Dominik Hašek, campion olimpic la hochei pe gheaţă în 1998 cu naționala Cehiei, propune ca sportivilor ruşi şi belaruşi să le fie permisă participarea la Jocurile Olimpice de la Paris doar în cazul în care aceștia vor afirma clar şi răspicat că ei condamnǎ Rusia pentru războiul din Ucraina, scrie AP.

Jocurile OlimpiceFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Dominik Hašek: „Ca și cum i s-ar furniza Rusiei tancuri, avioane și muniție”

Hašek, care a câştigat aurul la JO de iarnă de la Nagano, a declarat că este sigur că prezenţa lor la Jocurile de la Paris ar reprezenta altfel „o promovare uriaşă a războiului rusesc”.

Fostul mare jucător din NHL a fost un critic activ al recomandării Comitetului Olimpic Internaţional ca ruşii şi belaruşii să participe la competiţiile internaţionale în calitate de sportivi neutri.

„Toată lumea ştie de unde sunt acei sportivi. Ei ar reprezenta războiul agresiv, imperialist şi crimele legate de acesta” - Dominik Hašek.

El a spus că ar fi ca şi cum i s-ar furniza Rusiei tancuri, avioane şi muniţie.

CIO şi preşedintele Thomas Bach au conturat definiţia neutralităţii - să nu susţină public războiul, nici să nu fie sub contract cu armata de la începutul invaziei în februarie 2022, să concureze fără drapel, imn sau culori naţionale - pe care forurile de conducere sportive trebuie să decidă cum sau dacă o aplică.

„Sunt convins că noi toţi, întreaga lume democratică, trebuie să facem tot ce putem pentru a împiedica sportivii ruşi şi belaruşi să participe în condiţiile actuale” - Dominik Hašek.

Oficialii CIO au declarat că organismul olimpic ar putea lua propria decizie în privinţa problemei sportivilor ruşi „la momentul potrivit”, dar au mai spus că excluderea acestora doar pe baza paşapoartelor lor reprezintă o discriminare, informează News.ro.

Jocurile Olimpice din 2024 vor începe anul viitor, la 26 iulie.

Dominik Hašek spune că rușii trebuie să condamne războiul pentru a participa la JO 2024

O condamnare publică şi repetată a războiului ar fi o condiţie necesară pentru ca sportivii să fie incluşi în Jocurile Olimpice, a declarat Hašek. Simpla semnare a unei declaraţii cu acelaşi conţinut nu ar fi suficientă.

În schimb, ţările democratice ar trebui să fie gata să le ofere acestora şi familiilor lor azil şi siguranţă. Hašek a lansat, de asemenea, ideea de a crea o echipă de refugiaţi - o practică obişnuită la Jocurile Olimpice recente - deoarece acceptarea lor în condiţiile Rusiei ar însemna aprobarea invaziei.

„Este o promovare incredibilă a războiului rusesc şi costă o mulţime de vieţi. Este necesar să o oprim” - Dominik Hašek.

Hašek a fost invitat să viziteze Parlamentul European luna viitoare pentru a-şi prezenta punctul de vedere.

„Nu pot prezice ce impact ar putea avea, dar vreau să fac cea mai bună treabă posibilă pentru a-i convinge, iar apoi ei pot continua să îi convingă şi pe alţii” - Dominik Hašek.

Hašek a propus excluderea sportivilor încă de la începutul invaziei ruseşti din februarie 2022 şi a făcut apel în special la NHL şi la cele două circuite de tenis într-o scrisoare deschisă pentru a se implica în acest demers. Acest lucru nu s-a întâmplat.

El este în mod special dezamăgit de reacţia NHL şi a şefului acesteia, Gary Bettman.

„Bineînţeles, sunt foarte trist pentru că NHL este încă în inima mea”, a declarat Hašek, care a fost cunoscut sub numele de Dominator în timpul carierei sale în NHL.

Hašek a câştigat şase Trofee Vezina ca cel mai bun portar al ligii şi de două ori Trofeul Hart ca cel mai valoros jucător din NHL - singurul portar care a câştigat premiul de două ori - în timpul unei perioade de nouă ani la Buffalo Sabres.

Ulterior, el a ajutat Detroit Red Wings să câştige Cupa Stanley în 2002 şi 2008 şi a condus echipa Cehiei spre aurul olimpic în 1998. A fost inclus în Hockey Hall of Fame în 2014.

Boicotarea Jocurilor Olimpice nu reprezintă o soluție

Hašek a declarat că, personal, nu este de acord cu boicotarea Jocurilor Olimpice de la Paris, deoarece nu doreşte să îi priveze pe sportivi de visurile lor olimpice.

El a spus că ultima şansă de a-i opri pe ruşi şi de a „salva o mulţime de vieţi” va fi în mâinile Franţei, menţionând că, în calitate de ţară gazdă, are puterea de a le refuza intrarea.

La începutul lunii iunie, Hašek a petrecut cinci zile în Ucraina, inclusiv la Kiev şi Harkov şi în oraşele Irpin şi Bucha, care se redresează după o ocupaţie brutală a forţelor ruseşti.

Scopul său a fost acela de a-şi exprima sprijinul pentru ţară în lupta împotriva agresiunii ruseşti şi de a încuraja comunitatea locală de hochei, inclusiv jucătorii tineri, în condiţiile în care jumătate din patinoarele din această ţară devastată de război nu sunt disponibile.

Hašek i-a respins pe criticii care spun că sportul nu ar trebui amestecat cu politica, menţionând că ţările îşi folosesc sportivii de succes pentru a-şi atinge obiectivele.

„Acest lucru a fost ceva obişnuit şi nu este nimic greşit în acest sens, până în momentul în care un stat este implicat în ucideri şi asasinate, iar sportivii devin un instrument de propagandă. Acesta este cazul sportivilor ruşi şi belaruşi. Şi trebuie să oprim acest lucru” - Dominik Hašek.