Petrolul Ploiesti s-a inscris, vineri, pe lista echipelor din Liga 1 care au cerut intrarea in insolventa. CFR Cluj, Otelul, Rapid, U Cluj si Dinamo au intrat deja in insolventa si nu au dreptul de a participa in cupele europene. In aceste conditii, conform situatiei de acum din clasament, in competitiile europene ar putea evolua in mod sigur Steaua (locul 1), in timp ce pentru celelalte pozitii se lupta Astra (locul 2), FC Botosani (locul 6) si Viitorul (locul 8).

Liga 1Foto: lpf.ro

Campionatul intern traverseaza unul din cele mai grele momente din istorie. Patronii echipelor sunt retinuti unul dupa altul, iar echipele intrate in insolventa apar precum ciupercile dupa ploaie.

In acest moment, Petrolul (daca va fi aprobat dosarul de intrare in insolventa)CFR Cluj, Otelul, Rapid, U Cluj si Dinamo nu au drept de a participa in competitiile europene.

Astra Giurgiu (echipa aflata pe locul doi) nu se afla nici ea intr-o situatie prea buna, patronul Ion Niculae avand si el probleme cu legea. Acest lucru ar putea insemna, de asemenea, intrarea in insolventa, daca omul de afaceri va fi, de exemplu, retinut.

Pe langa toate acestea, echipe precum FC Brasov si Otelul se afla si ele intr-o situatie disperata si nu se poate vorbi de o eventuala participare in cupele europene. De asemenea, CS U Craiova nu are drept de a juca in competiile organizate de UEFA (nu are trei ani de cand este afiliata la FRF - asa cum spune regulamentul in vigoare).

Oltenii ar putea participa totusi daca vor primi o derogare din partea UEFA, lucru greu de crezut insa (se va discuta concret, pe baza regulamentului).

Pe langa Steaua, mare favorita la castigarea titlului, pentru locurile din cupele europene se lupta, in acest moment dupa ultimele schimbari, Astra Giurgiu, ASA Targu Mures (locul 4), FC Botosani (locul 6) si Viitorul Constanta (locul 8).

Din 2016, conform coeficientilor, Liga 1 ar putea avea in total 5 echipe in cupele europene (Champions League si Europa League). In acea stagiune insa, campionatul intern va avea 14 echipe. Mai mult de jumatate din echipe ar putea sa nu aiba drept de participare, in timp ce restul s-ar putea lupta pentru participarea in cupele europene.

  • In cupa Romaniei, in semifinale, se vor intalni CFR Cluj cu U Cluj si Steaua cu Petrolul. Dintre toate, doar Steaua are drept de participare in cupele europene.
  • La finalul stagiunii 2014-2015, campioana va merge in Champions League, in timp ce castigatoarea Cupei Romaniei si locurile 2 si 3 din Liga 1 vor juca in Europa League.