In timp ce Rafael Nadal e in cadere libera in clasamentul ATP, rivalul Roger Federer isi consolideaza titlul de "legenda" a tenisului. Elvetianul a castigat la Australian Open cel de-al 16-lea turneu de Mare Slem si a reusit sa-l egaleze pe Jimmy Connors la numarul de saptamani petrecute ca numar 1 in ierarhia mondiala, fiind aproape de recordul lui Sampras.

Roger Federer a intrat in cea de-a 268-a saptamana pe care o petrece ca lider mondial si poate dobori recordul lui Pete Sampras: 286 saptamani ca numar 1 ATP. La 28 de ani, Federer a demonstrat deja de ce este capabil in tenis, iar in acest an are posibilitatea de a triumfa in toate turneele de Mare Slem, performanta obtinuta doar de Don Budge si Rod Laver (de doua ori). Primul pas a fost facut: si-a trecut in palmares, pentru a patra oara in cariera, titlul la Australian Open.

Cu toate acestea, recordurile nu mai sunt in pole position pentru Federer: "Nu vreau sa-mi pierd tot anul incercand sa castig turneele de Mare Slem. Daca se intampla e genial, dar acesta nu e obiectivul meu principal. Vreau doar sa ma bucur de partea finala a carierei mele. Am atins atat de multe obiective pe care le credeam imposibile incat acum vreau doar sa ma bucur de fiecare turneu. Asta si fac. Vom vedea cand va fi sfarsitul. Sper sa nu fie prea devreme".

"Cand esti mai matur, te bucuri de victorii mult mai mult decat inainte si incerci sa le savurezi cat mai mult timp posibil pentru ca niciodata nu stii care va fi ultimul, chiar daca eu sunt sigur ca inca mai am multe de oferit. E diferit. Acum imi inteleg mai mult corpul. Imi aduc aminte ca la inceputul anului 2004, atunci cand am castigat pentru prima data la Melbourne, a doua zi nici macar nu ma puteam misca, eram foarte obosit. Acum e altceva. Sunt in stare perfecta", a adaugat elvetianul.