Laurel Hubbard, originară din Noua Zeelandă, a devenit luni prima halterofilă transgender din istoria Jocurilor Olimpice. După competiția la care nu a reușit nicio încercare, sportiva a declarat că vrea ”doar să fie o mică parte din istorie”.

Laurel HubbardFoto: Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia Images

La 43 de ani, Hubbard a devenit primul sportiv transgender care a concurat la Jocurile Olimpice.

Halterofila, care şi-a început tranziţia la 35 de ani, când se numea Gavin, a fost primul sportiv transgender care a concurat la Jocurile Commonwealth-ului de la Gold Coast, Australia, în 2018, unde s-a accidentat la cot.

Laurel Hubbard - ”Nu vreau să fiu un model pentru atleții trans”

  • ”Nu cred că momentul meu este unul istoric. Consider că tindem spre o lume nouă și cu mai multă înțelegere, unde oamenii realizează că cei ca mine sunt persoane obișnuite.
  • ”Tot ce am vrut a fost să fiu recunoscută ca un atlet. Ceea ce sper este ca, uitându-mă înapoi, să fiu recunoscută ca scriind o mică parte din istorie, doar un mic pas.
  • ”Nu vrea să fiu un model pentru atleții transgender. Vreau ca prin prezența mea aici, să încurajez oamenii. Sper ca alții să observe că există oportunități în lume de a putea trăi autentic, așa cum suntem”, a declarat Hubbard după participarea la JO 2020, potrivit Reuters.

Laurel Hubbard, care evoluează la categoria super-grea (peste 87 kg), a îndeplinit normele de participare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, care au prevăzut în mod special ca nivelul de testosteron să fie menţinut sub 10 nanomoli pe litru, şi aceasta pentru o perioadă de cel puţin 12 luni.

Această regulă stabilită de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) este urmată şi de Federaţia Internaţională de Haltere (IWF).

CIO a încurajat participarea lui Hubbard la actuala ediție a JO.