Norvegia (o tara care "respira" practic handbal prin toti porii) a avut nevoie de prelungiri pentru a trece de Romania (35-33), in semifinalele de la Campionatul Mondial de handbal feminin. Tricolorele "au murit" si "au inviat" de mai multe ori, pe parcursul unei partide dramatice. Nu putem sa nu ne gandim ca la 27-27, in ultimele secunde, sutul Valentinei Ardean Elisei a fost parat in extremis. Ne ramane gustul amar al infrangerii, insa trebuie sa fim corecti si sa spunem cati dintre noi ne gandeam ca fetele acestea minunate vor juca pentru medaliile de bronz, dupa cele trei infrangeri consecutive din faza grupelor...

Tomas Ryde, fost selectioner al RomanieiFoto: frh.ro

Aici poti urmari inregistrarea integrala a partidei Norvegia vs Romania.

Tomas Ryde, selectioner Romania: "Am avut reactii emotionale la adresa arbitrilor, pentru care imi cer scuze. Felicit Norvegia"

Costica Buceschi: "Ati vazut arbitrajul, fetele au spus ca puteam sa jucam pana dimineata. Romania nu dadea bine celor care au promovat competitia"

Una din reactiile presei din Norvegia dupa succesul cu Romania: "Meci dramatic, victorie chinuita"

Romania vs Polonia se va juca duminica, 20 decembrie, de la ora 15:45, urmand sa fie in direct pe Dolcesport 1 si LiveText pe HotNews.ro. Polonia este pregatita de tehnicianul campioanei Romaniei, CSM Bucuresti, danezul Kim Rasmussen.

Finala mare dintre Olanda si Norvegia va incepe la ora 18:15.

Tot duminica se vor disputa si meciurile pentru locurile 5-6, intre Rusia si Danemarca, respectiv pe locurile 7-8, intre Franta si Muntenegru (s-au disputat vineri (Franta-Rusia 25-31 (8-15) si Muntenegru-Danemarca 20-28 (11-15)).

"Sunt atat de mandra de echipa mea! Nu mai am cuvinte. Sunt foarte suparata. Nu vreau sa comentez arbitrajul, la rece mai bine. Norvegia nu a fost mai buna. Am jucat fantastic! O sa o spun de 100 de ori, am jucat incredibil azi. Intr-adevar am avut o repriza a doua foarte buna. Am fost acolo. Ma bucur din suflet ca am iesit sanatoase si ca am aratat ca suntem o echipa. Sa dea Dumnezeu sa facem un meci bun duminica si sa ne bucuram la final" - Paula Ungureanu, la DolceSport.

Cu cele opt reusite din meciul cu Norvegia, Cristina Neagu a urcat pe prima pozitie in ierarhia marcatorilor. Jucatoarea noastra este la egalitate cu Jovanka Radicevic (Muntenegru), ambele cu cate 53 de reusite. Cristina si Jovanka sunt coechipiere la Buducnost.

Clasamentul marcatoarelor de la Campionatul Mondial:

1. Cristina Neagu (Romania) - 53 goluri

1. Jovanka Radicevic (Muntenegru) - 53 goluri

3. Karolina Kudlacz-Gloc (Polonia) - 48 goluri

4. Mwasesa Mwange (Congo) - 45

5. Anna Vyakhereva (Rusia) - 45.

Desfasurarea partidei Norvegia - Romania:

Norvegia - Romania 35-33, tricolorele vor juca finala mica impotriva Poloniei...

70' Norvegia inscrie la ultimul atac, 35-33

Ultimele 15 secunde

69' Nechita marcheaza

69' Norvegia inscrie de la sapte metri

69' Oana Manea inscrie (33-32)

69' Din pacate, adversarele inscriu in inferioritate numerica (33-31)

68' Perianu intercepteaza incredibil o minge, iar apoi inscrie (32-31). Doua minute de eliminare pentru adversare

68' Bradeanu evita superb o adversara si inscrie

67' Se fac trei goluri avans pentru Norvegia, pare tot mai greu de recuperat aceasta diferenta

67' Geiger scapa o minge, iar nordicele se pot distanta la trei goluri

66' Paula apara in prima faza, iar apoi nordicele trimit in bara

65' Inscriu si adversarele, dupa prima repriza de prelungiri este 31-29 pentru Norvegia

