Atletico Madrid a castigat prima editie a Europa League, ibericii trecand in ultimul act cu 2-1 de Fulham. Romania a avut cinci reprezentante in competitie (4 in grupe si una venita din Champions League), formatiile din Liga 1 fiind in partea superioara a clasamentelor atunci cand vine vorba de cartonasele incasate si de faulturile comise.

Cu toate ca a avut nu mai putin de cinci echipe in competitie (patru in grupe - Steaua, Dinamo, CFR Cluj, FC Timisoara si Unirea Urziceni venita din Champions League), Liga 1 nu a impresionat in Europa League, formatiile romanesti fiind ultimele in clasamentul intocmit de forul fotbalistic european.

Astfel, Steaua si FC Timisoara se afla in coada listei din C2, bucurestenii aflandu-se pe locul 52, iar banatenii pe pozitia 54 dintr-un total de 56 de echipe care au luat parte la grupele Europa League.

Cel mai bine sta Unirea Urziceni (locul 17 in EL), CFR se gaseste pe locul 38, in timp ce Dinamo se afla pe 40.

In intocmirea ierarhiei, UEFA a tinut cont de golurile marcate/ primite, cartonasele galbene/ rosii incasate, ocazii de gol, off-side-uri, cornere si faulturi.

Liga 1 se afla pe primul loc (prin Ousmane N'Doye) atunci cand vine vorba de cartonasele galbene incasate, mijlocasul dinamovist primind cinci avertismente in 338 de minute. Acesta este urmat de Jonathan Greening (Fulham), tot cu 5 cartonase, dar in 522 de minute.

In ceea ce priveste cartonasele rosii incasate, Laurentiu Rus (Dinamo) se afla pe locul 4, cu un avertisment in 130 de minute jucate, in timp ce Bogdan Mara (fost CFR Cluj) se gaseste pe 5, cu un cartonas in 137 de minute.

Juan Toja este fotbalistul din campionatul intern care a comis cele mai multe faulturi in EL - 16 (in 483 de minute). El este urmat de coechipierul Banel Nicolita - tot 16 dar in 540 de minute jucate.

Cele mai multe goluri marcate:

Werder Bremen - Valencia 4-4

Cele mai mult ocazii de gol:

Werder - Valencia 4-4 (39 de ocazii)

Cele mai multe cornere:

Anderlecht - FC Timisoara 3-1

Cele mai multe off-side-uri:

FC Copenhaga - Marseille 1-3 (15 off-side-uri)

Cele mai multe faulturi:

CFR Cluj - Sparta Praga 2-3 (53 de faulturi)

Cele mai multe cartonase galbene:

PSV - Hamburger SV 3-2 (11 cartonase)

Cele mai multe cartonase rosii:

Fulham - Juventus 4-1 (doua cartonase)

FC Timisoara - Ajax 1-2 (doua cartonase)

CFR Cluj - Sparta Praga 2-3 (doua cartonase)

Cei mai buni marcatori:

Claudio Pizzaro (Weder Bremen) si Oscar Cardozo (Benfica) au fost cei mai buni marcatori ai Europa League - cate 9 reusite, cu mentiunea ca Pizzaro a bifat aceasta performanta in 692 de minute, in timp ce Cardozo in 995 de minute.

Marius Niculae este primul fotbalist din Liga 1 care apare in ierarhia marcatorilor, atacantul dinamovist punctand de doua ori in 180 de minute jucate.

Cele mai multe pase decisive din C2 le-a furnizat Mesut Ozil (Werder Bremen), acesta fiind urmat de Angel Di Maria (Benfica) si Bjorn Helge Riise (Fulham). Primul fotbalist din Liga 1 din aceasta ierarhie este Gabriel Bostina (Dinamo), cu doua pase de gol in 239 de minute.

S-au marcat in total 541 de goluri in Europa League, cele mai multe fiind in intervalul minutelor 76-90 (98 de reusite).

Echipele romanesti, goluri marcate:

CFR - 4 goluri

Dinamo - 4 goluri

Steaua - 3 goluri

FC Timisoara - 4 goluri

Unirea Urziceni - 1 gol (a venit din Champions League).