormon care creşte concentraţia de globule roşii şi îmbunătăţeşte performanţele sportive.

Ca urmare a prezenței agenților NADA pe stadionul din New Delhi, numărul participanţilor în ultima zi a competiţiei a fost înjumătăţit.

Lalit Kumar s-a trezit singur în finala probei de 100 de metri, ceilalţi şapte concurenţi retrăgându-se, invocând probleme musculare sau crampe.

„Abia aşteptam să alerg împotriva celor mai buni, dar nu a venit nimeni. Tuturor le era teamă să nu fie testaţi. Ca atlet, mă simt foarte rănit şi dezamăgit” - Lalit Kumar pentru Indian Express.

De asemenea, în finala U16 la aruncarea ciocanului a fost un singur participant.

În proba de 3.000 de metri obstacole pentru juniori, o tânără a alergat și mai tare după ce a trecut linia de sosire pentru a scăpa de un agent antidoping care era pe urmele ei pentru a o testa.

Mai mulţi atleţi au ales să nu participe la ceremonia de decernare a medaliilor, de teamă că vor trebui să se supună unor teste antidoping.

Sandeep Mehta, secretarul Federaţiei Regionale de Atletism din Delhi, a avertizat că ofiţerii antidoping au autoritatea de a-i testa pe cei care au dispărut.

„Vom interzice sportivii pozitivi şi vom recomanda, de asemenea, Federaţiei Naţionale de Atletism să facă acelaşi lucru” - Sandeep Mehta.

Sportul indian a fost zguduit de o serie de scandaluri de dopaj la Jocurile Olimpice, Jocurile Asiatice şi Jocurile Commonwealth. Aproximativ 45 de sportivi care au fost depistaţi pozitiv au fost suspendaţi de la începutul anului.

Iar potrivit celui mai recent raport al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), India ocupă locul al doilea pe lista ţărilor cu cel mai mare număr de încălcări ale regulilor antidoping, după Rusia, scrie News.ro.