65' Geiger marcheaza cu un sut violent, la vinclu

65' Elisei este eliminata, iar nordicele inscriu de la sapte metri (30-28)

64' Nechita inscrie de pe extrema dreapta

63' Loke marcheaza de pe semicerc (29-27 pentru Norvegia)

Neagu suteaza puternic, dar mingea nu gaseste spatiul portii

61' Nordicele marcheaza cu un sut care a intalnit ambele bari, iar apoi a trecut de linia portii

Angajata pe semicerc, Aurelia Bradeanu rateaza

Inca zece minute de infarct alaturi de tricolore

A inceput prima repriza de prelungiri cu Romania in atac

Min 60 Norvegia - Romania 27-27

Marcatoare: Manea, Nechita, Elisei, Geiger

Neagu trimite in transversala, iar nordicele egaleaza (23-23). Neagu este eliminata pentru doua minute, tricolorele primesc o lovitura importanta...Marcam in inferiorite, prin Nechita (24-23, in minutul 52). Bradeanu arunca de la sold, dar trimite pe langa poarta. In minutul 53, Norvegia trece din nou la conducere (25-24). Elisei trimite in bara, dar din fericire mingea intra pana la urma in poarta (26-26, in minutul 55). Tot de pe centrul defensivei luam gol (27-26). Paula apara incredibil, dar arbitrii dicteaza sapte metri si eliminare de doua minute pentru Nechita. Ungureanu apara lovitura de la sapte metri - ar putea fi momentul decisiv pentru noi? Vom vedea...Inscriem in inferiorite numerica, prin Geiger (27-27). Bradeanu trimite in bara in minutul 58. Neagu nu gaseste poarta in minutul 59:12. Cu patru secunde inainte de final, sutul lui Elisei este aparat! Am fost la un gol distanta de finala...Urmeaza prelungiri.

Min 50 Norvegia - Romania 22-23

Marcatoare: Nechita, Neagu (3), Buceschi, Elisei

Inca o data Paula - ce portar avem! Neagu inscrie, un gol diferenta in minutul 42 (20-19). Manea obtine o lovitura de la sapte metri si o eliminare pentru adversare - poate fi un moment foarte bun pentru tricolore. Se face 20-20 in minutul 44, Romania a recuperat superb. Elisei inscrie pe contraatac, iar tricolorele conduc cu 21-20, in minutul 45! "Nu impingeti, ca da eliminare foarte usor", le spune fetelelor Costica Buceschi, iar Elisei indeamna la calm. Nordicele nu au dat gol de aproape noua minute...Paula apara inca o data, insa Nechita nu gaseste poarta. Ce pacat, puteam sa ne distantam la doua goluri. Perianu este eliminata, arbitrii se pare ca vor sa iasa in evidenta cu orice pret. Cu un om in plus, Norvegia inscrie fara probleme (21-21). Manea rateaza dintr-o pozitie ideala, dar din fericire mingea este recuperata de Ada Nechita. Neagu (48') ne aduce iar in avantaj (22-21), iar Paula inchide iar poarta.

Min 40 Norvegia - Romania 20-17

Marcatoare: Neagu, Perianu, Nechita

Prima eliminare pentru nordice vine de-abia in minutul 33. Cristina Neagu marcheaza primul gol din a doua repriza. Ne apropiem la un singur gol (Perianu) in minutul 34, insa imediat primim gol in superioritate numerica (18-16). Fetele noastra au atitudine, raman aproape de adversare. Din pacate, tot pe centrul defensivei luam gol, de la aceeasi Oftedal. Buchesci rateaza dintr-o pozitie perfecta, irosim in doua minute tot ce reusisem in debutul reprizei secunde (20-17). Geiger tinteste bara, iar Paula face tot ce-i sta in puteri intre buturi. Neagu este faultata dur, insa arbitrii nu dicteaza nimic. Senzatia este aceea ca arbitrii din Slovenia nu au aceeasi unitate de masura pentru cele doua echipe...Paula continua recitatul, Norvegia conduce cu 20-17 in minutul 40.

