Romania a picat primul test important de la Campionatul Mondial de handbal, fetele lui Tomas Ryde fiind invinse cu 26-18 de Spania. Cu doar sase goluri marcate in a doua repriza, era greu de crezut ca tricolorele pot emite pretentii la un rezultat favorabil. Neinspirate, fara atitudinea potrivita invingatorilor si cu multe momente de nervozitate, Neagu, Manea si compania au fost incapabile sa faca fata adversarelor.

Tomas Ryde, fost selectioner al RomanieiFoto: frh.ro

Cateva explicatii ale infrangerii categorice:

  • Romania a contat pe tabela atata timp cat Cristina Neagu a putut sa isi faca jocul. Apararea agresiva a ibericelor nu i-a dat spatii jucatoarei noastre, iar de aici a inceput declinul. Nu este insa normal ca o echipa sa depinda doar de o singura jucatoare, fie ea chiar una din cele mai bune din lume.
  • Apararea a fost un punct vulnerabil al tricolorelor chiar si impotriva Kazahstanului. Am sperat cu totii ca problemele mari din centrul defensivei sa fie rezolvate pana la meciurile cu adevarat importante. Din pacate, Romania nu a stiut sa fie agresiva in aparare, sa inchida spatiile si sa nu le lase pe iberice sa trimita nestingherite de la noua metri.
  • Atacul a fost chiar mai slab decat defensiva. Romania a inscris de cele mai multe ori datorita valorii jucatoarelor sale si nu a echipei in sine. In aceste conditii, Spaniei i-a fost usor sa anihileze "niste nume" si nu o formatie intreaga. Viteza de joc a fost una scazuta, mingea nu a circulat cu rapiditate in jumatatea de teren adversa, iar fetele noastre si-au permis chiar si "luxul" de a nu marca in superioritate numerica.
  • Nu in ultimul rand, s-a putut observa faptul ca antrenorul Tomas Ryde a folosit mult timp aceleasi jucatoare, desi jocul era clar nu merge. Poate ar fi fost mai indicat sa incerce sa trimita in teren si alte sportive, care sa vina cu ceva proaspat si poate cu alte idei.   
  • Mai trebuie mentionat faptul ca atitudinea a lasat de dorit, fetele noastre nereusind in aproape niciun moment sa ne faca sa speram macar ca vor putea reveni. S-a vazut o oarecare resemnare, chiar si atunci cand nu erau prea multe goluri pe tabela, iar pana la final mai erau minute bune de jucat...

Meciurile Romaniei au loc la Frederikshavn (Danemarca):

Romania - Puerto Rico 47-14

Romania - Kazahstan 36-20

Romania - Spania 18-26

Romania - Norvegia (10 decembrie, ora 21:30)

Romania - Rusia (11 decembrie, ora 19:15).

* Primele patru clasate din fiecare grupa se califica in optimile de finala ale competitiei.

CM reprezinta si un criteriu de calificare la JO de la Rio de Janeiro (din vara anului viitor). Castigatoarea turneului se va califica direct, in timp ce formatiile clasate pe locurile 2-7 vor juca la turneele preolimpice (se vor disputa in perioada 7-10 aprilie 2016).

La ultima editie a Campionatului Mondial de handbal feminin, Romania s-a clasat pe locul 10. Ultima medalie a tricolorelor a fost in 2005 (argint).

Desfasurarea partidei Romania - Spania:

Min 60 Romania - Spania 18-26

Marcatoare: Geiger, Buceschi

Cand inscrie, Romania o face in special datorita unor executii individuale (ma vad nevoit sa repet), nefiind vorba de o adevarata echipa pe teren. Pintea este eliminata in minutul 55, este exact lucrul de care aveam nevoie dupa un joc "perfect". Buceschi iroseste o lovitura de la sapte metri, iar Tanasie rateaza singura cu portarul. Dupa ce a marcat doar sase goluri in a doua repriza, Romania a fost invinsa la o diferenta de opt goluri, la capatul unei partide in care atitudinea tricolorelor a lasat mult de dorit...

Min 50 Romania - Spania 16-22

Marcatoare: Manea, Buceschi

Romania nu stie sa se apere pe centrul defensivei, acolo unde Spania face cam ce vrea. Este incredibila diferenta de atitudine si de inspiratie a fetelor fata de prima parte din primul mitan. Ibericele s-au distantat la cinci goluri in minutul 43. In maniera in care joaca, sunt slabe sanse ca tricolorele sa emita pretentii la ceva: apararea este naiva, in timp ce pe faza de atac ibericele par mai multe. Romania ia gol si in superioritate numerica. Folosind o expresie din box, am putea spune: "aruncati prosopul!"

