Sorana Cîrstea este în optimile de la Australian Open, sportiva noastră (38 WTA) trecând de Anastasia Pavlyuchenkova, a zecea favorită de la Melbourne. Sorana a avut câștig de cauză în trei seturi (6-3, 2-6, 6-2), iar acum așteaptă duelul de gală cu Iga Swiatek (fostă campioană la Roland Garros în 2020).

Sorana CirsteaFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

România are două sportive calificate în cea de-a doua săptămână de la Australian Open, Simona Halep și Sorana Cîrstea făcând pasul în optimile de la Melbourne.

Aici poți urmări un rezumat al partidei dintre Sorana Cîrstea și Anastasia Pavlyuchenkova.

De știut:

  • Pentru parcursul de până acum de la Australian Open, Sorana va primi un cec în valoare de 328.000 de euro și 240 de puncte în ierarhia WTA de simplu.
  • În optimi, Cîrstea va da peste Iga Swiatek (a șaptea favorită). Poloneza este campioana din 2020 de la Roland Garros. Este primul meci direct din circuitul mondial între cele două sportive.
  • Sorana a mai atins faza optimilor de la Australian Open și la ediția din 2017.

Program optimi:

Ashleigh Barty (1) vs Amanda Anisimova

Jessica Pegula (21) vs Maria Sakkari (5)

Barbora Krejcikova (4) vs Victoria Azarenka (24)

Madison Keys vs Paula Badosa (8)

Danielle Collins (27) vs Elise Mertens (19)

Simona Halep (14) vs Alize Cornet

Iga Swiatek (7) vs Sorana Cîrstea

Kaia Kanepi vs Aryna Sabalenka (2).

Desfășurarea partidei Sorana Cîrstea vs Anastasia Pavlyuchenkova 6-3, 2-6, 6-2

Sorana nu a arătat slăbiciuni, a servit precis, a câștigat gameul la zero și a făcut pasul în optimile de la Australian Open (6-2). Meciul de pe Rod Laver Arena a durat o oră și 42 de minute.

Rusoaica își câștigă serviciul, la un moment dat Sorana a fost la doar două puncte virtuale de calificarea în optimi (5-2). Presiunea se mută acum pe umerii sportivei noastre, ea va servi pentru a închide partida de pe Rod Laver Arena.

Anastasia își pierde cumpătul, trimite și o minge în înaltul tribunei de frustrare. Sorana își vede de treabă, mai adaugă un game în statistica ei, iar acum se află atât de aproape de calificarea în optimi (5-1).

Pavlyuchenkova face și o dublă greșeală, Sorana nu îi dă timp de la retur, iar rusoaica își cedează încă o dată serviciul. Cîrstea conduce cu 4-1 în setul decisiv (cu două breakuri).

Sorana face și spectacol: lovește din urcare mingea, trimite decisiv și cu voleul drive, iar Anastasia este obligată să joace din poziții care nu-i convin. Se face 3-1 pentru Cîrstea.

Anastasia joacă mai îngrijit, câștigă la zero gameul de serviciu și reduce din diferența de pe tabelă (2-1).

Sorana menține nivelul, rămâne agresivă, iar tactica dă roade. Pavlyuchenkova nu a avut răspunsul pe măsură, iar Cîrstea s-a distanțat la 2-0.

Cîrstea dă uitării cel de-al doilea set și începe decisivul cu un break. Debut solid pentru Sorana.

Sorana nu face alegerile potrivite, iar Anastasia face breakul la zero. Rusoaica se impune cu 6-2, iar învingătoarea va fi decisă într-un set decisiv. Se joacă de 69 de minute pe Rod Laver Arena.

Anastasia nu oferă prea multe variante de la serviciu. Rusoaica este precisă, dictează ritmul și se apropie de câștigarea celui de-al doilea set (5-2).

Pavlyuchenkova a avut minge de dublu break, însă Sorana a avut răbdarea necesară pentru a nu ceda. Cîrstea și-a câștigat gameul de serviciu cu ceva bătăi de cap, iar acum speră încă o dată într-un break (4-2 pentru Anastasia).

Cîrstea nu reușește să mai facă diferența în momentele importante: a ratat încă o minge de break, iar Anastasia și-a câștigat până la urmă serviciul. Rusoaica conduce acum cu 4-1 în cel de-al doilea set.

Un game de moral câștigat de Sorana (la zero), iar sportiva noastră apare pe tabelă în acel de-al doilea set: este 3-1 pentru Pavlyuchenkova.

Anastasia consolidează avantajul breakului, iar acum semifinalista de la Roland Garros 2021 conduce cu 3-0. Din păcate, după un prim set jucat foarte bine Sorana nu a putut să mențină nivelul.

Cîrstea face unele alegeri neinspirate (o scurtă nu foarte bine ascunsă), iar adversara ajunge să facă breakul. Sorana a bifat și o dublă greșeală, iar Pavlyuchenkova s-a distanțat la 2-0 în al doilea set.

Din păcate, Sorana nu reușește să profite de mingea de break avută, iar Anastasia își câștigă până la urmă cu emoții gameul de serviciu (0-1).

Game solid făcut de Sorana: nu a avut emoții, a servit precis, a fost agresivă și s-a impus la zero. 6-3 pentru Cîrstea după 33 de minute.

Pavlyuchenkova joacă bine sub presiune, își câștigă serviciul în puțin peste un minut și se mai apropie pe tabelă (5-3). Sorana servește pentru a câștiga primul set.

Sorana reușește un game solid de serviciu pe care îl închide cu un as. Cîrstea conduce acum cu 5-2 și presiunea se mută în terenul adversarei (pe serviciul acesteia).

Continuă recitalul de breakuri: Sorana se impune încă o dată de la retur, sunt mari probleme la capitolul serviciu pentru cele două. Cîrstea se distanțează din nou pe tabelă (4-2).

Dominată de pe baseline, Pavlyuchenkova face pasul spre fileu și pune o presiune suplimentară. Rusoaica profită de schimbare din plan tactic, iar scorul se strânge (3-2). Au fost deja 4 breakuri până acum în partidă, vulnerabilități mari de la lansare.

Într-un game în care Anastasia a jucat mai mult cu al doilea serviciu, Sorana a reușit să se impună. Au fost erori de ambele părți, însă jucătoarea noastră a greșit mai puțin (3-1).

Sorana trece pentru prima dată în avantaj pe tabelă: lovește mingea din urcare, trimite puternic și plat, nu vrea să îi dea adversarei timp de reacție (2-1).

Partida a început cu Sorana la serviciu, iar rusoaica a făcut breakul. Destule erori în primele gameuri, se joacă aspru de la retur. Cîrstea restabilește egalitatea (1-1).

Cîrstea și Pavlyuchenkova s-au întâlnit de șase ori în circuitul mondial, victoriile fiind împărțite: 3-3.

Sorana Cîrstea vs Anastasia Pavlyuchenkova:

2018, Eastbourne: 2-6, 7-5, 6-4 pentru Pavlyuchenkova

2017, Madrid: 6-1, 3-6, 7-6(5) pentru Cîrstea

2013, New Haven: 3-0 abandon Cîrstea

2011, Linz: 4-6, 6-0, 6-4 pentru Cîrstea

2010, Istanbul: 6-4, 6-2 pentru Pavlyuchenkova

2008, FES: 6-4, 6-2 pentru Cîrstea.

Marile favorite Aryna Sabalenka (2), Iga Swiatek (7), Simona Halep (14) și Elise Mertens (19) au obținut sâmbătă calificarea în optimi.

Danielle Collins (27) - Clara Tauson 4-6, 6-4, 7-5

Elise Mertens (19) - Zhang Shuai 6-2, 6-2

Simona Halep (14) - Danka Kovinic 6-2, 6-1

Alize Cornet - Tamara Zidansek (29) 4-6, 6-4, 6-2

Iga Swiatek (7) - Daria Kasatkina (25) 6-2, 6-3

Kaia Kanepi - Maddison Inglis 2-6, 6-2, 6-0

Aryna Sabalenka (2) - Marketa Vondrousova (31) 4-6, 6-3, 6-1

Sorana Cîrstea - Anastasia Pavlyuchenkova (10) 6-3, 2-6, 6-2.