Min 30 Norvegia - Romania 17-14

Marcatoare: Elisei, Nechita, Manea (2)

"Chiar daca se greseste, fetelor, cu incredere", a spus Elisei in timpul unui time-out. "Mai multa atentie in zona centrala", a completat Cristina Neagu. 13-10 pentru Norvegia in minutul 21. Neagu greseste o minge, iar nordicele inscriu pe contraatac, se face 14-10, cea mai mare diferenta de pana acum. Marcam si pe extrema, prin Ada Nechita (16-12). Comitem mai multe erori in atac, iar nordicele se distanteaza la 17-13. Buceschi este eliminata pentru doua minute. Marcam in inferioritate numerica, prin Manea, iar la faza urmatoare Paula Ungureanu apara din nou superb (17-14). Adversarele faulteaza dur (in special pe Cristina), dar nu primesc eliminari...Nechita rateaza de pe extrema dreapta, iar la vestiare se intra cu trei goluri avantaj pentru Norvegia: 17-14. Paula Ungureanu a parat inca o lovitura de la sapte metri, de aceasta data in ultima secunda din prima repriza.

Min 20 Norvegia - Romania 12-10

Marcatoare: Neagu (2), Manea, Buceschi, Geiger

Interventie superba pentru Paula - apara cu piciorul, dar din pacate mingea ajunge tot la adversare. Este insa o parada de moral pentru Ungureanu. Portarul nostru pareaza o lovitura de la sapte metri. Este 7-7 in minutul 13. De la linia de noua metri, nordicele inscriu fara nicio dificultate, poate ar trebui sa ne aparam mai avansat. Geiger si Buceschi rateaza cu aruncari telefonate. Nordicele plimba mingea precum pe jocurile pe calculator, este greu pentru tricolore sa scape fara gol primit. Centrul defensivei este "calcaiul lui Ahile" pentru Romania, cel putin pana in acest moment. Se face 11-9 pentru nordice in minutul 18 - Norvegia arata ca este o forta in acest sport - jocul nordicelor este complet.

Min 10 Norvegia - Romania 5-5

Marcatoare: Buceschi (2), Neagu(2), Manea

Romania inscrie la primul atac al partidei, prin Buceschi. Jucatoarea noastra mai puncteaza o data (2-1, in minutul 3). Norvegia marcheaza superb cu ajutorul pivotului - a fost o faza parca desprinsa din manualul de handbal. Prima interventie reusita si pentru Paula Ungureanu (5'). Norvegia conduce pentru prima data in minutul 6. Nordicele sunt foarte puternice in atac, joaca intr-o viteza ametitoare. Se face 4-2 pentru Norvegia in minutul 7, dupa o lovitura de la sapte metri. Inscriu si tricolorele printr-o angajare superba a pivotului (Manea). Neagu inscrie de pe picioare, Cristina pare intr-o noua zi minunata. Aurelia Bradeanu este eliminata pentru doua minute (10').

Ceva probleme cu cronometrul oficial, meciul a fost intrerupt cateva zeci de secunde

A inceput meciul cu Romania avand primul atac

CM reprezinta si un criteriu de calificare la JO de la Rio de Janeiro (din vara anului viitor). Castigatoarea turneului se va califica direct, in timp ce formatiile clasate pe locurile 2-7 vor juca la turneele preolimpice (se vor disputa in perioada 7-10 aprilie 2016).

La ultima editie a Campionatului Mondial de handbal feminin, Romania s-a clasat pe locul 10.Ultima medalie a tricolorelor a fost in 2005 (argint).

Lotul Romaniei la turneul final din Danemarca:

