Roger Federer a pus capat sirului senzational de 43 victorii consecutive (41 in acest sezon) ale sarbului Novak Djokovic, in semifinalele de la Roland Garros. Dupa trei ore si 39 de minute de spectacol de cea mai inalta clasa, elvetianul s-a impus in patru seturi, scor 7-6(5), 6-3, 3-6, 7-6(5), impiedicandu-l pe Nole sa egaleze recordul lui Ivan Lendl de 42 victorii consecutive intr-un start de sezon. In runda finala, iubitorii tenisului vor avea parte de un duel clasic pe zgura pariziana: Roger Federer contra lui Rafael Nadal.

Roger Federer, in finala de la Roland GarrosFoto: Reuters

Neinvins din noiembrie 2010, atunci cand pierdea la Federer in Turneul Campionilor, Djokovic a ajuns la capatul sirului de 43 victorii consecutive ce i-au adus in acest timp o Cupa Davis alaturi de Serbia, trofeul Australian Open si alte sase titluri. Elvetianul a fost din nou "nasul" lui Nole, invingandu-l in semifinalele de la Roland Garros, dupa o partida in care a dominat momentele cheie, reusind 18 asi si avand 25 de sanse de break.

Revenit pe teren dupa o pauza de cinci zile (Fabio Fognini, adversarul sau din sferturi, a abandonat), sarbul nu a fost la cel mai bun nivel al sau in primele doua seturi. Si-a ridicat nivelul jocului in urmatoarele doua seturi, dar nu a putut face mai mult in fata lui Federer, detinator a 16 titluri de Grand Slam.

Federer a inceput semifinala cu un break, dar Nole a raspuns cu aceeasi moneda, reusind rebreak-ul. Sarbul a salvat patru mingi de break in urmatorul game, desprinzandu-se ulterior la 4-2. La 5-4 in favoarea lui Nole, Federer a salvat doua mingi de set, a facut break-ul si a impins setul in tie-break. Desi a avut un mini-break avantaj, Djokovic nu a profitat, iar insistenta lui Federer a dat roade, elvetianul castigand cu 7-5.

Djokovic a avut minge de break in game-ul intai al setului secund, insa nu a putut fructifica sansa si Federer si-a facut serviciul. Sarbul si-a pierdut serviciul in game-ul al treilea, a salvat cinci mingi de set, dar Federer nu a facut niciun pas gresit, castigand setul cu 6-3.

Un break in game-ul al doilea a fost suficient ca Novak Djokovic sa castige setul al treilea (6-3) si sa reintre in meci. Sarbul a fost aproape de a duce meciul in decisiv cand a facut break si servea pentru setul al patrulea la 5-4. Nu a reusit insa sa isi tina serviciul si soarta setului s-a decis in tie-break.

Greseala decisiva a lui Djokovic s-a produs la 3-3, cand i-a permis lui Federer sa faca mini-break-ul (4-3). Elvetianul si-a castigat cele doua puncte pe serviciu (6-3), obtinand trei mingi de meci. O prima minge de meci a ajuns in fileu, a doua a fost salvata cu un as, insa cea de-a treia a fost transformata de Federer cu un as: 7-5.

Novak Djokovic: "A fost un prim set bun, dar am avut ghinion ca l-am pierdut. Dupa primul set am incetinit putin si Roger a profitat. Am incercat sa ma moderez, sa ma gandesc la faptul ca incepe un alt meci. Federer a facut un meci incredibil, merita toate felicitarile. A reusit loviturile perfecte exact atunci cand a avut nevoie. A servit foarte bine atunci cand a trebuit. Dar ce s-a intamplat, s-a intamplat. Nu mai pot schimba nimic. In unele momente am fost norocos, in altele el a fost cel norocos. Dar acesta este sportul. Cateva puncte chiar decid castigatorul, in special la acest nivel. Stiam acest lucru. Nu mai e loc de regrete acum".

Au fost cele mai bune cinci luni din viata si cariera mea. Nu ma pot plange de nimic. A fost cu siguranta o perioada incredibila. Trebuia sa se sfarseasca undeva. Stiam ca trebuie sa vina acest moment. Din pacate a venit intr-un moment prost. A fost un meci mare, dar asta este sportul. Voi continua sa muncesc din in continuare".

Roger Federer: "M-am antrenat toata viata pentru un astfel de meci. A fost multa presiune asupra lui Novak. Primul set a fost minunat si a fost jucat intr-un ritm incredibil. Am jucat des impotriva lui Novak si mi-a placut intotdeauna, chiar si atunci cand am pierdut. A fost un meci mare din partea amandurora. Sincer, eram increzator, stiam ca voi reusi. Oricine va crede acum ca meciul cu Nadal va fi o simpla plimbare in parc se inseala. Toti stiu de cate ori m-a invins aici la Paris".

Clasicii rivali Rafael Nadal si Roger Federer isi vor disputa titlul de la Roland Garros. Desi a inceput mai slab turneul, spaniolul va fi un adversar extrem de dificil pentru elvetian, liderul mondial actual pierzand un singur meci pe zgura de la Roland Garros, in 2009, in fata lui Robin Soderling.

In cazul in care Rafa Nadal nu castiga titlul in Open-ul Francez, Novak Djokovic va deveni luni noul numar unu mondial, cel putin pana la turneul de la Queens, acolo de unde sarbul s-a retras pentru a se putea odihni inaintea startului celui de-al treilea turneu de Grand Slam al anului, de la Wimbledon.

Tie-break-ul din setul al patrulea: