Domina categoric tenisul de camp masculin, iar secretul sau sta, pe langa antrenament intens si talent, intr-o dieta exemplara. Novak Djokovic a anuntat ca sufera de o boala cronica intestinala (nr. boala celiaca - impiedica absorbtia nutrientilor, vitaminelor si mineralelor de catre intestin), iar forma sa fizica de invidiat este rezultatul unei alimentatii atent supravegheate.

Novak Djokovic Foto: Reuters

A castigat doar in 2011 peste 3,3 milioane de lire sterline din tenis, fiind cel mai in forma jucator din circuitul ATP. Novak Djokovic se afla la doar 400 de puncte de locul intai mondial, iar pe Rafael Nadal (principalul sau adversar) l-a invins deja de patru ori consecutiv (in finalele de la Indian Wells, Miami, Madrid si Roma).

A schimbat dieta, iar rezultatele se vad

Incepand de cateva saptamani, Djokovic consuma produse care nu contin grau, orz si secara, iar rezultatele incep sa se vada in forma sa fizica. "Nole" este pe tot terenul, ajunge la aproape toate mingile, iar adversarii au putine sanse in fata unui jucator care parca nu oboseste.

"Igor Cetojevic (nr. nutritionistul lui Nole) a facut o treaba superba. Mi-a schimbat complet dieta, iar acest lucru se vede din plin. Ma simt extraordinar in ultima perioada. Sunt alergic la unele ingrediente existente in mancare, cum ar fi glutenul (nr. o proteina care se gaseste in faina de grau). Spre exemplu, nu pot sa mananc pizza, paste si paine", a declarat Djokovic, citat de presa britanica.

"Nole" tine boala in frau doar cu ajutorul unei alimentatii speciale

Nu exista tratament care sa poata vindeca boala celiaca, dar aceasta poate fi tinuta in frau cu ajutorul unei diete din care sa dispara glutenul. Astfel, in ciuda unei alimentatii sanatoase, persoanele celiace sufera de malnutritie. In general, aceasta boala se transmite in familie. Djokovic nu a mai avut probleme in ultima perioada, Igor Cetojevic fiind "vinovat" pentru forma fizica extraordinara a sarbului.

Conform ultimelor studii medicale, cel putin 500.000 de oameni sufera de aceasta boala doar in Marea Britanie.

Boala celiaca

Este raspandita in general in zonele cu clima temperata, este de zece ori mai frecventa la rudele de gradul I. Forme tipice: diaree (la aproximativ 1-2 ore dupa o masa care contine fainoase), iar in stadiile avansate - steatoree si malabsorbtie. Toate simptomele dispar dupa 1-2 saptamani de dieta fara gluten.

Numarul tot mai ridicat de persoane care sufera de boala celiaca a facut ca vanzarile produselor care nu contin gluten sa creasca pana la 100 de milioane de lire sterline in 2010 in Marea Britanie, dupa cum informeaza compania de cercetare Mintel.

Printre altele, glutenul se gaseste in iaurturile cu fructe, inghetata, ciocolata calda, cuburi pentru ciorba, anumite tipuri de branza, carne la conserva, carnati, sos de tomate, unt de arahide, etc.

37 de victorii din tot atatea meciuri

Djokovic este invincibil in 2011, iar urmatoarea sa tinta este Roland Garros-ul. L-a invins pe Nadal deja in doua finale pe zgura, iar turneul parizian pare a fi mai usor de castigat ca niciodata de catre sarb.

Nu doar dieta a facut insa ca Nole sa fie cel mai bun in acest moment, Ion Tiriac povestind ca numarul doi mondial a adoptat un stil mult mai agresiv. "Djokovic mi-a spus ca a trebuit sa schimbe ceva deoarece se saturase sa tot ia bataie. Sta mai mult in interiorul terenului, joaca mai agresiv", a precizat Ion Tiriac (digisport).

Ce a castigat Djokovic in 2011:

Australian Open (l-a invins pe Andy Murray)

Dubai Tennis Championships (l-a invins pe Roger Federer)

Indian Wells (l-a invins pe Rafael Nadal)

Miami (l-a invins pe Rafael Nadal)

Serbia Open (l-a invins pe Feliciano Lopez)

Madrid Masters (l-a invins pe Rafael Nadal)

Roma Masters (l-a invins pe Rafael Nadal).