Dubla campioana olimpica la atletism Iolanda Balas Soter, considerata o legenda a sportului romanesc, s-a stins din viata la varsta de 79 de ani, anunta Mediafax. Fosta sportiva avea probleme de sanatate de mai mult timp. Multipla recordmana mondiala si olimpica si fost presedinte al Federatiei Romane de Atletism, Iolanda Balas a fost o mare personalitate a sportului mondial.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nascuta pe 12 decembrie 1936, la Timisoara, Iolanda Balas a fost dubla campioana olimpica la Roma 1960 si Tokyo 1964, la proba de saritura in inaltime. Sportiva a stabilit 14 recorduri mondiale si a avut o serie de 105 concursuri consecutive castigate, performanta unica in lume.

A castigat doua medalii de aur la Campioantele Europene de atletism de la Stockholm in 1958 si Belgrad in 1962, precum si o medalie de argint la Berna in 1954.

Iolanda Balas a figurat in anul 2000 in top 10 al celor mai mari atlete din lume.

De asemenea, Iolanda Balas a fost presedintele Federatiei Romane de Atletism intre 1988 si 2005, de numele ei legandu-se construirea actualului sediu al FRA, dar si amenajarea mai multor piste de atletism.

Intr-un interviu acordat vara trecuta revistei Sport in Romania, Iolanda Balas declara ca "Daca ma uit in buletin, nu-mi prea vine sa cred. Totul a curs atat de repede. Acum ma cam chinuieste un diabet, ca sa nu va mai zic despre tendonul meu partial rupt de la piciorul de bataie, dar de vreo doua luni m-am ales si cu o raceala zdravana in sala de atletism si am facut o pneumonie dubla! Si doua luni n-am putut iesi din casa, am stat numai cu antibiotice langa mine. Asta-i varsta, nu avem ce face. Incerc in schimb sa nu stau acasa degeaba, sa am o preocupare cat de cat. Ma concentrez pe revista noastra de atletism si sunt foarte mandra ca ea exista, fiindca in general se vorbeste prea putin despre atletism. Si nu numai despre atletism, de fapt. Presa sportiva, iertati-ma daca critic, in afara de fotbal, nu mai are nicio alta tema."