Autoritatile din Elvetia au retinut miercuri, la primele ore ale diminetii, sase oficiali de rang inalt ai FIFA (Federatia Internationala de Fotbal), cu doua zile inainte de congresul la care urma sa fie aleasa conducerea forului. Procurorii elvetieni ii acuza pe membrii retinuti de acte de coruptie si ii vor extrada in SUA, anunta New York Times. FIFA este acuzata, printre altele, ca a atribuit organizarea Cupei Mondiale din 2018 si 2022 Rusiei si Qatarului in urma unor afaceri de coruptie.

Sepp BlatterFoto: AGERPRES

Cele mai importante informatii ale zilei:

UPDATE 10.35: Acuzatiile procurorilor americani au legatura cu organizarea unor turnee minore in SUA si America Latina. Reactia ziaristului Bill Neely de la NBC: Sa-i acuzi pe oficialii FIFA pentru coruptie in legatura cu turnee minore si nu cu organizarea CM Qatar e ca si arestarea lui Al Capone pentru ca nu si-a platit taxele

UPDATE 9.59: Lista completa a oficialilor FIFA arestati (sursa: New York Times): Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, Jose Maria Marin si Nicolas Leoz. Pe langa acestia ar urma sa fie pusi sub acuzare si reprezentantii unor companii din domeniul promovarii sportului: Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis si Mariano Jinkis, Jose Margulies.

----------------------

Investigatia, lansata de procurorul general al SUA, este o lovitura dura pentru imaginea FIFA si atot-puternicului sau sef, Sepp Blatter, acuzat de ani buni in presa internationala ca isi conduce imperiul financiar si sportiv intr-un mod complet opac. Blatter nu este vizat de procurori in acest moment, potrivit New York Times. Este primul caz de anvergura pentru noul procuror general al SUA, Loretta E. Lynch, aflata in functie de doar o luna. Ea a supervizat in trecut o alta investigatie indreptata impotriva FIFA.

Oficialii FIFA sunt pusi sub acuzare pentru fapte precum spalare de bani sau organizare de grup infractional. Printre ei se numara cei mai fideli aliati ai lui Blatter: Jeffrey Webb (Insulele Cayman, vicepresedinte FIFA), Eugenio Figueredo (Uruguay, vicepresedinte FIFA) si Jack Warner (Trinidad - Tobago), scrie New York Times.

Cei sase oficiali au fost retinuti de procurorii elvetieni si asteapta extradarea in SUA, potrivit procuraturii elvetiene, citata de Reuters. Autoritatile SUA ii suspecteaza ca au primit mita in valoare de peste o suta de milioane de dolari. Retinerea a fost ceruta de autoritatile americane pentru suspiciuni de mita din anii 90 si pana in prezent. Oficialii FIFA retinuti sunt acuzati ca au primit mita de la reprezentanti ai unor firme de promovare pentru drepturile de televizare si operatiuni de sponsorizare. Potrivit procurorilor americani, infractiunile ar fi fost planificate in SUA, iar platile au fost facute prin banci americane.

Oficialii au fost ridicati de procurori din luxosul hotel Baur au Lac (cu vedere la Alpi si Lacul Zurich), unde erau cazati in vederea congresului de vineri.

Acuzatiile privesc presupuse fapte de coruptie petrecute in ultimii 20 de ani, incluzand modul in care FIFA a acordat statutul de tara-gazda a Cupei Mondiale la fotbal, dar si afacerile privind drepturile de televizare. Reamintim ca presa britanica (BBC, The Guardian, The Telegraph, The Times) a publicat nenumarate anchete jurnalistice despre coruptia raspandita pe scara larga la FIFA, organizatie transformata practic intr-o feuda a atot-puternicului sef Sepp Blatter (Elvetian, 79 de ani, aflat la al patrulea mandat si favorit pentru al cincilea la alegerile de vineri).

Cele mai dure anchete jurnalistice se refera la modul in care FIFA a atribuit Rusiei si Qatarului organizarea Cupei Mondiale din 2018, respectiv 2022.

Articol in curs de actualizare