Dupa doua victorii fara emotii cu Puerto Rico si Kazakhstan, pentru Romania de-abia acum incepe cu adevarat Campionatul Mondial de handbal feminin, tricolorele urmand sa dea piept, in ordine, cu Spania, Norvegia si Rusia. Tricolorele au inceput ezitant partida cu Kazakhstan, dar si-au revenit pe parcurs, reducand numarul greselilor. Victoria la 16 goluri diferenta (36-20) nu trebuie sa ne entuziasmeze prea mult, lucrurile urmand sa stea cu totul altfel in urmatoarele dispute.

Tomas Ryde, fost selectioner al RomanieiFoto: frh.ro

In urmatorul meci, Romania se va duela cu Spania (marti, 8 decembrie, de la ora 19:15).

Desfasurarea partidei Romania - Kazakhstan:

Min 60 Romania - Kazakhstan 36-20

Marcatoare: Neagu, Buceschi (2), Nechita (2), Tanasie

Primul gol al Cristinei Neagu vine in minutul 50: in prima repriza nu a fost folosita deloc, in timp ce in a doua s-a menajat, de frica unei accidentari (a oferit pase, nu a incercat sa arunce la poarta). Dupa ce a fost "motorul" echipei in cateva situatii, Ada Nechita a "strans" cateva ratari imense. Sa speram ca le-a epuizat in acest meci. Romania se impune la 16 goluri, dupa o partida in care a aratat multe lucruri bune, dar si parti la care trebuie lucrat in perspectiva meciurilor de foc cu Spania, Norvegia si Rusia.

Min 50 Romania - Kazakhstan 29-18

Marcatoare: Tanasie, Pintea, Nechita (2), Buceschi

Romania mentine diferenta de pe tabela, insa in unele momente fetele dau senzatia ca trateaza cu lejeritate anumite faze ale jocului. Ar putea fi si o problema de motivatie, data de diferenta de goluri si de numele adversarului. Crina Pintea se lupta efectiv cu adversarele, avem nevoie de ea in meciul cu Rusia - echipa cunoscuta pentru gabaritul jucatoarelor sale.

Min 40 Romania - Kazakhstan 24-15

Marcatoare: Tanasie, Buceschi (2), Nechita, Pintea, Vizitiu

Tanasie este jucatoarea debutului de repriza: inscrie, obtine un sapte metri si face diferenta in multe situatii. In acest moment, pe teren apar multe dintre titulare, Romania joaca in a doua repriza practic cu o alta echipa. Nechita isi face cu brio treaba in extrema dreapta, iar tricolorele conduc cu 22-14 in minutul 36. La fel ca in prima repriza, Romania se repliaza cu dificultate dupa ce pierde mingea, lucru care ar putea sa ne coste impotriva unor echipe precum Spania, Rusia sau Norvegia.

Min 30 Romania - Kazakhstan

Marcatoare: Elisei (2), Manea (2), Geiger, Bradeanu, Chiper

Elisei este un adevarat argint viu: alearga mult in defensiva si marcheaza perfect pe contraatac. Efectiv "trage" echipa dupa ea in aceste momente. Dupa cateva minute in care au fost de nerecunoscut, tricolorele strang randurile si incep sa se distanteze pe tabela (13-9 in minutul 22). Tranzitia defensiva-ofensiva este usor greoaie, se pierde timp important, iar adversarele se repliaza lejer. Oana Manea a jucat toata minutele pana acum, iar randamentul sau este unul incredibil (100% pana in minutul 25 - a marcat de fiecare data cand a aruncat la poarta). Szucs (28') este eliminata, iar adversarele se apropie la patru goluri (16-12). Paula Ungureanu este intr-o noua zi buna: inchide poarta si in situatie de unu la unu. Se intra la vestiare cu 18-12 in favoarea Romaniei, dupa o prima repriza in care tricolorele au aratat multa vulnerabilitate. Sa speram ca a fost vorba doar de o relaxare, stiind ca intalnesc o echipa slaba...De stiut: Cristina Neagu nu a fost folosita deloc in primele 30 de minute.

Min 20 Romania - Kazakhstan 11-9

Marcatoare: Chiper (2), Manea (3), Elisei (3)

Problemele Romaniei vin in special din centrul defensivei, acolo de unde adversarele inscriu cu precadere. Este nevoie de mai multa miscare pe faza de aparare. Tricolorele primesc doua goluri si in superioritate numerica, in fata unui adversar modest. Romania are nevoie de mai multa concentrare. Echipa lui Tomas Ryde revine in avantaj pe tabela de-abia in minutul 19.

Min 10 Romania - Kazakhstan 4-6

Marcatoare: Geiger, Manea (2), Bradeanu

In mod surprinzator, primul gol al partidei a fost marcat de Kazakhstan, insa Romania a reactionat imediat, inscriind de trei ori la rand. Perianu este eliminata, iar adversarele egaleaza (3-3). Tricolorele dau senzatia ca nu sunt 100% concentrate, iar acest lucru se vede: adversarele marcheaza cu destul usurinta (4-5). De asemenea, nici pe faza ofensiva jucatoarele noastre nu se descurca fantastic (erori usoare). Dupa primele zece minute, Kazakhstan conduce cu 6-4. Prea mari spatii in defensiva si prea putina agresivitate in atac.

A inceput partida

Citeste si Romania - Puerto Rico 47-14/ Antrenament cu public.

Vezi aici o ampla prezentare a Campionatului Mondial din Danemarca.

Meciurile Romaniei au loc la Frederikshavn (Danemarca):

Romania - Puerto Rico 47-14

Romania - Kazahstan 36-20

Romania - Spania (8 decembrie, ora 19:15)

Romania - Norvegia (10 decembrie, ora 21:30)

Romania - Rusia (11 decembrie, ora 19:15).

* Primele patru clasate din fiecare grupa se califica in optimile de finala ale competitiei.

CM reprezinta si un criteriu de calificare la JO de la Rio de Janeiro (din vara anului viitor). Castigatoarea turneului se va califica direct, in timp ce formatiile clasate pe locurile 2-7 vor juca la turneele preolimpice (se vor disputa in perioada 7-10 aprilie 2016).

La ultima editie a Campionatului Mondial de handbal feminin, Romania s-a clasat pe locul 10. Ultima medalie a tricolorelor a fost in 2005 (argint).

Lotul Romaniei la turneul final din Danemarca:

1 Paula Ungureanu (portar) 138/2 (meciuri/goluri) - HCM Baia Mare

2 Ionica Munteanu (portar) 17/0 - HCM Baia Mare

3 Diana Petrescu (portar) 1/0 - SCM Craiova

4 Ardean Elisei (extrema stanga) 202/807 - HCM Baia Mare

5 Ana-Maria Tanasie (extrema stanga) 0/0 - HCM Baia Mare

6 Cristina Neagu (inter stanga) 128/521 - Budugnost / Podgorica

7 Gabriela Perianu (inter stanga) 13/5 - HCM Baia Mare

8 Eliza Buceschi (centru) 26/54 - HC Turingen

9 Aurelia Bradeanu (centru) 253/637 - CSM Bucuresti

10 Melinda Geiger (inter dreapta) 70/165 - HCM Baia Mare

11 Patricia Vizitiu (inter dreapta) 30/42 - HCM Baia Mare

12 Luciana Marian (inter dreapta,centru) 9/13 - HCM Baia Mare

13 Oana Manea (pivot) 174/352 - CSM Bucuresti

14 Crina Pintea (pivot) 18/31 - HC Turingen

15 Laura Chiper (extrema dreapta) 15/15 - CS Corona 2010 Brasov

16 Adriana Nechita (extrema dreapta) 128/306 - HCM Baia Mare

17 Gabriella Szucs (aparatoare) 2/0 - HCM Baia Mare

Selectioner: Tomas Ryde, Medic: Florin Oancea, Video-analist: Radu Cheregi, Asistent medical: Adrian Ionescu, Maseur: Claudiu Marasteanu.