Carlos Moya a fost onorat, duminica, de catre ATP, la patru zile dupa ce fostul numar 1 mondial si-a anuntat retragerea din tenisul profesionist. In varsta de 34 de ani, spaniolul a avut parte de o ceremonie emotionanta pe Centre Court din Arena O2 (Londra), la care au participat si jucatorii din Turneul Campionilor.

Carlos Moya, onorat de ATPFoto: Agerpres

In martie 1999, Carlos Moya devenea primul spaniol ce urca pe primul loc in clasamentul mondial ATP. Dupa 11 ani, spaniolul a decis sa puna capat carierei de tenismen, fortat fiind si de o accidentare la picior. "Nu a fost usor sa iau aceasta decizie, dar nu a fost luata peste noapte. Iubesc tenisul, este ceea ce am facut inca de la varsta de sase ani. Nu este usor sa parasesti iubirea vietii tale. Nu regret nimic deoarece am incercat sa fac tot ce e mai bun", a declarat Moya.

"Este o zi trista pentru mine deoarece imi iau la revedere de la un prieten si tenisul se desparte de un ambasador minunat. A fost primul spaniol care a ajuns lider mondial si m-a ajutat foarte mult cand eram mai tanar. Mi-a lipsit in ultimul an cand nu a fost pe teren", a declarat Nadal, prezent la ceremonia de retragere.

Moya a tinut sa-i multumeasca lui Rafael Nadal pentru contributia avuta in evolutia sa ca jucator: "Nadal este un jucator excelent. Am observat ca are ceva special, dar, sa fiu sincer, nu m-am gandit niciodata ca ar putea fi atat de bun. Cred ca Nadal m-a ajutat pe mine. Cand avea 13-14 ani ne antrenam impreuna. Eu eram aproape de Top 10 si cateodata ma invingea in timpul antrenamentelor. Acest lucru ma punea pe ganduri si ma motiva sa imi imbunatatesc jocul, sa evoluez".

In cariera sa de 15 ani, Carlos Moya a cucerit 20 de titluri ATP, inclusiv Roland Garros in 1998.