Descalificată de la Campionatul Mondial după ce a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anna Smirnova, scrimera ucraineană Olga Kharlan cere schimbarea regulilor. Sportiva a fost susținută și de Federația de scrimă din țara sa, dar și de mai mulți oficiali ai Ucrainei.

Olga KharlanFoto: Tadashi Miyamoto / AFLO / Profimedia

Olga Kharlan: „Regulile trebuie să se schimbe pentru că lumea se schimbă”

De patru ori medaliată olimpică şi campioană mondială, Kharlan a câştigat meciul individual de sabie cu 15-7 şi apoi a refuzat să dea mâna cu adversara sa, în schimb întinzându-i sabia pentru a bate lamele, scrie News.ro.

Smirnova a rămas pe pistă mai bine de o jumătate de oră după incident, vorbind cu mai mulţi oficiali înainte de a pleca. În regulamentul de scrimă, strângerea mâinii adversarului este obligatorie, iar nerespectarea acestei reguli duce la un „cartonaş negru”.

„Astăzi a fost o zi foarte dificilă şi foarte importantă. Ceea ce s-a întâmplat astăzi ridică o mulţime de întrebări.

Nu am vrut să dau mâna cu această sportivă şi am acţionat după cum mi-a dictat inima. Aşa că atunci când am auzit că vor să mă descalifice, m-a durut atât de tare încât ţipam de durere.

Cred că înţeleg, la fel ca toată lumea de pe această planetă, într-o lume sănătoasă, că regulile trebuie să se schimbe pentru că lumea se schimbă” - Olga Kharlan pe Instagram.

Incidentul de la CM Scrimă, o „provocare evidentă din partea Rusiei”

Jucătoarea de tenis Elina Svitolina, dar şi cluburi de fotbal precum Dinamo Kiev şi Şahtior Doneţk s-au numărat printre personalităţile care şi-au exprimat solidaritatea pe reţelele de socializare pentru scrimera de 32 de ani.

Sportivii ucraineni din alte sporturi (inclusiv Svitolina şi Marta Kostyuk) au refuzat, de asemenea, să dea mâna cu adversari ruşi şi belaruşi după invazia Rusiei în Ucraina, Moscova folosind Belarusul ca punct de desfăşurare pentru ceea ce numeşte „operaţiune militară specială”.

„O susţinem pe deplin pe Olga Kharlan în această situaţie. Pregătim un protest. Vom face apel la această decizie, pentru că arbitrul care a judecat acest meci nu a dat direct un cartonaş negru sau nu a descalificat-o.

Abia mai târziu au început jocurile ascunse şi această descalificare a apărut deja după ce a fost stabilită următoarea adversară, deja după ce a fost stabilit un arbitru pentru următoarea competiţie.

În acest caz, vom încerca să anulăm acest cartonaş negru, deoarece această descalificare va face imposibilă participarea ei la competiţia pe echipe, care va avea loc la Milano peste câteva zile. Şi este important pentru noi ca echipa noastră să performeze” - Mykhailo Illiashev, preşedintele federaţiei ucrainene de scrimă (NFFU).

  • Proba feminină de sabie pe echipe începe pe 29 iulie.

Ministrul ucrainean al sporturilor, Vadym Huttsait, a descris incidentul ca fiind „o provocare evidentă din partea Rusiei”.

Huttsait, medaliat cu aur la sabie pe echipe la Jocurile de la Barcelona din 1992, a declarat într-o conferinţă de presă că Smirnova „s-a apropiat de (Kharlan), a provocat-o, ţinând mâna ridicată mult timp şi aşteptând”.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, scriind pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, a declarat că Smirnova „a pierdut competiţia corect şi a decis să joace murdar cu spectacolul strângerii de mână. Acesta este exact modul în care acționează armata rusă pe câmpul de luptă”.

Kharlan reprezintă Ucraina la această competiţie după ce Ministerul Sportului din această ţară a relaxat miercuri regulile privind echipele sportive naţionale care participă la evenimente olimpice, neolimpice şi paralimpice în care există concurenţi din Rusia şi Belarus.

Smirnova a concurat în calitate de sportivă neutră.