Curtea de Apel Bucuresti a anuntat, marti, decizia finala in "Dosarul Transferurilor". Astfel, George Copos (fost patron al Rapidului) a primit pedeapsa de 3 ani si 8 luni de inchisoare cu executare, sustine B1Tv. Mihai Stoica (managerul general al Stelei) a fost condamnat la trei ani si sase luni cu executare. De asemenea, nici Cristi Borcea nu a scapat de o pedeapsa cu executare: 6 ani si 4 luni. Alte decizii: Ioan Becali - 6 ani si patru luni cu executare, Victor Becali - 4 ani si 8 luni cu executare, Jean Padureanu - 2 ani si 4 luni cu executare, Gica Popescu - 3 ani si o luna cu executare.

Inculpatii din Dosarul Transferurilor in fotbalFoto: Colaj foto

UPDATE ora 20:00 Fratii Ioan si Victor Becali, precum si Cristi Borcea s-au prezentat la Politia Judeteana Constanta. Mihai Stoica a fost ridicat de politisti de la locuinta sa, urmand sa fie dus in arest, iar Jean Padureanu a fost ridicat de Politie din Spitalul Elias pentru a fi dus in arest, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. Fostul actionar majoritar al FC Rapid George Copos a parasit, marti, in jurul orei 17:00, locuinta sa urmand sa se predea la politie.

Ce a hotarat Curtea de Apel:

George Copos - 3 ani si 8 luni de inchisoare cu executare

MM Stoica - 3 ani si 6 luni cu executare, pentru inselaciune

Cristi Borcea - 6 ani si 4 luni de inchisoare cu executare

Ioan Becali - 6 ani si patru luni cu executare

Victor Becali - 4 ani si 8 luni cu executare

Jean Padureanu - 2 ani si 4 luni cu executare

Gica Popescu - 3 ani, o luna si zece zile cu executare

Gigi Netoiu - 3 ani si 4 luni cu executare.

  • Ioan Becali, George Copos si Jean Padureanu vor beneficia de o reducere a pedepsei, deoarece au depasit varsta de 60 de ani.
  • Toti cei opt condamnati au obligatia sa se prezinte pana marti seara la ora 24 la dispozitia autoritatilor.
  • Cei opt invinuiti au primit pedepse totalizand 35 de ani de inchisoare.

Procurorii au cerut urmatoarele pedepse:

Ioan Becali - 8 ani cu executare

Victor Becali - 7 ani cu executare

Cristi Borcea - 7 ani cu executare

George Copos - intre 1 si 5 ani

Gica Popescu - 3 ani cu suspendare

Gigi Netoiu - 3 ani cu suspendare

Jean Padureanu - 3 ani cu suspendare.

Istoria evenimentului

La 20 mai, inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis sa trimita dosarul transferurilor de jucatori, pentru rejudecare, la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care, in noiembrie 2012, a dispus pedepse intre trei si opt ani de inchisoare cu executare sau cu suspendare pentru cei opt oameni de fotbal judecati pentru inselaciune.

Instanta suprema a admis atunci recursurile facute de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie si de Gheorghe Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan si Victor Becali, Jean Padureanu si Gheorghe Netoiu si a desfiintat "in totalitate" decizia prin care acestia au fost condamnati de Curtea de Apel Bucuresti in 12 noiembrie 2012.

Potrivit motivarii deciziei ICCJ de rejudecare a cauzei, Curtea de Apel Bucuresti a respins toate probele cerute in dosarul transferurilor de jucatori, nu i-a ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzati si a dispus condamnarea pe probe in baza carora fusesera anterior achitati.

Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori, respectiv Ioan si Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Cristi Borcea, Gigi Netoiu si Gheorghe Popescu.

Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse intre si opt ani de inchisoare cu suspendare sau cu executare.

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de inchisoare cu executare, Victor Becali si Cristi Borcea au primit cate sapte ani de inchisoare cu executare, George Copos - cinci ani de inchisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Padureanu, Gheorghe Popescu si Gigi Netoiu - cate trei ani de inchisoare cu suspendare.

Sentinta a fost atacata cu recurs la instanta suprema, care a decis definitiv sa retrimita dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, in 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu si Cristian Borcea, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999-2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti.