​Dupa un inceput modest de an, Simona Halep a revenit in fazele superioare ale turneelor, iar obiectivul anuntat inca din iarna (calificarea la Turneul Campioanelor) a fost pana la urma realizat. Pentru al treilea an consecutiv, jucatoarea nascuta la Constanta va participa la turneul gazduit de Singapore. Marea absenta a competitiei este Serena Williams - fostul lider mondial a declarat forfait pentru a doua editie la rand. Vom avea insa ocazia sa vedem la munca tot ce are circuitul WTA mai bun in acest moment: Kerber, Halep, Radwanska, Pliskova, Muguruza, Keys, Cibulkova si una dintre Johanna Konta/ Svetlana Kuznestova...

Transmisie tv in Romania: Digisport, Dolcesport - direct. HotNews.ro LiveText.

Componenta celor doua grupe:

Grupa Rosie: Angelique Kerber, Simona Halep, Madison Keys, Dominika Cibulkova.

Grupa Alba: Agnieszka Radwanska, Karolina Pliskova, Garbine Muguruza, Johanna Konta/ Svetlana Kuznetsova

Diferenta de fus orar intre Bucuresti si Singapore este de 5 ore. In momentul in care in Capitala este ora 09:00, la Singapore este ora 14:00.

Exemplu:

Singapore Sports Hub

Locul de desfasurare: Singapore Indoor Stadium

Proprietar: Guvernul din Singapore. Arena a fost inaugurata pe 31 decembrie 1989 si renovata in 1998. Costurile constructiei: 90 de milioane de dolari. Arhitect: Kenzo Tange (a murit pe 22 martie 2005, la 91 de ani). Capacitate maxima: 12.000 de locuri. A mai gazduit Turneul Campioanelor in 2014 si 2015. Suprafata: hard. Directorul competitiei: Melissa Pine.

Cand au obtinut calificarea jucatoarele de la aceasta editie a Turneului Campioanelor

Angelique Kerber - 22 august

Serena Williams - 22 august (nu va participa, a invocat o accidentare)

Simona Halep - 29 septembrie

Agnieszka Radwanska - 4 octombrie

Karolina Pliskova - 4 octombrie

Garbine Muguruza - 14 octombrie

Madison Keys - 16 octombrie

Dominika Cibulkova - 16 octombrie

Svetlana Kuznetsova - 22 octombrie

Simona Halep, rezultate directe cu adversarele de la Turneul Campioanelor

Simona Halep vs Angelique Kerber 4-3

Simona Halep vs Agniezska Radwanska 5-5

Simona Halep vs Karolina Pliskova 4-1

Simona Halep vs Garbine Muguruza 1-2

Simona Halep vs Madison Keys 4-1

Simona Halep vs Dominika Cibulkova 2-3

Simona Halep vs Svetlana Kuznestova 4-3

Simona Halep, la Turneul Campioanelor in 2014

Cate puncte a castigat Simona Halep la cele mai importante turnee din 2016

Grand Slam-uri: Australian Open: 10 puncte/ Roland Garros: 240/ Wimbledon: 430/ US Open: 430.

Premier Mandatory: Indian Wells: 215 puncte/ Miami: 250/ Madrid: 1000/ Beijing: 120.

Cel mai bun rezultat la "Premier 5": Rogers Cup - Montreal: 900 puncte (castigatoare)/ Wuhan Open: 350.

Jucatoarele din 2016, PREZENTARE

Angelique Kerber - Germania, 1,73 metri, 68 de kg, nascuta pe 18 ianuarie 1988 - favorita 1. Jucatoare de mana stanga, backhandul il executa cu doua maini. Este antrenata de Torben Beltz, iar mama sa (Beata) este si managerul liderului clasamentului WTA. Nu are o suprafata favorita, se descurca pe toate, conform propriilor declaratii. Vorbeste germana, poloneza si engleza. Idolul copilariei: Steffi Graf. Este pasionata (pe langa tenis) de inot, fotbal, Formula 1 si handbal. Adora sa faca cumparaturi. Actori preferati: Julia Roberts, Cameron Diaz si Reese Witherspoon. Turneul preferat: Indian Wells, iar Australian Open este Grand Slam-ul preferat.

A castigat de-a lungul carierei zece turnee: 2016 - Australian Open, Stuttgart, US Open; 2015 - Charleston, Stuttgart, Birmingham, Stanford; 2013 - Linz; 2012 - Paris [Indoor], Copenhaga. A fost finalista in alte 14 turnee. In 2003 si-a facut debutul in circuit, la turneul de la Berlin. A beneficiat de un wild-card.

A mai jucat de trei ori la Turneul Campioanelor, in 2012, 2013 si 2015. Nu a reusit insa pana acum calificarea din faza grupelor.

Agnieszka Radwanska - Polonia, 1,73 metri si 56 de kg, nascuta pe 6 martie 1989 - favorita numarul doi. Este jucatoare de mana dreapta, executa backhandul cu doua maini. Este antrenata de Tomasz Wiktorowski. Mama sa, Marta, este contabil. Sora Urszula este de asemenea jucatoare in circuitul WTA. A inceput sa joace tenis de la varsta de 4 ani, fiind dusa prima data pe teren de catre tatal sau. Lovitura favorita este forehandul, iar suprafata preferata este zgura. Vorbeste poloneza si engleza. A studiat la Universitatea din Krakovia, sectia turism. Actrita preferata este Nicole Kidman, iar la nivel de muzica pe lista ei se afla Green Day, Black Eyed Peas si Eminem. Orasul care ii place cel mai mult este Parisul. Il admira foarte mult pe Pete Sampras. Cel mai mare vis: sa castige un Grand Slam si sa devina numarul unu WTA.

A castigat de-a lungul carierei 20 de turnee: 2016 - Shenzhen, New Haven, Beijing; 2015 - Tokyo [Pan Pacific], Tianjin, Turneul Campioanelor; 2014 - Montreal; 2013 - Auckland, Sydney, Seul; 2012 - Dubai, Miami, Bruxelles; 2011 - Carlsbad, Tokyo [Pan Pacific], Beijing; 2008 - Pattaya City, Istanbul, Eastbourne; 2007 - Stockholm. A mai disputat si alte sapte finale.

A jucat pentru prima in 2004, facandu-si debutul in circuitul ITF. Este campioana en-titre de la Turneul Campioanelor, in finala din 2015 invingandu-o pe Petra Kvitova.

Simona Halep - Romania, 1,68 metri, 60 kg, nascuta pe 27 septembrie 1991, la Constanta - favorita numarul trei. Este jucatoare de mana dreapta, executa backhandul cu doua maini. Reverul in lung de linie este lovitura care ii place cel mai mult. Este antrenata de Darren Cahill. Conform site-ului oficial al competitiei de la Singapore, este o "jucatoare agresiva de baseline". Vorbeste romana si engleza. Ii plac muzica, filmele si handbalul. Pastele - mancarea preferata. Orasul care ii place cel mai mult este Parisul. Turneul favorit este Roland Garros-ul. Idolii din tenis sunt Justine Henin si Roger Federer.

A castigat de-a lungul carierei 14 turnee: 2016 - Madrid, Bucharest, Montreal; 2015 - Shenzhen, Dubai, Indian Wells; 2014 - Doha, Bucuresti; 2013 - Nurnberg, 's-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia. A mai disputat si alte opt finale.

In 2006 a disputat primul sau meci, intr-un turneu ITF in Romania. A mai jucat de doua ori la Singapore: in 2014 a fost invinsa in finala de Serena Williams, in timp ce in 2015 nu s-a calificat din faza grupelor.

Karolina Pliskova - Cehia, 1,86 metri, 72 kg. Nascuta pe 21 martie 1992 - favorita numarul patru. E debutanta la Turneul Campioanelor. A disputat finala de la US Open in acest an, fiind invinsa de Angelique Kerber. Este jucatoare de mana dreapta, executa backhandul cu doua maini. Este antrenata de Jiri Vanek. A inceput sa joace tenis de la patru ani. Ii place sa pescuiasca, sa asculte muzica si sa vada filme. "Public Enemies" - filmul preferat. Pastele - mancarea preferata.

A castigat de-a lungul carierei sase turnee: 2016 - Nottingham, Cincinnati; 2015 - Praga; 2014 - Seul, Linz; 2013 - Kuala Lumpur. A mai disputat alte zece finale. In 2006 a jucat pentru prima data in circuitul ITF, la Praga, dupa ce a primit un wild-card.

Garbine Muguruza - Spania, 1,82 metri, 73 kg, nascuta pe 8 octombrie 1993. Este favorita numarul cinci. Antrenata de Sam Sumyk. Pe mama sa o cheama Scarlet Blanco (este de origine din Venezuela), iar pe tatal sau Jose Antonio Muguruza (iberic). A inceput sa joace tenis de la varsta de trei ani, prima amintire de pe teren este aceea in care juca cu fratii ei. Are, conform WTA, "un stil agresiv de a juca", iar suprafetele favorite sunt cele rapide (a castigat insa primul Grand Slam din cariera la...Roland Garros, in acest an). Lovitura preferata este serviciul. Vorbeste spaniola si engleza. Ii place sa gateasca, sa citeasca si sa asculte muzica. Jucatorii preferati: Serena Williams si Pete Sampras.

A castigat de-a lungul carierei trei turnee: 2016 - Roland Garros; 2015 - Beijing; 2014 - Hobart. A mai disputat alte trei finale. Va evolua pentru a doua oara la Turneul Campioanelor, dupa editia din 2015 - anul trecut a ajuns pana in semifinale.

Madison Keys - SUA, 1,78 metri, 66 kg, nascuta pe 17 februarie 1995. Este favorita numarul sase. Antrenata de Thomas Hogstedt. A mers la tenis indrumata de parintii ei. Lovitura preferata este serviciul, iar suprafata favorita este cea hard. Ii place foarte mult inghetata, adora sa bea ceai. Actrita preferata: Julia Roberts. Se relaxeaza uitandu-se la tv si facand cumparaturi. Parisul este locul preferat pentru vizita. Jucatorul preferat: Roger Federer. Obiectiv: sa munceasca mult si sa fie cat mai buna cu putinta.

A castigat de-a lungul carierei doua turnee: 2016 - Birmingham; 2014 - Eastbourne. A mai disputat alte trei finale. A jucat in circuit pentru prima data in 2009, este debutanta la Turneul Campioanelor.

Dominika Cibulkova - Slovacia, 1,61 metri, 55 kg, nascuta pe 6 mai 1989. Este favorita numarul sapte. Antrenata de Matej Liptak. Parintii se numesc Milan si Katarina, a inceput tenisul la sapte ani. Vorbeste slovaca si engleza. Suprafete favorite: zgura si hard. Lovitura preferata este voleul drive. II plac filmele, muzica si sa se intalneasca cu prietenii cat de des poate. Considera ca 9 este cifra ei norocoasa. Idol: Kim Clijsters. Se descrie ca fiind "o persoana zambitoare cu multe energie". Orasele favorite sunt Paris, New York si Bratislava.

A castigat de-a lungul timpului sase turnee: 2016 - Katowice, Eastbourne; 2014 - Acapulco; 2013 - Stanford; 2012 - Carlsbad; 2011 - Moscow. A disputat alte zece finale. A debutat in 2004, la un turneu ITF din Cehia. S-a calificat pentru prima data la Turneul Campioanelor.

Svetlana Kuznetsova - Rusia, 1,74 metri, 73 kg, nascuta pe 27 iunie 1985. Este favorita numarul opt a competitiei. Antrenorii ei sunt Hernan Gumy si Carlos Martinez. Executa reverul cu doua maini. Tatal Alexandr Kuznetsov este antrenor de ciclism, reusind de-a lungul timpului sa pregateasca sase campioni olimpici si mondiali. In prezent, este tehnicianul echipei Lokomotiv, cea mai buna din Rusia. A inceput sa joace tenis la sapte ani. Filmele favorite sunt Love Actually si Save the Last Dance. Nu pleaca niciodata de acasa fara iPod-ul ei. Cele mai frumoase amintiri din tenis le are din 2004 (cand a castigat US Open-ul) si din 2009 (cand s-a impus la Roland Garros).

A castigat de-a lungul timpului 16 turnee: (16): 2016 - Sydney; 2015 - Moscow; 2014 - Washington DC; 2010 - San Diego; 2009 - Stuttgart, Roland Garros, Beijing; 2007 - New Haven; 2006 - Miami, Bali, Beijing; 2004 - Eastbourne, US Open, Bali; 2002 - Helsinki, Bali.

A mai jucat in alte 22 de finale. A debutat intr-un turneu ITF in anul 2000. A participat deja de cinci ori la Turneul Campioanelor (2004, 2006, 2007, 2008, 2009), dar nu s-a calificat niciodata din faza grupelor.

Vor fi doua grupe, primele doua favorite sunt capi de serie. De asemenea, capii de serie numarul trei si patru (Halep si Pliskova) se vor afla in grupe diferite.

Unde a avut loc de-a lungul timpului competitia

Prima editie a Turneului Campioanelor a avut loc in anul 1972, la Boca Raton, Florida, si a fost castigata de Chris Evert (SUA). S-a jucat timp de doi ani in aceasta locatie, suprafata fiind zgura.

1972, 1973 - Boca Raton, Florida

1974-1976 - Los Angeles (Los Angeles Arena)

1977 - New York (Madison Square Garden)

1978 - Oakland (Oakland Arena)

1979-2000 - New York (Madison Square Garden)

* pe covor sintetic

2001 - Munchen (Olympiahalle)

2002-2005 - Los Angeles (Staples Center)

2006-2007 - Madrid (Madrid Arena)

2008-2010 - Doha (Khalifa International Tennis and Squash Complex)

2011-2013 - Istanbul (Sinan Erdem Dome)

2014-2018 - Singapore (Singapore Indoor Stadium)

* pe hard.

SUA, cele mai multe titluri

SUA a castigat nu mai putin de 17 titluri in Turneul Campioanelor, peformanta cu care se afla pe prima pozitie. Germania se poate lauda cu 6, iar Cehoslovacia (tara care intre timp nu mai exista) cu 5. Romania apare si ea pe lista tarilor care au participat la competitie, cu o singura reprezentanta - Simona Halep (2014, 2015 si 2016).

Jucatoarea cu cele mai multe titluri este Martina Navratilova: 8 (1978, 1979, 1981, 1983, 1984, 1985, 1986, 1986). Serena Williams se afla pe doi, cu 5 trofee (2001, 2009, 2012, 2013, 2014), la egalitate cu Steffi Graf (1987, 1989, 1993, 1995, 1996).

Nume mari care au castigat trofeul: Monica Seles (1990, 1991, 1992), Gabriela Sabatini (1988, 1994), Martina Hingis (1998, 2000), Justine Henin (2006, 2007), Lindsay Davenport (1999), Maria Sharapova (2004) etc.

De stiut: Intre 1984 si 1998, finala s-a disputat dupa sistemul "trei din cinci".

Kerber, Radwanska si Halep, la petrecerea jucatoarelor:

Cum s-a numit turneul de-a lungul anilor

1972-1978 "Virginia Slims Championships"

1979-1982 "Avon Championships"

1983-1994 "Virginia Slims Championships"

1995 "WTA Tour Championships"

1996-2000 "Chase Championships"

2001 "Sanex Championships"

2002 "Home Depot Championships"

2003 "Bank of America WTA Tour Championships"

2004 "WTA Tour Championship"

2005-2010 "Sony Ericsson Championships"

2011-2013 "TEB–BNP Paribas Istanbul Cup"

2014- "BNP Paribas WTA Finals Singapore Presented by SCglobal"

Ultimele castigatoare (in 2015): Agnieszka Radwanska (Polonia) si perechea Martina Hingis/ Sania Mirza (Elvetia/ India).

Competitia este dotata cu premii totale in valoare de $7.000.000.

Simona Halep, selfie impreuna cu fanii la Turneul Campioanelor

Simona Halep, prezenta la Turneul Campioanelor

Singapore: este un stat care si-a declarat independenta pe 9 august 1965. Suprafata: 716 km², populatie: ~ 5,39 milioane de locuitori. Conform Wikipedia, Singapore este format din 63 de insule. Sistem politic: republica parlamentara. Grupuri etnice: chinezi (aproximativ 77%), malaezieni (~14%), indieni (~8%) etc. Limbi vorbite: dialecte chineze, engleza, malaeziana etc.

Sponsori: BNP Paribas (major sponsor) - SC Global Developments, Marina Bay Sands Singapore - altii: APP, Gleneagles, Kingsmen, Lorenzo, Moet&Chandon, OCBC Bank, Peak, Porsche, Roca, SAP, Singapore Airlines, StarHub, Tiffany&Co, USANA, Wilson, Canon, Esquire, H.I.S., Ice Mountain, Sony etc.

Imagini din Singapore

The Merlion

Marina Bay Sands

Singapore Airlines

Portul din Singapore

Singapore, noaptea

Singapore, priveliste superba