​Una dintre explicatiile pentru drama de la meciul Petrolul Ploiesti - Steaua a fost oferita de un reprezentant al firmei de paza BGS, care asigurase securitatea la doua meciuri anterioare ale echipei prahovene. Antoniu Ungureanu, purtator de cuvint al BGS, a declarat pentru HotNews.ro - referindu-se la experientele firmei sale cu clubul de fotbal - ca "exista unele probleme care te opresc sa iti desfasori cum trebuie activitatea. De exemplu, sunt destui nepoti, unchi si alte rude ale lui cutare si ale lui cutare, iar acestia nu sunt verificati la intrari".

Reamintim ca paza la meciul Petrolul Ploiesti - Steaua de duminica, 30 octombrie, a fost asigurata de societatea "Galant Protect Security". La meci s-au inregistrat incidente majore:

- un suporter a intrat nestingherit pe teren si l-a lovit cu pumnul in fata pe fotbalistul stelist George Galamaz, fracturindu-i pometele

- o petarda l-a lovit pe portarul stelist Ciprian Tatarusanu, provocindu-i arsuri pe spate si pe gat

Reprezentant BGS despre problemele de securitate de la Petrolul Ploiesti

Antoniu Ungureanu, purtator de cuvand al BGS, a explicat pentru HotNews.ro motivele pentru care firma pe care o reprezinta nu a continuat colaborarea cu petrolul Ploiesti:

  • Am fost la Ploiesti cu ocazia inaugurarii stadionului si la partida cu Dinamo, considerata una cu grad mare de risc. Nu am avut contract cu echipa de fotbal, ne-au cerut ajutorul in legatura cu organizarea acestor evenimente, iar noi am raspuns afirmativ.
  • Sa va spun cum stau lucrurile la aceste manifestari. Noi ne organizam si vedem de ce dispozitiv avem nevoie, iar dupa comunicam clubului ca ne trebuie de exemplu 30 de oameni. In conditiile in care ei ne spun ca au un buget de 2000 de lei, este clar sa putem avea doar cinci oameni. Repet, este doar un exemplu fictiv. In aceste conditii, bugetul nu este de ajuns, iar noi nu participam pentru ca am considerat ca nu putem organiza evenimentul asa cum ne-am dori.
  • Pentru cele doua meciuri de pe "Ilie Oana" am avut nevoie de un dispozitiv special, fiind nevoie de multi oameni de la Bucuresti. Nu aveam cum sa continuam o eventuala colaborare cu Petrolul in conditiile in care rupeam prea multi oameni de la programul lor normal. Efortul era prea mare, efectivul din Ploiesti nefiind de ajuns pentru ca lucrurile sa fie tinute in frau.    
  • Petrolul nu a dorit o colaborare pe mai departe, dar trebuie sa recunosc ca nici noi nu ne-am gandit sa continuam intelegerea.
  • E clar ca au fost probleme de organizare (nr. la meciul cu Steaua), de fapt nu cred ca au stiut sa organizeze meciul. Exista unele probleme care te opresc sa iti desfasori cum trebuie activitatea. De exemplu, sunt destui nepoti, unchi si alte rude ale lui cutare si ale lui cutare, iar acestia nu sunt verificati de obicei la intrari.
  • La meciul cu Dinamo, imi aduc aminte ca au aprins torte sub un banner imens, iar pericolul de sufocare era foarte mare. 
  • Aspectul financiar poate fi o reala problema in asigurarea securitatii pe stadioane, lumea se gandeste sa dea cat mai putin, pana la urma este criza pentru toti.

Conform jurnalistilor prahoveni, tribunele stadionului "Ilie Oana" si grupurile sanitare au fost umplute cu materiale pirotehnice cu o zi inainte de confruntarea cu Steaua, in momentul in care suporterii realizau coregrafia.

"Galant Security", societatea aleasa de club

Galant Protect Security are, de un an si jumatate, o intelegere cu formatia Petrolul Ploiesti, firma ocupandu-se de buna desfasurare a meciurilor jucate pe propriul teren de echipa pregatita de Valeriu Rachita, dupa cum au precizat surse din cadrul gruparii ploiestene pentru HotNews.ro. Firma a fost aleasa de catre club, iar in acest moment exista un contract in derulare. Cu BGS s-a colaborat doar cu ocazia inaugurarii arenei "Ilie Oana" si a disputei cu Dinamo.

Galant Protect Security a fost infiintata in anul 2009, pe 2 aprilie, iar obiectul de activitate il reprezinta "activitati de protectie si garda". Capitalul social este de 250 de lei. In primul an de functionare, "Galant Security" a avut, potrivit rapoartelor financiare, o cifra de afaceri de 154.011 lei. Lucrurile s-au schimbat radical in anul 2010, atunci cand societatea a ajuns la o cifra de afaceri de 2,632,919 lei. Interesant este faptul ca acest lucru a fost atins, conform actelor, doar cu un singur angajat. Asociatii firmei sunt: Buzatu Vasile- 40%; Nedelcu Cosmin-40%; Pasol Costin- 5%.

Clubul de fotbal Petrolul a anuntat, in cursul zilei de luni, ca intelegerea cu firma de paza "Galant Security" a fost reziliata. "Vom cere daune pentru modul in care s-a actionat. Ne-au fost aduse prejudicii grave, sportive si de imagine" - Valeriu Rachita, antrenor Petrolul.

Amenzi pentru Petrolul si firma de paza - Al doilea fan care a vrut sa patrunda pe teren - identificat

Clubul Petrolul a fost amendat cu 10.000 de lei, in timp ce "Galant Security SRL (firma de paza) a incasat o amenda de 500 de lei. "A fost identificat inca un tanar care a incercat sa patrunda pe teren la meciul Petrolul-Steaua. El a fost amendat cu 3.000 de lei si a primit o interdictie de a mai intra pe stadioane timp de doi ani" - plutonierul Adrian Oancea, purtatorul de cuvand la Jandarmeriei Ploiesti, pentru observatorulph.ro.

Cine se ocupa de controlul corporal al suporterilor?

"Controlul corporal complet este executat de firma de paza, la turnicheti, prin lege. Jandarmeria face control doar in dispozitivele premergatoare, este un control corporal sumar", informeaza reprezentanti ai Jandarmeriei.

Agresorul Enache Dragos nu a avut asupra sa o arma alba

"Am realizat un raport in legatura cu ceea ce s-a intamplat. Concluzia a fost una simpla, nu s-au luat masurile care erau necesare. A fost o eroare si in ceea ce s-a transmis, persoana respectiva nu a avut o arma alba (nr. cel care l-a agresat pe George Galamaz). Ii solicit domnului Stefan Burlacu (nr. Comandantul Gruparii de Jandarmi Mobile "Matei Basarab" Ploiesti) demisa de onoare" - Stefan Radu, prefect judetul Prahova.

Caseta: Petrolul Ploiesti - asociere intre Consiliul Local Ploiesti si firma controlata de Liviu Luca

Fotbal Club Petrolul SA este, potrivit Registrului Comertului, controlata de FSLI Petrom (99,996% din actiuni) - adica sindicatul din Petrom, sindicat controlat de Liviu Luca. Luca este si el actionar in firma, detinind 0,001% din actiuni.

Fotbal Club Petrolul SA a incheiat un parteneriat cu Consiliul Local Ploiesti prin care primeste in folosinta stadionul "Ilie Oana", stadion recent modernizat de altfel cu fonduri publice locale. Publicatia PH-online.ro a scris in detaliu despre controversatul contract de asociere intre Consiliul Local Prahova si firma controlata de sindicatul lui Liviu Luca.