1 Paula Ungureanu (portar) 138/2 (meciuri/goluri) - HCM Baia Mare

2 Ionica Munteanu (portar) 17/0 - HCM Baia Mare

3 Diana Petrescu (portar) 1/0 - SCM Craiova

4 Ardean Elisei (extrema stanga) 202/807 - HCM Baia Mare

5 Ana-Maria Tanasie (extrema stanga) 0/0 - HCM Baia Mare

6 Cristina Neagu (inter stanga) 128/521 - Budugnost / Podgorica

7 Gabriela Perianu (inter stanga) 13/5 - HCM Baia Mare

8 Eliza Buceschi (centru) 26/54 - HC Turingen

9 Aurelia Bradeanu (centru) 253/637 - CSM Bucuresti

10 Melinda Geiger (inter dreapta) 70/165 - HCM Baia Mare

11 Patricia Vizitiu (inter dreapta) 30/42 - HCM Baia Mare

12 Luciana Marian (inter dreapta,centru) 9/13 - HCM Baia Mare

13 Oana Manea (pivot) 174/352 - CSM Bucuresti

14 Crina Pintea (pivot) 18/31 - HC Turingen

15 Laura Chiper (extrema dreapta) 15/15 - CS Corona 2010 Brasov

16 Adriana Nechita (extrema dreapta) 128/306 - HCM Baia Mare

17 Gabriella Szucs (aparatoare) 2/0 - HCM Baia Mare

Selectioner: Tomas Ryde, Medic: Florin Oancea, Video-analist: Radu Cheregi, Asistent medical: Adrian Ionescu, Maseur: Claudiu Marasteanu.

Ultimele zece intalniri directe cu Norvegia:

27.09.2009 Norvegia - Romania 27-28

21.11.2009 Norvegia - Romania 34-31

10.12.2009 Norvegia - Romania 25-24

21.09.2010 Norvegia - Romania 20-21

26.09.2010 Norvegia - Romania 23-24

22.09.2011 Norvegia - Romania 33-21

23.10.2013 Romania - Norvegia 23-25

27.10.2013 Norvegia - Romania 30-18

07.12.2014 Norvegia - Romania 27-19

10.12.2015 Romania - Norvegia 22-26

18.12.2015 Romania - Norvegia 33-35

Ce a facut Romania de-a lungul Campionatelor Mondiale:

1957: Iugoslavia (gazda) - Cehoslovacia (aur), Ungaria (argint), Iugoslavia (bronz) - Romania a incheiat pe locul 9

1962: Romania (gazda) - Romania (aur), Danemarca (argint), Cehoslovacia (bronz)

1965: RFG (gazda) - Ungaria (aur), Iugoslavia (argint), RFG (bronz) - Romania a incheiat pe locul 6

1971: Olanda (gazda) - RDG (aur), Iugoslavia (argint), Ungaria (bronz) - Romania a incheiat pe locul 4

1973: Iugoslavia (gazda) - Iugoslavia (aur), Romania (argint), URSS (bronz)

1975: URSS (gazda) - RDG (aur), URSS (argint), Ungaria (bronz) - Romania a incheiat pe locul 4

1978: Cehoslovacia (gazda) - RDG (aur), URSS (argint), Ungaria (bronz) - Romania a incheiat pe locul 7

1982: Ungaria (gazda) - URSS (aur), Ungaria (argint), Iugoslavia (bronz) - Romania a incheiat pe locul 8

1986: Olanda (gazda) - URSS (aur), Cehoslovacia (argint), Norvegia (bronz) - Romania a incheiat pe locul 5

1990: Coreea de Sud (gazda) - URSS (aur), Iugoslavia (argint), RDG (bronz) - Romania a incheiat pe locul 7

1993: Norvegia (gazda) - Germania (aur), Danemarca (argint), Norvegia (bronz) - Romania a incheiat pe locul 4

1995: Austria/ Ungaria (gazde) - Coreea de Sud (aur), Ungaria (argint), Danemarca (bronz) - Romania a incheiat pe locul 7

1997: Germania (gazda) - Danemarca (aur), Norvegia (argint), Germania (bronz) - Romania a incheiat pe locul 12

1999: Norvegia/ Danemarca (gazde) - Norvegia (aur), Franta (argint), Austria (bronz) - Romania a incheiat pe locul 4

2001: Italia (gazda) - Rusia (aur), Norvegia (argint), Serbia si Muntenegru (bronz) - Romania a incheiat pe locul 17

2003: Croatia (gazda) - Franta (aur), Ungaria (argint), Coreea de Sud (bronz) - Romania a incheiat pe locul 10

2005: Rusia (gazda) - Rusia (aur), Romania (argint), Ungaria (bronz)

2007: Franta (gazda) - Rusia (aur), Norvegia (argint), Germania (bronz) - Romania a incheiat pe locul 4

2009: China (gazda) - Rusia (aur), Franta (argint), Norvegia (bronz) - Romania a incheiat pe locul 8

2011: Brazilia (gazda) - Norvegia (aur), Franta (argint), Spania (bronz) - Romania a incheiat pe locul 13

2013: Serbia (gazda) - Brazilia (aur), Serbia (argint), Danemarca (bronz) - Romania a incheiat pe locul 11.