Medina Spirit, calul câștigător a celei de-a 147-a ediții a cursei Kentucky Derby, organizată pe 1 mai, a fost testat pozitiv cu un steroid.

Cursa Kentucky DerbyFoto: Flickr

Antrenorul calului, Bob Baffert, cel care a făcut anunțul, a explicat că testele efectuate după cursă au arătat că Medina Spirit a fost testat pozitiv cu 21 de picograme de betametazonă, un steroid antiinflamator, a cărui utilizare este interzisă cu 14 zile înainte de competiţie, informează AFP citat de News.ro.

Un al doilea rezultat pozitiv va duce la descalificare, iar primul loc i-ar reveni lui Mandaloun, clasat al doilea în Kentucky Derby, conform responsabililor Churchill Downs, hipodromului unde s-a desfășurat cursa.

Oficialii cursei susţin că ”nerespectarea regulilor şi protocoalelor de medicaţie pun în pericol siguranţa cailor şi a jocheilor, integritatea acestui sport şi reputaţia Kentucky Derby".

Baffert a negat că i-ar fi dat acest medicament animalului şi a afirmat că va efectua o anchetă proprie pentru a afla cum a ajuns această substanţă în organismul calului.

El a bătut recordul de victorii cu Medina Spirit la Kentucky Derby, obținând nu mai puțin de șapte.

Organizatorii de la Churchill Downs au anunţat că i-au interzis lui Baffert să înscrie alţi cai la hipodrom, în aşteptarea unei anchete a Comisiei curselor de cai din Kentucky.

Cursa are loc în prima sâmbătă din mai și încununează festivalul din Kentucky care în mod normal durează două săptămâni.