Min 40 Romania - Spania 14-17

Marcatoare: Neagu, Elisei

Romania se apara deficitar, prea aproape de semicerc si fara agresivitate. Spania se distanteaza la trei goluri (15-12, in minutul 33). Pare un vis urat: tricolorele au fost mereu in fata, iar acum ibericele parca zburda pe teren. Romania nu inscrie nici in superioritate numerica, fetele noastre par stapanite de nervi in aceste momente. Jucatoarele noastre au marcat de doar doua ori in primele zece minute din a doua repriza.

Min 30 Romania - Spania 12-13

Marcatoare: Neagu (2), Buceschi

Prima eliminare a partidei: Szucs este trimisa pe margine pentru doua minute. In inferioritate numerica, Neagu "inventeaza"inca o executie superba, iar tricolorele inscriu. In faza urmatoare, Paula apara o lovitura de la sapte metri. Romania se desprinde la trei goluri (12-9), dar ibericele revin in special datorita executiilor individuale. Echipa lui Ryde se precipita in atac, iar Spania inscrie fara mila pe contraatac (12-11 in minutul 28). Se restabileste egalitatea inca o data in minutul 29 (12-12). Din pacate, tricolorele sunt fara idei in ofensiva, se precipita si aleg variantele nepotrivite. Dupa o repriza in care Romania a condus in permanenta, la vestiare se intra cu un gol avantaj pentru iberice...

Min 20 Romania - Spania 9-8

Marcatoare: Nechita, Elisei, Geiger, Manea

Inca o data, ibericele patrund si inscriu pe centrul defensivei tricolorelor. Elisei marcheaza si ea pentru prima data, dupa ce Neagu scoate din joc doua adversare. Jocul este echilibrat, Spania se mentine aproape. Neagu rateaza o lovitura de la sapte metri, iar Spania restabileste egalitatea (8-8) in minutul 19. Ibericele tin om la om la Cristina Neagu, iar acest lucru se vede. Tricolorele inscriu cu dificultate, iar avantajul este de doar un gol (9-8) in minutul 20.

Min 10 Romania - Spania 5-4

Marcatoare: Geiger, Neagu (3), Nechita

Debut echilibrat de partida, cu doua aparari agresive si putine spatii. Inca din primele minute, Cristina Neagu a aratat ca este liderul echipei (a facut diferenta atunci cand atacurile erau aproape de joc pasiv). De asemenea, Paula Ungureanu a inchis poarta in cateva randuri de-a dreptul incredibil. Tricolorele sunt vulnerabile pe centrul defensivei. Dupa ce a condus cu 5-2, Romania a gresit in ofensiva, iar Spania s-a apropiat la un singur gol (5-4).

A inceput partida cu Romania avand primul atac

Ce a fost pana acum:

Romania - Puerto Rico 47-14

Romania - Kazakhstan 36-20

Lotul Romaniei la turneul final din Danemarca:

1 Paula Ungureanu (portar) 138/2 (meciuri/goluri) - HCM Baia Mare

2 Ionica Munteanu (portar) 17/0 - HCM Baia Mare

3 Diana Petrescu (portar) 1/0 - SCM Craiova

4 Ardean Elisei (extrema stanga) 202/807 - HCM Baia Mare

5 Ana-Maria Tanasie (extrema stanga) 0/0 - HCM Baia Mare

6 Cristina Neagu (inter stanga) 128/521 - Budugnost / Podgorica

7 Gabriela Perianu (inter stanga) 13/5 - HCM Baia Mare

8 Eliza Buceschi (centru) 26/54 - HC Turingen

9 Aurelia Bradeanu (centru) 253/637 - CSM Bucuresti

10 Melinda Geiger (inter dreapta) 70/165 - HCM Baia Mare

11 Patricia Vizitiu (inter dreapta) 30/42 - HCM Baia Mare

12 Luciana Marian (inter dreapta,centru) 9/13 - HCM Baia Mare

13 Oana Manea (pivot) 174/352 - CSM Bucuresti

14 Crina Pintea (pivot) 18/31 - HC Turingen

15 Laura Chiper (extrema dreapta) 15/15 - CS Corona 2010 Brasov

16 Adriana Nechita (extrema dreapta) 128/306 - HCM Baia Mare

17 Gabriella Szucs (aparatoare) 2/0 - HCM Baia Mare

Selectioner: Tomas Ryde, Medic: Florin Oancea, Video-analist: Radu Cheregi, Asistent medical: Adrian Ionescu, Maseur: Claudiu Marasteanu.