Au parcurs deja peste 600 de kilometri. Mai au doar citeva zile si vor ajunge la capatul unui drum lung, greu, dar frumos. Cei trei sportivi care si-au propus sa realizeze in premiera traversarea in alergare a Romaniei, de la est la vest, sunt in continuare sanatosi si, in ciuda unor probleme fizice si a durerilor inevitabile, stiu sigur ca acum vor termina cu bine proiectul TransRomania Run. In continuare, un rezumat al zilelor 8-11din Diagonala Nebunilor.

Pe Diagonala NebunilorFoto: Oana Badea

Primul episod din Diagonala Nebunilor - aici.

Al doilea episod din Diagonala Nebunilor - aici.

Al treilea episod din Diagonala Nebunilor - aici.

Etapa 8. Satu Nou-Baile Rodbav. 63 km

A fost o noua zi grea. Plecarea, dis de dimineata, pe o vreme urita cu ploaie si vint puternic. Vint mai ales din fata. Dupa un drum plin cu noroi, cale de vreo 4 km, si inca o portiune de drum neasfaltat, ies pe soseaua ce leaga Brasovul de Sibiu. Din fericire, sunt putine masini. Drumul este pitoresc, serpuieste printre coline inverzite. Multa liniste in aceasta zi de duminica, in care lumea prefera sa stea ascunsa mai mult prin case.

Cei trei alergatori se simt foarte bine - cazul lui Gabriel Solomon, mai putin bine - Corin Zinz si destul de rau - Serban Chiurlea. Dar iata ce spune Serban: "Am avut mari probleme cu piciorul stang. Laba piciorului, gamba si glezna imi erau umflate si foarte dureroase dupa atata efort. Pana pe la km 30 am trait cu spaima ca va trebui sa renunt. Dar, incet, incet, am inceput sa ma obisnuiesc cu durerea, am gasit si o pozitie de alergare functionala. Odata intrat in Fagaras am simtit ca voi termina etapa si m-am bucurat enorm. Imi scot in sfarsit al doilea tricou, era de ajuns de cald. Surpriza, tricoul era plin de sange de la o alunita care frecata atat amar de drum incepuse sa sangereze. Aratam de parca fusesem injunghiat in burta".

Finalul de drum este foarte frumos, 5 km de urcare pe un drum inaccesibil masinilor. Vor innopta la baile Rodbav, cu totul rupti de lume: fara semnal la telefon, fara legatura la internet. Multa liniste, curatenie si pace, in schimb.

Etapa 9. Baile Rodbav-Medias. 61 km

Etapa lunga, insa pe o vreme buna de alergat. Din nou a fost mult vint din fata. Putine masini, peisaje incintatoare. Sate pitoresti, foste ale sasilor, acum populate de rromi. Case si biserici vechi. Trec prin Dealu Frumos, care oficial este centrul tarii.

In centrul Romaniei

In centrul Romaniei

Foto: Oana Badea

Pentru toti etapa a inceput parca mai greu decit de obicei, dar au terminat cu bine. "De dimineata am pornit cam greu motoarele", spune Gabriel Solomon. "Nu am reusit sa ma odihnesc prea bine peste noapte, m-am tot invartit si dimineata nu aveam chef sa trag deloc. Imi tot tiram picioarele. Nu eram obosit, nu ma durea ceva, dar eram parca fara vlaga. Pe la km 25 am reusit totusi sa ies din visare si sa imi gasesc ritmul obisnuit".

In Medias au parte de cea mai entuziasta primire, asta si pentru ca de aici e Corin si sotia acestuia, Hajini, care i-a insotit tot timpul pe bicicleta. Multi prieteni vin sa ii salute.

Etapa 10. Medias-Vama Seaca. 62 km

Se pleaca cu putina intarziere. Vremea este insa buna de alergat, iar monotonia e alungata de privelistile frumoase din jur. "Dealuri parca pictate, sate mici si linistite", spune Gabriel. "Din pacate, de la atata peisaj, am fost cam gura-casca si am ratat traseul de trei ori. Nu am alergat mult in plus, cam un kilometru. De doua ori m-a salvat Serban, care m-a indrumat in directia corecta, ultima oara reusind sa trezeasca din adormire tot satul". Intamplari amuzante, care mai pigmenteaza expeditia. Sunt insa si intamplari neplacute, precum accidentul - din fericire minor - in care este implicata una din masinile de sustinere. Intamplari neasteptate, de neuitat: gustul eclerelor care ii asteapta la finalul etapei. "Niste eclere adevarate, de a trebuit sa-mi redefinesc scala de valori gustative", spune Serban. In concluzie o zi plina de evenimente, si cu o vreme nu tocmai perfecta. Ramane bucuria alergarii si asta nu egaleaza nimic.

Etapa 11. Vama Seaca-Baisoara

"O noua zi, o noua inclestare intre doua forte: pe de o parte corpul care imi spune sa ma opresc, trimitandu-mi

Cu pofta

Cu pofta

Foto: Oana Badea

semnale de durere in cele mai diverse feluri si, pe de alta parte, vointa care spune ca trebuie sa continui pana la capat. Nu a fost usor, in special pe ultimii kilometri cand, ceva pe la tendonul lui Achile de la piciorul stang dadea sa se blocheze", spune Serban.

Prima parte a fost frumoasa si linistita, dupa care o bucata de DN1 le-a trezit amintiri nu tocmai placute, cu camioane ce ii intorceau literalmente in loc. Dupa aceea au intrat pe un drum mic, trecand prin satul Ciugudu, apoi Moldovenesti, si iesind pe drumul spre Campeni. Un peisaj de vis, cu un drum ce serpuieste in urcare peste un deal indepartat, trecand pe langa o padure racoroasa. Urcarea spre Baisoara a fost de asemenea foarte frumoasa si reconfortanta.

Dupa ce cu doua zile inainte a avut probleme la un picior, astazi Corin a alergat foarte bine. De fapt, cu totii au alergat foarte grupat, ca niciodata si s-au simtit foarte bine impreuna. (va urma)

Sambata 2 iulie proiectul TransRomania Run / Diagonala Nebunilor urmeaza sa se incheie la vama Bors.

Informatii suplimentare puteti afla de pe http://chiurleas.blogspot.com si www.gabrielsolomon.ro