Lennart Johansson, fost presedinte al UEFA intre 1990 si 2007, a discutat pe marginea scandalului de coruptie de la FIFA, suedezul fiind de parere ca Rusia si Qatar ar trebui inlocuite daca au castigat dreptul de a organiza turneul final prin frauda. "Anglia ar trebui sa organizeze Mondialul din 2008", este de parere Johansson.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ma astept ca FIFA sa ia in considerare regandirea gazdelor din 2018 si 2022, daca ele au fost alese prin frauda. Anglia nu a mai organizat un Campionat Mondial din 1966, desi este considerata . Sunt de parere ca merita mai multa atentie. Ar putea sa gazduiasca competitia din 2018", a precizat Lennart Johansson, citat de The Guardian.

Despre scandalul de la FIFA

"Nu sunt surprins de ceea ce se intampla. Cred ca este regretabil, mai ales ca se intampla in sanul celui mai iubit sport din lume. Este nevoie de o schimbare la varf, chiar cred acest lucru", a completat Johansson.

Nascut pe 5 noiembrie 1929, Lennart Johansson a fost presedintele UEFA in perioada 1990-2007, fiind inlocuit in functie de Michel Platini.

FIFA este zguduita din temelii de un scandal de coruptie, o parte din oficialii forului mondial fiind acuzati ca au fost mituiti, in acest fel obtinand Rusia (2018) si Qatar (2022) gazduirea turneului final.

Justitia americana a pus sub acuzare nu mai putin de 14 persoane. Iata, conform New York Times, lista acestora:

Jeffrey Webb - Presedintele CONCACAF (Confederatia de Fotbal din America de Nord, Centrala si Caraibe) si vicepresedinte al FIFA

Jack Warner - Fost presedinte al CONCACAF si fost vicepresedinte al FIFA

Eugenio Figueredo - Fost presedinte al CONMEBOL (Confederatia de Fotbal din America de Sud) si vicepresedinte al FIFA

Eduardo Li - Presedintele Federatiei de Fotbal din Costa Rica - ar fi devenit membru al Comitetului Executiv al FIFA

Julio Rocha - Presedintele Federatiei de Fotbal din Nicaragua

Costas Takkas - Fost presedinte al Federatiei de Fotbal din Insulele Cayman Islands

Rafael Esquivel - Presedintele Federatiei de Fotbal din Venezuela, inca din 1988

José Maria Marin - Fost presedinte al Federatiei Braziliene de Fotbal

Nicolás Leoz - Fost presedinte al CONMEBOL si fost membru al Comitetului Executiv al FIFA

Alejandro Burzaco - presedintele excutiv al unei agentii media de sport din Argentina

Aaron Davidson - Presedintele Traffic Sports USA - promotor de evenimente sportive - si presedinte al North American Soccer League;

Hugo Jinkis - presedinte al unei agentii media cu implicare in fotbal

Mariano Jinkis - presedinte al unei agentii media cu implicare in fotbal

José Margulies: acuzat ca a intermediat si facilitat plati ilegale.

Despre FIFA

Federatia Internationala de Fotbal a luat fiinta pe 21 martie 1904, la Paris. In prezent, are sediul la Zurich. FIFA este responsabila cu organizarea turneelor internationale de fotbal, cel mai important fiind Campionatul Mondial. La FIFA sunt afiliate 209 federatii de fotbal.

Cele sase confederatii care fac parte din FIFA sunt AFC (Asia), CAF (Africa), CONMEBOL (America de Sud), CONCACAF (America de Nord), OFC (Oceania) si UEFA (Europa).

De-a lungul istoriei, FIFA a avut urmatorii presedinti: Rober Guérin (Franta: intre 1904-1906), Daniel Burley Woolfall (Anglia: intre 1906-1918), Jules Rimet (Franta: intre 1921-1954), Rodolphe Seeldrayers (Belgia: intre 1954-1955), Arthur Drewry (Anglia: intre 1955-1961), Stanley Rous (Anglia: intre 1961-1974), João Havelange (Brazilia: intre 1974-1998) si Joseph Blatter (Elvetia: 1998 - ).

Cei mai importanti parteneri ai FIFA sunt: Adidas, Coca-Cola, Emirates, Hyundai-Kia Motors, Sony, Gazprom, Budweiser si VISA.

Miza - Foarte multi bani in joc

Pentru a intelege mai bine de ce lupta pentru sefia FIFA este atat de importanta, vom prezenta cateva detalii din raportul financiar pe 2014 al forului mondial. Astfel, FIFA a generat incasari de 4,8 miliarde de dolari de pe urma Cupei Mondiale din Brazilia (disputata in vara anului trecut). Forul condus de Blatter a cheltuit 2,2 miliarde de dolari pentru acest turneu final. FIFA a incasat 2,4 miliarde de dolari din drepturile tv, 1,6 miliarde de dolari din sponsorizari si 527 de milioane de dolari din vanzarile de bilete.